20 de lucruri despre lumea islamică pe care sigur …NU le știai


1. Legenda povestește despre un păstor arab de capre care a observat schimbarea stării lor de spirit atunci când caprele sale au mâncat o anumită boabă. A fiert boabele și a scos prima cafea.

2. Grecii antici credeau că ochii emit lumină (ca un laser) ceea ce-i face să vadă. A fost un matematician musulman în secolul al X-lea, care în schimb a realizat că lumina este cea care intră în ochi. Astronomul și fizicianul Ibn al-Haitham a inventat prima foto-cameră cu prindere de imagine, după observarea luminii care intră într-o gaură din obloanele de la ferestre. Cu cât este mai mică gaura, cu atât imaginea era mai clară.

3. Jocul șah-ului pe care îl cunoaștem astăzi a evoluat de la jucătorii persani înainte de secolul al X-lea. Șah derivă din cuvântul persan rukh, care înseamnă car.

4. „Primul în zbor” este posibil să nu fi fost făcut de Wright! Cu o mie de ani înainte de Kitty Hawk, poetul, astronomul, muzicianul și inginerul musulman Abbas ibn Firnas, a făcut mai multe încercări de a construi o mașină zburătoare. Mai întâi în 852, a folosit o țesătură întinsă pe niște vergele din lemn, inventând ceea ce se crede a fi prima parașută. La 70 de ani, o mașină de mătase și pene de vultur l-au ținut sus timp de 10 minute după ce a sărit de pe o stâncă. Aeroportul din Bagdad îi poartă astăzi numele.

5. Era un ritual islamic să se scalde și să se spele oamenii,  în perioadele când în Europa baia era considerată dăunătoare sănătății. Arabii au creat rețeta generală pentru săpunul pe care îl folosim și astăzi: uleiuri vegetale cu hidroxid de sodiu și uleiuri aromate, cum ar fi portocala sau cimbru. Anglia și-a văzut primul șampon grație unui musulman.

6. În jurul anului 800, alchimia a fost transformată în chimie de către omul de știință islamic principal, Jabir Ibn Hayyan. El a inventat multe dintre procedurile de bază și echipamentele încă folosite astăzi: distilare, evaporare, cristalizare, purificare, filtrare și oxidare. A descoperit acidul sulfuric și azotic. El a inventat în continuare, aparate pentru crearea de parfumuri și alcooluri. Ibn Hayyan a fost fondatorul chimiei moderne și un precursor al metodei științifice.

7. Arborele cotit, una dintre cele mai critice invenții mecanice din toate timpurile, fundamentală pentru motorul auto, a fost creat de un inginer musulman numit al-Jazari. Dispozitivul său putea ridica apa pentru irigare și asta în jurul anului 1200. Cartea sa de cunoaștere a dispozitivelor mecanice ingenioase documentează utilizările sale inventive pentru supape și pistoane, ceasuri mecanice și prima blocare combinată a tuturor. El este numit părintele roboticii.

8. Procesul de matlasare a fost introdus în Europa după ce cruciații au văzut războinicii musulmani care purtau cămăși cu două straturi, și cu straturi de paie la mijloc… Cămășile matlasate erau o formă eficientă de protecție în luptă, precum și o formă de izolare. Asta i-a ajutat pe cruciați să evite frecarea pielii cu armura lor metalică. Matlasarea a devenit o industrie pentru cabane în zonele cu clime mai reci ca Marea Britanie și Olanda.

9.Catedrala din Reims – acele nervuri, vârfuri de boltă, arcuiri – Arcul ascuțit, prilej al faimei catedralei gotice europene a fost împrumutat din arhitectura islamică. Era superior arcului rotunjit folosit de romani și normani și permitea construirea de clădiri mult mai mari. Alte invenții musulmane includ bolți, cupole și rozete cu nervuri. Geniul musulman a fost, de asemenea, în spatele construcției castelelor din Europa. Turnurile pătrate și fortărețele Europei s-au dovedit a fi inferioare celor arabe, mai ușor de apărat. Arhitectul castelului lui Henric al V-lea era musulman.

10. Chirurgul musulman din secolul al X-lea, numit al-Zahrawi, a proiectat multe dintre instrumentele noastre chirurgicale moderne încă folosite în ziua de azi: scalpele, ferăstraie osoase, forceps și foarfece subțiri pentru chirurgia ochilor. El a stabilit din întâmplare cum catgutul (fir obținut din intestinele unor mamifere mici) folosit pentru suturarea punctele interne, se dizolvă în mod natural (maimuța i-a mâncat coardele de lăută!) Și a stabilit că poate fi folosit și pentru a și pe post de capsule pentru medicamente.

