11 filme pe care le recomand

photo of an old movie projector

În mijlocul furtunii – Winston Churchill a jucat un rol uriaș în înfrângerea naziștilor în cel de-Al Doilea Război Mondial, autoritatea și retorica sa inspirând milioane de soldați să lupte împotriva Germaniei hitleriste până la ultima suflare. Această poveste a filmului HBO multi-premiat, The Gathering Storm, îl urmărește pe Churchill din 1940 până în 1945, în timp ce ghidează o națiune în derivă de-a lungul cumpliților ani de război și încearcă să-și salveze căsnicia de la destrămare.

Un regat unit – La sfârșitul anilor 1940, prințul de culoare Seretse Kharma, moștenitorul tronului dintr-o țară din Africa de Sud, s-a îndrăgostit de Ruth Williams, o tânără englezoaică albă, cu care s-a și căsătorit. Însă relația lor nu a fost privită cu îngăduință de niciuna dintre familiile lor. Ba mai mult de atât, imperiul britanic considera că relația lor interrasială este atât de scandaloasă, încât Seretse și tânăra lui soție au fost obligați să își petreacă șase ani în exil, fiind expulzați din țara lui de baștină pentru că a îndrăznit să își asculte glasul inimii și să se însoare cu o soție albă.

Culoarea Sentimentelor – “Culoarea sentimentelor” este o dramă emoționantă, povestită cu umor și speranță, despre prietenie, curaj și mai ales despre puterea de a inspira schimbări sociale.

Acțiunea se desfășoară în Jackson, Mississippi, în anii ‘60. Povestea pune în scenă relația care se construiește între trei femei diferite, dar extraordinare, o prietenie greu de imaginat, consolidată în jurul unui proiect editorial secret, care încalcă normele sociale și care le supune pe cele trei femei unui mare risc.

Eugenia “Skeeter” Phelan tocmai a absolvit colegiul și redactează o rubrică de sfaturi pentru îngrijirea casei într-un ziar local, ajutată de Aibileen, servitoarea unei bune prietene. În scurt timp, tânăra jurnalistă pornește un proiect clandestin, inspirat de istoriile de viață ale lui Aibileen și ale lui Minny Jackson, buna sa prietenă, care se confruntă cu aceleași probleme. Cele trei femei împărtășesc în șoaptă poveștile lor, răstoarnă regulile sociale ale acelor timpuri și se expun astfel riscului de a fi marginalizate de societatea în care trăiesc.

Dezvăluirile șoptite, dar curajoase ale protagonistelor se transformă astfel în proiectul editorial care stă la baza unor schimbări sociale. În acest fel, cele trei personaje își fac auzită vocea și, în același timp, dezvăluie condiția socială a servitoarelor de culoare, un subiect tabu pentru acele timpuri.

Filmul are o distribuție remarcabilă, Emma Stone (“Easy A”, “Zombieland”) joacă rolul curajoasei Skeeter, Viola Davis, dublă câștigătoare a premiului Tony și nominalizată la Premiile Academiei (pentru “Doubt” și “Eat, pray, love”) joacă rolul puternicei Aibileen, iar vorbăreața Minny Jackson este interpretată de talentata actriță Octavia Spencer (“Dinner for Schmucks”, “Seven Pounds”).

Filmul este bazat pe romanul omonim, “The Help”, un bestseller lansat în 2009 și lăudat de critici, care a rămas în Topul “New York Times” al celor mai vândute cărți timp de 103 săptămâni.

Lista mamei – Un film emoționant bazat pe un best-seller internațional care spune povestea adevărată a lui Singe Greene care a pierdut-o pe Kate, soția lui și mama celor doi copii ai săi. Când Kate este diagnosticată cu un cancer la sân incurabil, viața familiei sale este distrusă. Nimic nu este mai important ca bunăstarea și fericirea familiei ei. De-a lungul ultimelor sale zile, ea a creat “lista mamei”: și-a scris gândurile, amintirile și dorințele ca să-l ajute pe bărbatul iubit să creeze o viață bună pentru cei doi copii după moartea ei. Formată din bucățele de hârtie sau mesaje trimise pe telefon, lista cuprinde personalitatea ei pasională, spiritul liber, simțul umorului și iubirea ei necondiționată pentru familia sa.

Cercul – Cândva în viitor, Mae (Watson) se angajează la The Circle, un gigant tehnologic ce oferă o experiență completă clienților săi, îmbinând revoluționar facilități social media, dar și platforme pentru cumpărături online și creând o identitate online completă și extrem de transparentă, pe principiul „secretele sunt minciuni”. Doar că, evident, această identitate presupune renunțarea la orice formă de intimitate, iar Mae se va trezi curând fugind de tehnologia omniprezentă.

Amelia – Hilary Swank și Richard Gere fac echipă în filmul inspirat din viața aviatoarei Amelia Earhart.

Într-o perioadă în care femeile abia obținuseră dreptul de a vota, iar meseria de pilot era considerată foarte periculoasă chiar și pentru bărbați, o femeie a îndrăznit să spulbere toate prejudecățile și să intre în istorie. Numele ei este Amelia Earhart (Jilary Swank).

