20 de Curiozități incredibile din întreaga lume: știai că …?

20 de Curiozități incredibile din întreaga lume: știai că …?

Înarmează-te cu răbdare și citește mai jos despre lucruri frumoase dar… și ciudate

Namibia: pasărea sinucigașă ...din dragoste

Dropia roșcată, cunoscută și sub numele de Lophotis ruficrista, este o pasăre obișnuită în Namibia, Botswana și Zimbabwe. Masculul speciei are un mod singular de a fi observat de femela pe care o urmărește: zboară înalt pe cer și, după ce a atins o înălțime suficient de amețitoare ca să impresioneze, își închide aripile plonjând în jos … pentru a relua elegant doar o clipă înainte de a se prăbuși la pământ. Dacă evoluția reușește, femeia, impresionată, va fi a lui. În caz contrar … veți câștiga porecla de …pasărea sinucigașă!

Republica Cehă: biciuirea de Paște

Dacă vă aflați în Praga și în împrejurimile sale, ziua de luni din săptămâna Paștelui, puteți asista la o tradiție cu adevărat curioasă. Localnicii lovesc spatele fetelor cu „pomlázka”, bice florale din crenguțe de salcie. Departe de a se simți indignate, fetele apreciază acest rit norocos, care ar trebui să alunge spiritele rele și să le asigure sănătatea și fericirea tuturor purtătoarelor de fesele bătute în timpul ritualului. În schimbul darului amabil, băieții primesc ouă decorate și un moț colorat pentru a împodobi propriul bici.


Irlanda: legenda Changeling

Un copil se comportă bizar? Râde într-un mod neliniștit, este prea năzdrăvan pentru vârsta lui sau are două coarne mici lipite din cap? Conform unei tradiții irlandeze vechi, preluat și în Franța și Scoția, acesta ar putea fi un changeling: un înlocuitor. Zânele proaste, de fapt, ar avea prostul obicei de a răpi pe cei mai înflăcărați și plini viață de copii din sat, înlocuindu-i cu spiriduși urâți și răi dar cu trăsături umane. Din fericire, aceste creaturi au  sacra spaimă a fierului. De aceea, amuletele realizate din acest metal, în anumite zone din Europa, sunt încă foarte populare …

Cambodgia: poftiți la masă, avem… păianjen prăjit

Dacă vă aflați în apropiere de Skuon, un oraș cambodgian la nord de Phnom Penh și aveți chef să încercați ceva neobișnuit, puteți petrece câteva ore pe piața locală. Aici, printre numeroasele specialități comestibile, cea mai populară mâncare de stradă este tarantula prăjită: o gustare ușor păroasă, dar, se pare, gustoasă și sănătoasă. Este servit frumos crocant, îmbogățit cu ierburi, orez și tăiței. Cel mai bun mod de a-l gusta? Începeți de la picioare și vine consumat ultimul abdomenul, partea cea mai suculentă …

Louisiana: tortul senzorial

În unele părți ale New Orleans, căsătoria este mai magică ca niciodată, în special pentru oaspeți și domnișoare de onoare. Conform tradiției, de fapt, tradiționalul tort de nuntă este umplut cu pandantive de argint care pot prezice viitorul femeilor singure prezente la fetivitate. Fiecare trinket este legat de o panglică: înainte de tăierea tortului, fiecare femeie neînsoțită trage câte una … și voilă! El se află deținând o amuletă personalizată. Este un inel? Nunta la orizont! În schimb, un buton anunță … teroarea așteptării în solitudine …

Japonia: Bătaia cu zăpadă

În Sobetsu, pe insula japoneză Hokkaido, se desfășoară spectaculosul Yukigassen în fiecare an, campionatul mondial dedicat celei mai epice „bătălii cu zăpadă”. Cum se joacă? Două echipe la un moment dat, 7 jucători pe teren – 4 la atac și 3 la apărare – și o singură regulă de bază: să nu fii niciodată lovit de bulgării adversarilor! Sancțiune, eliminare. Următoarea întâlnire cu lupta este stabilită pentru 23-24 februarie 2020.

Mexic: furnicile care bunătatea!