În secolul al XIII-lea, cu 300 de ani înainte de pretențiile lui William Harvey, un alt medic musulman pe nume Ibn Nafis a urmărit circulația sângelui. De asemenea, trebuie să mulțumim medicilor musulmani că au inventat anestezicele de opiu și amestecurile de alcool și acele goale pentru a extrage cataracta oculară, care este o tehnică încă folosită în prezent.

11. În 634, un iscusit inventator musulman a construit prima moară de vânt, ce a devenit singura sursă de energie care putea fi furată deșertului: un vânt care suflă constant luni întregi. Primele mori de vânt aveau șase sau douăsprezece pânze acoperite cu țesături sau frunze de palmier. Au furnizat energia pentru a extrage apa pentru irigare și a utiliza pietrele pentru măcinarea porumbului. Europa își va vedea prima moară de vânt cu 500 de ani mai târziu.

12. Tehnica vaccinării, introducerea unui agent patogen într-un organism viu care să stimuleze producția de anticorpi, „nu a fost inventată de Pasteur”, ci s-a născut în lumea musulmană și a fost introdusă în lumea europeană de soția unui ambasador englez la Istanbul, în 1724. „Copiii din Turcia au fost vaccinați cu varicelă pentru a lupta cu variola mortală cu cel puțin 50 de ani înainte să afle Occidentul.”

13. În 953, sultanul Egiptului a cerut un toc din care să nu se scurgă cerneala pe haine și pe mâini. Tocul fântână a fost inventat astfel, în care cerneala ar fi fost păstrată într-un rezervor și livrată pe hârtie (sau papirus) prin gravitație.

14. Grafia numerelor noastre (în Occident) este arabă și a apărut pentru prima dată în activitatea matematicienilor musulmani în jurul anului 825. Din lumea musulmană au derivat algoritmi și o mare parte din teoria trigonometriei, a cuvântului algebră și a unor principii ale acesteia. Criptografia modernă își datorează bazele și descoperirea analizei frecvenței lui Al-Kindi. Rezultatele matematicienilor musulmani au fost importate în Europa 300 de ani mai târziu de către matematicianul italian Fibonacci.

15. Conceptul servirii mesei cu trei feluri„ciorbă, urmată de pește sau carne, apoi fructe și nuci” a fost adus în Cordoba în secolul al IX-lea din Irak, Ali ibn Nafi (cunoscut și sub numele de Ziryab – Merlo). De asemenea, a introdus ochelari de cristal, inventați de un musulman după experimente cu cristal de rocă.

16. Datorită tehnicilor avansate de țesut medieval în lumea musulmană, noi coloranți ai chimiei islamice și un simț dezvoltat al modelului s-au născut din nevoia de a proiecta fără a utiliza imaginile lui Mohamed în arta islamică. Pardoselile Europei erau murdare și goale până la introducerea covoarelor arabe și persane.

17. Ideea conturilor noastre curente moderne a venit din lumea arabă. Pentru a evita necesitatea de a transporta bani prin terenuri periculoase, cu un bilet scris a fost onorat să se plătească mărfurile la livrare. „În secolul al IX-lea, un om de afaceri musulman putea încasa un cec în China, de la banca sa din Bagdad”.

18. Plat sau rotund? Dilema mai bântuie pe unii încă și astăzi: cu 500 de ani înainte de Galilei, savanții musulmani au acceptat că Pământul este o sferă. Astronomul Ibn Hazm din secolul al IX-lea a spus că „Soarele este întotdeauna vertical în ceea ce privește un anumit punct de pe Pământ” și aici și-a găsit dovada. El și colegii săi au fost atât de preciși în prezicerea circumferinței Pământului încât calculele lor s-au dovedit a fi la mai puțin de 200 km distanță. Al-Idrisi a adus un glob la curtea regelui Roger al Siciliei în 1139 răspândind ideile spre vest.

19. Chinezii au inventat praful de pușcă și artificiile, dar arabii au formulat inițial procesul chimic care a dus la potrivirea acestuia pentru bătălia militară. Bombele musulmane i-au terorizat pe cruciați în secolul al XV-lea – atât rachetele, cât și torpilele lor care puteau distruge nave.

20. Bucurați-vă de grădini cu flori: Europa medievală a avut doar grădini pentru …mâncare și ierburi de leac… până când arabii au răspândit ideea că grădinile ar putea fi locuri de „frumusețe și meditație” – prima influență care a venit în Spania musulmană în Secolul al XI-lea. Florile care își au originea în grădinile musulmane includ garoafa și laleaua.

Și, despre lumea musulmană asta nu e totul, am putea scrie șiruri întregi de articole până ce… omenirea ar schimba sistemul de comunicare scris-citit!…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.