Mânată de o curiozitate imensă față de tot ceea ce i-ar putea oferi viața, Amelia a depășit toate obstacolele și a devenit prima femeie pilot care a traversat singură Atlanticul cu avionul. Însă Viața ei nu s-a rezumat numai la avioane: a scris articole în numeroase publicații, a fost designer vestimentar și a susținut drepturile femeilor.

Succesul de care s-a bucurat și felul în care a ajuns cunoscută pe întregul continent american s-au datorat căsniciei tumultuoase cu editorul George Putnam (Richard Gere). Uniți de ambiții comune, admirație unul față de celălalt și o dragoste puternică, Amelia și George au fost nedespărțiți chiar dacă, la un moment dat, ea a avut o aventură pasională cu Gene Vidal (Ewan McGregor).

După ce devine prima femeie care pilotează un avion deasupra Atlanticului, Amelia ajunge subiect de admirație pentru toate femeile americane. Până și Prima Doamnă a Americii, Eleanor Roosevelt (Cherry Jones), îi cere ajutorul și o felicită pentru ambiția și curajul de care a dat dovadă.

Cariera acestei senzaționale femei va lua sfârșit în 1973, odată cu dispariția misterioasă în timpul celei mai curajoase aventuri din viața ei. La doar 40 de ani, Amelia încearcă, de una singură, să zboare în jurul lumii, convinsă că așa va deveni cea mai cunoscută femeie a momentului. Și a avut dreptate!

Actrița Hilary Swank, deținătoare a două premii Oscar, întruchipează această figură legendară a Americii. Un film despre o vizionară, despre o luptătoare, despre o legendă: Amelia Earhart.

La fel de diferit ca mine – Povestea adevărată a dealerului de arta Ron Hall care se împrietenește cu un bărbat fără adăpost în speranța de a-si salva căsnicia cu Debbie care a inceput sa scartaie deja de mai multa vreme. Visele lui Debbie ii va conduce pe cei trei in aventura vietii. Desi Ron si Denver Moore, barbatul fara adapost sunt radical diferiti, ajung in timp cei mai buni prieteni. Impreuna, vor incerca sa depaseasca o multime de piedici pentru a mentine relatia de prietenie in ciuda prapastiei care ii desparte.

Jackie – Filmul urmărește drama Primei Doamne a Statelor Unite în cele patru zile de după asasinarea președintelui John F. Kennedy, petrecută în 1963, în Dallas. Este o perioadă pe care Jackie avea s-o descrie ca cea în care a pierdut „iubirea vieții sale”, dar a câștigat „dragostea unei întregi națiuni”.

Ana si regele – Laureata a premiului Oscar® Jodie Foster si Chow Yun-Fat stralucesc in aceasta poveste clasica inspirata din fapte reale.

Cand profesoara englezoaica Anna Leonowens ajunge in tinutul exotic al Siamului sa le predea copiilor regelui Mongkut, obiceiurile ei vestice intra in contradictie puternica cu cele orientale.

Tensiunea se acumuleaza pe masura ce Mongkut invata despre fortele exterioare care conspira impotriva regimului sau. Intriga politica este gata sa exlodeze, iar Anna si Regele trebuie sa se alieze intr-o lupta indrazneata pentru a salva Siamul de dusmani.

127 de ore – 127 DE ORE este povestea adevărată a remarcabilei aventuri a alpinistului Aron Ralston (James Franco) pentru a se salva după ce un bolovan a căzut și i-a zdrobit brațul și îl blochează într-o fantă izolată dintr-un canion din Utah. Pe întreaga durată a călătoriei sale, Ralston își amintește prieteni, iubite (Clémence Poésy), familie și pe cele două excursioniste (Amber Tamblyn și Kate Mara) pe care le-a cunoscut înainte de accident.

Pe durata următoarelor 5 zile, Ralston se luptă cu natura și cu proprii demoni pentru a descoperi în cele din urmă că are curajul și ceea ce este necesar pentru a se scoate indiferent de metodă, să coboare peretele de 20 de metri și să meargă pe jos peste 13 kilometri înainte de a fi salvat în cele din urmă. Povestit cu o structură narativă dinamică, 127 DE ORE este o poveste viscerală și palpitantă care va duce publicul într-o nouă călătorie și va dovedi ce putem face când facem alegeri în viață.

Storm scrisori de foc – Acțiunea filmului are loc în secolul al XVI-lea, în timpul Reformei, când libertatea cuvântului era amenințată în Europa. Filmul spune povestea lui Storm, un băiat în vârstă de 12 ani, fiul unui tipograf din Antwerp, Klaas Voeten, care printează în secret texte interzise. Când Klaas decide să printeze o scrisoare interzisă scrisă de controversatul reformator Martin Luther, el este prins și arestat. Storm reușește să fugă cu scrisoarea originală. Noul inchizitor se află pe urmele lui. Ajutat de Marieke, Storm ajunge în canalele orașului și încearcă să-și salveze tatăl de la execuție. Dar în cine poate avea încredere într-o lume cuprinsă de fanatismul religios?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.