18 persoane au fost arestate pentru asasinarea lui Maren Ueland și Dane Louisa Vesterager Jespersen

Șeful antiterorismului din Maroc a declarat luni că încă cinci persoane au fost arestate în legătură cu asasinarea celor două excursioniste scandinave din munții Atlas, inclusiv așa-numitul „emir”, care a condus crimele.

Abdelhak Khiam, șeful biroului central al investigației judiciare, a identificat presupusul conducător al Agenției France-Presse ca fiind Abdessamad Ejjoud, de 25 de ani, un vânzător ambulant care locuia la periferia Marrakech-ului. Khiam a spus că Ejjoud a format un fel de celulă în care instruia pe alții cum să împlinească un act terorist în interiorul regatului, vizând serviciile de securitate sau turiștii străini”.

Un total de 18 persoane au fost arestate pentru asasinarea lui  Maren Ueland și Dane Louisa Vesterager Jespersen, ale căror cadavre au fost descoperite pe 17 decembrie. Khaim a declarat că trei dintre cei arestați au avut legături cu lumea terorismului.

Se crede că Ejjoud ar fi făcut crimele împreună cu Abderrahim Khayali de 33 de ani, Younes Ouaziyad, de 27 de ani, și Rachid Afatti, de 33 de ani. Anchetatorii au descoperit că cei patru bărbați au lansat niște filmate cu o săptămână înainte de crime, în care au promis credința lor liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi. Cu toate acestea, Khiam a declarat pentru AFP că cei patru nu au avut contact cu liderii ISIS, în zone de conflict, fie în Siria, Irak sau Libia”.

Nouă dintre cei 18 bărbați au fost arestați vineri. Funcționarii au declarat că se îndreaptă spre zona în care femeile au fost decapitate. Potrivit lui Boubker Sabik, un purtător de cuvânt al serviciilor marocane de securitate și de informații interne, anchetatorii au descoperit dispozitive electronice, cuțite, materiale pentru fabricarea de bombe și puști, neautorizate.

Aceste crime au șocat Marocul, care a văzut relativ puține acte de terorism în comparație cu vecinii săi din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Sâmbătă, sute de oameni au luat parte la o manifestație la lumina lumânărilor în afara ambasadelor norvegiene și daneze din capitala Rabat. Unii purtau flori, în timp ce alții purtau bannere pe care era scris „Ne pare rău”. Sursa: foxnews