22 octombrie 2017 – Poate sfârși referendumul din Lombardia și Veneto ca în Catalonia?

referundum 22 octombrie

Referendumul, anunțat de guvernatorii Lombardiei (Roberto Maroni) și Veneto (Luca Zaia), este programat pentru 22 octombrie. În acea zi se va vota referendumul pentru autonomie. Problema pe care oamenii o vor găsi pe buletinul de vot – să fie atenți – nu cere secesiunea celor două regiuni, dar acordarea de o autonomie mai mare din partea guvernului central, examinând modelul regiunilor cu statut special. Aici este textul care va decide viitorul lombarzilor: „Doriți ca Regiunea Lombardia, în cadrul unității naționale, să întreprindă inițiativele instituționale necesare pentru a cere statului să aloce alte forme și condiții speciale de autonomie cu resursele sale, în scopurile și în sensul articolului 116 al treilea paragraf din Constituție?” Este esențial cel al Veneto: „Vrei, ca în alte regiuni, formele de autonomie să fie atribuite și Regiunii Veneto?”

Poate sfârși  referendumul din Lombardia și Veneto ca în Catalonia?

Următoarea etapă, 22 octombrie în Lombardia și Veneto, va fi un referendum privind autonomia. Nicidecum unul al independenței statale. Va fi un referendum legal, convenit cu statul și cu scopul de a obține puteri mai mari într-un mod prevăzut de Constituția italiană; după rezultatul referendumului din Catalonia, cu toate acestea, mulți oameni cred că votul în Lombardia și Veneto va da avânt mișcărilor autonomiste și separatiste din nordul Italiei.

În referendumul catalan, considerat ilegal de Spania, cetățenii au fost întrebați dacă doresc independența față de Spania. Cel din Lombardia și Veneto va avea un scop mai limitat: cetățenii vor fi întrebați dacă doresc ca fiecare consiliu regional să solicite statului să aprobe o mai mare autonomie, printr-o procedură stabilită de Curtea Constituțională. Rezultatul referendumului nu este obligatoriu și, în ceea ce privește procedura de acordare a unei autonomii, ultimul cuvânt aparține  Statului. Întrebarea care va fi supusă la vot spune: „Doriți ca Regiunea Lombardiei, în cadrul unității naționale, să întreprindă inițiativele instituționale necesare pentru a cere statului să aloce alte forme și condiții speciale de autonomie cu resursele sale, în scopurile și în sensul articolului 116 al treilea paragraf din Constituție?”

Cu alte cuvinte, referendumul se bazează pe al treilea paragraf al articolului 116 din Constituție. Este un caz foarte specific, introdus cu reforma Constituției 2001, care permite regiunilor cu un buget echilibrat să ceară guvernului central să-i încredințeze noi competențe, în plus față de cele care sunt încredințate tuturor regiunilor, prin celebrul titlu V din Constituție.

Nu este nevoie de un referendum pentru a face acest lucru: începând din iulie anul trecut regiunea Emilia-Romagna a activat procedurile prevăzute la articolul 116, fără nici un referendum.

Susținătorii referendumului spun că votul cetățenilor ar putea da mai multă putere contractuală regiunii, cerând autonomie. Criticii susțin că referendumul este doar o încercare a Ligii de Nord – care guvernează ambele regiuni – să se propage, să aibă accesul asupra tuturor banilor contribuțiilor din cele două regiuni, care acum ajung la Roma.

Se poate termina ca în Catalonia?

Referendumul din Veneto și Lombardia este foarte diferit de cel catalan: nu este vorba despre independența, ci doar posibilitatea de a solicita o mai mare autonomie față de stat, într-un mod prevăzut de Constituție. De asemenea, din punct de vedere politic, ar putea fi folosit de acele forțele politice mai apropiate ideilor de independență, ca armă pentru a cere alte pretenții. Problema este că în Italia aceste forțe sunt minoritare și foarte fragmentate. În timp ce în Catalonia este la putere un guvern pro-independență susținută de majoritatea deputaților aleși în 2015. În Lombardia singura forță politică aflată  în mod deschis independentistă este Liga Nordului – și guvernează în coaliție cu Forza Italia. În plus, acești leghiști sunt împărțiți. Președinții regiunii, Roberto Maroni din Lombardia, și Luca Zaia din Veneto, alături de vechea conducere a partidului, consideră că autonomia este una dintre principalele bătălii. Matteo Salvini, în schimb, are ca scop transformarea Ligii într-o aripa de dreapta radicală la nivel național, ca Frontul Francez Național, fără legătură cu problemele de identitate teritorială. Pentru a face acest lucru, trebuie să abandoneze, cel puțin parțial, vechile sloganuri autonomiste și independentiste care riscă să blocheze creșterea partidului în Centru și în Sud. În primele luni ale anului trecut, Salvini a reușit să-și impună linia. În prezent, declarațiile sale privind referendumul catalan erau puține și foarte reci. „Puteți să fiți de acord sau nu cu un referendum convocat fără a se respecta regulile”, a declarat el duminică în timpul votului din Catalonia.