În zonele înalte centrale ale Mexicului, de la Hidalgo până la Guanajuato, printre mâncărurile tipice ale bucătăriei locale, se află Escamoles: ouă și larve de …furnica gigant Liometopum. Conform rețetei tradiționale, se prăjesc sau se fierb câteva minute; apoi sunt servite în tacâmuri cu tortillas și guacamole sau fierte cu ardei iute și ceapă verde. Ușoare și hrănitoare, cu toate acestea, insectele nu sunt deloc ieftine: prețul pieței poate ajunge până la 100 de dolari pe kilogram.

New York: Anul Nou ca… ursul polar

În Brooklyn, sosirea noului an este sărbătorită cu un ritual electrizant și curajos: tradiționalul grup de scufundări în apele înghețate ale Atlanticului. Evenimentul, organizat de Coney Island Polar Bear Club – un grup de înotători înfiorători care se scaldă în frig și gheață în fiecare duminică din noiembrie până în aprilie – are loc la ora 13, pe plaja din New York. Aici, mii de oameni deghizați în cele mai originale moduri, se aruncă în oceanul înghețat însoțiți de muzică și sunete de trompetă.

Africa de Sud: medicina cu ajutorul animalelor

Cum să scapi de durerile de gât și să ții departe țânțarii și bolile de sezon? Cei care locuiesc în apropierea Parcului Național Kruger – cel mai mare parc național din Africa de Sud – au la dispoziție un remediu natural complet gratuit. De ajuns să găsiți doar o balegă de elefant (atât timp cât este uscată, vă rog!), Puneți-o pe foc și aspirați fumul timp de 5-10 minute ca aerosol. Ochii ard puțin, dar nu există un miros neplăcut.

India: aruncarea cu… propriul copil

În unele zone rurale din vestul Indiei, încă rezistă o veche tradiție propițiatorie, împărtășită de hinduși și musulmani. Conform acestei ceremonii, care datează de acum aproximativ 700 de ani, pentru a asigura sănătatea și averea iminentă a unui nou-născut, ar fi necesar să lansați bebelușul (dacă nu aveți, nu aruncați soția sau soțul!) de la o înălțime de 15 metri, făcându-l apoi să cadă în zbor pe o foaie întinsă sub el. În acest fel, el este eliberat în mâinile zeității care va veghea asupra lui.

Islanda: Muzeul Falologic

Curiosul muzeu falic din Reykjavik, fondat de istoricul Sigurður Hjartarson în 1974 dintr-un singur „exponat” aparținând unui taur, este dedicat în întregime aparatului sexual masculin. În prezent, colecția conține peste 280 de penisuri aparținând 93 de tipuri diferite de mamifere, atât locale, cât și non-locale, inclusiv balene, focă, elefanți, cai, coioți și Homo sapiens. Prețul biletului: 1500 de coroane pentru adulți, 1000 reduse, gratuite pentru copiii sub 13 ani însoțiți de părinți.

Amazonia: ierburi halucinogene

Ayahuasca este o poțiune psihedelică care este preparată prin fierberea câteva zile a unor plante tipice pădurii Amazonului. În mai multe țări din America de Sud, cum ar fi Brazilia, Peru, Ecuador și Columbia, această infuzie străveche este încă folosită astăzi ca medicament sacru în ritualurile șamanice pentru a induce viziuni, a încuraja meditația, a lua legătura cu natura și a vindeca spiritul. A lua Ayahuasca, însă, poate avea efecte violente și imprevizibile atât asupra corpului (vărsături și diaree), cât și asupra minții. Așadar, folosirea la întâmplare, fără îndrumarea unui Maestru, este periculoasă.

Australia: meduze ucigașe

Recordul pentru cele mai periculoase ape din lume este probabil Australia și Noua Zeelandă. Pe lângă rechinii albi și crocodilii, coastele Oceaniei sunt infestate de o creatură și mai insidioasă: Cubomedusa, cunoscută și sub numele de Box Meduse sau viespea de mare. În ciuda dimensiunilor mici, această mică meduză transparentă conține o toxină foarte puternică, capabilă să producă arsuri dureroase și să provoace un șoc anafilactic în câteva minute și… moartea!

