2 Iunie – Proclamarea Republicii în Italia

Proclamarea Republicii Italiene

Pe 2 iunie 1946 a fost un eveniment de prima importanță în istoria Italiei contermporane. Până în 1946, Italia a fost în mod oficial o monarhie constituţională (Regatul Italiei) condusă de Casa de Savoia. În deceniul al treilea al secolului trecut, Benito Mussolini a impus dictatură fascistă în Italia, după Marşul asupra Romei din 28 octombrie 1922. Mussolini a aliat ţara cu Germania Nazistă, alături de care a participat la al doilea război mondial. În 1946, Italia a devenit republică, în conformitate cu opţiunea exprimată de majoritatea participanţilor la referendumul cu privire la viitorul monarhiei. Monarhiştii au afirmat în timpul referendumului s-ar fi făcut mai multe fraude, dar reclamaţiile lor nu au fost investigate serios de noul guvern republican. A fost aleasă o Adunare Constituantă pentru pregătirea noii legi fundamentale a republicii.  (citiți detaliat aici: Republica Italiană)


Redacția Vocativ Plus, împreună cu cititorii săi, felicită poporul italian și îi urează un viitor strălucit, împlinire și prosperitate. Trăiască Republica Italiană în frăție cu România.

La redazione di Vocativ Plus, insieme ai suoi lettori si congratula con il popolo italiano e desidera costui un futuro luminoso, realizzazione e la prosperità. Viva la confraternita della Repubblica Italiana e la Romania.