15 August – întreaga lume creștină prăznuiește Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită pe 15 august. Este ziua în care facem pomenire de mutarea ei din această viaţă, la cea veşnică. Mărturii despre existenţa sărbătorii Sfintei Marii avem începând cu secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe se dezvolte foarte mult. Însă, cinstirea Maicii Domnului este prezentă înainte de această perioada. De exemplu, unul din cele mai timpurii texte păstrate ale Liturghiei, versiunea egipteană a Liturghiei Sfântului Vasile, cuprinde următoarele: „Adu-Ţi aminte, Doamne, de părinţii noştrimai ales totdeauna de sfânta şi slavita Maria, Maică lui Dumnezeu, şi pentru rugăciunile ei miluieşte-ne…”

Locul de origine al sărbătorii Sfintei Marii este Ierusalimul, oraşul în care se păstrează mormântul Maicii Domnului, în apropierea Grădinii Ghetsimani.

În Apus, această sărbătoare este menţionată pentru prima dată în secolul al VI lea, la Sfântul Grigorie, Episcopul de Tours († 593 sau 594). Generalizarea praznicului Adormirii Maicii Domnului se va face în Apus de către Papa Teodor I (642-649), în vreme ce în Răsărit acest lucru se petrece mai devreme, în timpul împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani.

Ori de câte ori vorbim de Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului trebuie vestim moartea ei. Fecioara Maria şi-a dat sufletul în mâinile Fiului ei. A murit cu moartea noastră, pentru a împărtăşit naşterea noastră. N-a fost zămislită în chip „imaculat”, într-un mod unic şi diferit de al nostru; nu i s-a dat o natură specială, incapabilă de păcat. Din acest motiv nu a fost ferită de moarte.

Aşadar, moartea Maicii Lui Dumnezeu a fost o moarte adevărată, asemenea morţii oricărui om. Potrivit Tradiţiei, a fost îngropată într-un mormânt din Ghetsimani, iar după trei zile, mormântul ei a fost găsit gol. Fiind Maică Celui ce a biruit moartea, nu rămâne în moarte, ci se ridică mai presus de ea prin puterea Fiului ei. După cum mormântul Domnului a rămas gol, tot astfel rămâne şi mormântul Maicii Sale. Cele două morminte rămase goale ne vestesc şi mormintele noastre vor rămâne goale, nu vor fi locuri de veci.

Maică Domnului este singura persoană dintre sfinţii Bisericii Ortodoxe care are o rânduiala liturgică a punerii în mormânt, asemănătoare cu cea a Mântuitorului. Credincioşii care participa la Slujba Vecerniei Adormirii Maicii Domnului cântă imnuri precum Prohodul şi Binecuvântările Maicii Domnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locaşului de cult, precum este purtat cel al Mântuitorului în Vinerea Mare. Această rânduiala nu are menirea de a pune un semn de egalitate între ea şi Hristos, ci de a arăta înrudirea cu Fiul ei.

Sărbătoarea Sfânta Maria Mare din 15 august se numeşte Adormirea Maicii Domnului, nu Înălţarea la cer cu trupul a Maicii Domnului, pentru Maică Domnului trece prin moarte şi apoi se mută la cer.

Întru slăvita Adormirea ta, cerurile se bucură şi ostile îngereşti se veselesc; şi tot pământul se bucură, cântare de îngropare glăsuind ţie, Maicii Stăpânului tuturor, ceea ce nu ştii de nuntă, Preasfântă Fecioara, care ai izbăvit neamul omenesc de osândirea vrăjmaşilor.” (stihiră a Laudelor praznicului Adormirii Maicii Domnului)

La praznicul Sfintei Marii cântăm: „Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-teai la viaţă fiind Maică Vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre”.

În faţa icoanei Maicii Domnului ne rugăm cu credinţă şi cu umilinţă, zicând: „Împărăteasa mea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu primitoarea săracilor şi ajutătoarea străinilor, bucuria celor întristaţi şi acoperământul celor necăjiţi, vezi nevoia mea şi necazul meu; ajută pe un neputincios, hrăneşte pe un străin. Necazul meu îl ştii, dezleagă-l precum vrei, n-am ajutor afară de ţine, Maică lui Dumnezeu, păzeşti şi acoperi în vecii vecilor. Amin” Sursa creștinortodox.ro

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •