14 Septembrie între Ziua Crucii, ziua națională a constructorului și prelungirea stării de alertă


România parcurge astăzi o zi cu semnificații diverse: întâi de toate, pentru creștini, este Ziua Crucii

Înălțarea Sfintei Cruci (în greacă Σταυροφανεια) este cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii crucii lui Iisus. Este prăznuită atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic) cât și în cel latin.

În vreme ce aproape trei milioane de copii se îndreaptă spre școli pentru prima lor zi din acest nou și inedit an școlar, sub spectrul măsurilor anti-pandemie, tot în România se celebrează și:

Ziua Inginerului – instituită în anul 2000 printr-o Hotărâre de Guvern și Ziua Muntelui – marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpații României.

Totodată, sunt sărbătoriți constructorii. Una dintre cele mai practicate, necesare, grele și apreciate meserii.

În această zi va avea loc reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă iar guvernul va ține o ședință pentru a aproba hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile.

Se vehiculează și unele decizii despre diverse relaxări ținând de măsurile privind pandemia.

La 14 septembrie sunt comemorați: Ioan Gură de Aur, (407),  scriitor creștin și patriarh de Constantinopol, Dante Alighieri, dramaturg italian (n. 1265, d. 1321), actorul Ștefan Iordache (n. 1941, d. 2008) și Corneliu Vadim Tudor, om politic, scriitor și jurnalist român (n. 1949 d. 2015)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.