Pennsylvania: Ziua Marmotei

Cât va sfârși iarna? Va mai fi rece încă mult timp? În orașul american Punxsutawney, prognozele sezoniere au fost încredințate unei rozătoare mari, încă din 1887. Pe 2 februarie, în timpul Groundhog Day, mii de fani observă comportamentul marmotei pentru a ști la ce să se aștepte. Dacă ieșind din bârlogul său, marmota Phil își vede propria umbră, iarna va dura alte 6 săptămâni … În caz contrar, începe primăvara timpurie. Și, se pare, Phil nu greșește niciodată.

Canada: cocktail din degetele de la picioare

Ce ai fi dispus să faci pentru a fi membru al clubului tău preferat? La Sourtoe Cocktail Club din Dawson, un oraș mic din regiunea Yukon, renumit pentru goana după aur, testul de admitere este într-adevăr extrem. Este vorba despre trimiterea infamatului cocktail Sourtoe: o băutură cu mult alcool, puțină miere și …un deget uman uscat pentru a le condimenta pe toate. Absolut interzis, totuși, să înghiți degetul! Potrivit legendei, originalul a aparținut lui Louie Linken, un anumit contrabandist de alcool din anii 1920, care a sfârșit cu un picior în … rețetă …

Kenya: cârtița golășă, nemuritoare

În deșerturile aride din Africa de Est, între Etiopia, Kenya și Somalia, trăiește un animal uimitor: heterocefalul fără păr. Acest rozător rozaliu, complet lipsit de păr, își petrece viața rătăcind în căutarea căldurii. Pe de altă parte, se îmbolnăvește foarte rar, are o rezistență mare la durere, poate supraviețui fără oxigen aproape douăzeci de minute și practic …nu îmbătrânește. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că cercetătorii din întreaga lume au studiat superputerile sale, de ani buni.

Italia: Triora Fest

În fiecare iunie, satul medieval Triora, din provincia Imperia, prinde viață cu un weekend dedicat în întregime artelor magice. „Orașul vrăjitoarelor” întâmpină vizitatorii cu muzică, spectacole și ateliere pentru adulți și copii, de la pregătirea amuletelor până la elementele de bază ale lansării șoimului, până la manipularea focului. Evenimentul amintește de umbrele trecutului: în 1500, de fapt, acest frumos sat ligurian a fost scena unui proces aprig împotriva vrăjitoriei …

Finlanda: campionatul de …cărat soțiile

În Sonkajarvi, un oraș finlandez de 4500 de suflete, luna iulie este luna dedicată Eukonkanto, adică, fix „căratului de soții”. Această competiție sportivă internațională invită cuplurile să concureze într-o cursă de agilitate și rezistență. Fiecare soț trebuie să poarte pe umăr o soție de cel puțin 49 kg (indiferent dacă este a lui sau a vecinului, nu contează) pentru mai mult de 253 de metri, fără să o scape jos. Duo-ul care finalizează cursul în cel mai scurt timp posibil, depășind toate obstacolele, urcă pe podium.

America de Nord: șopârlă cu coarne

Această reptilă războinică, cunoscută și sub denumirea de șopârla cu coarne, este răspândită în Canada, Texas și Guatemala. Deși mică, șopârla noastră nu este o amărâtă. Pentru a intimida prădătorii, acesta se poate umfla până la dubla dimensiunea sa, luând aspectul unei mingi care se împodobește cu coarne și spini. Și dacă acest lucru nu este suficient, are o armă secretă: atunci când este încolțită, șopârlă cu coarne vărsă sânge din ochi, lovind inamicul chiar și la un metru distanță.

Croația: Muzeul relațiilor …rupte

Acest muzeu sociologic unic din Zagreb sărbătorește inima frântă și „este modul în care iubim și în care pierdem”. Colectează obiecte și mărturii anonime ale poveștilor de dragoste care au fost și …nu mai sunt, pentru a depăși durerile trecute, prin artă și împărtășire. Printre amintirile expuse, vizitatorul se poate pierde printre inele, cărți poștale, chei vechi și chiar o pălărie …

Trimiteți-ne ciudățeniile voastre sau locului de baștină… uimiți lumea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.