22 Septembrie – Echinocțiul de Toamnă, 23.05 ora României

toamna
Soarele traversează centrul galactic. Soarele trece din emisfera nordică a Ecuatorului ceresc în cea sudică. la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală cu cea a nopţilor indiferent de latitudine. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare. În zona polului nord începe lungă noaptea polară, iar în cea a polului sud, soarele răsare deasupra orizontului timp de 6 luni, până la echinocţiul de primăvară.
Ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamna. Echinocţiului de toamna, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.
În această zi, în emisfera australă începe primăvară.
După calendarul gregorian (1582), începând de la această dată, durata zilelor va continuă să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la dată de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Energia universală a planetei se schimbă. Anul acesta echinocţiul va fi la ora 23.05 ora României, în semnul Balanţei. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru gândire, pentru găsirea echilibrului, credinţă, echitabilitate sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Reprezintă momentul adevărului, în care să facem pace cu trecutul, cu oamenii şi experienţele, cu alegerile, din trecut, pentru a aduce sufletului liniştea, pacea şi echilibrul în viitor. Zilele de toamna care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieţii noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.
Cum ne influenţează pe noi oamenii, aceste schimbări energetice.
Vom caută sensurile ascunse ale unor probleme, răspunsuri la întrebări, vom număra câştigurile, recolta. Se vor face simţite schimbări la nivel politic, militar, economic, în al sănătăţii şi cel relaţional.
Vom avea parte de multe schimbări , de aceea sunt recomandate investiţi în tot ceea ce este real, palpabil, în caz contrar bugetul va fi afectat pentru un an de zile. Mare parte dintre noi vom avea un moment de cotitură, de schimbări financiare şi afective, generate de echinocţiul de toamna din 22 septembrie.
Este bine să ne facem planuri, proiecte. Lucrurile bune pe care le putem accesa timp de un an, până la următorul echinocţiu de toamna.
De prima zi adevărată de toamna sunt legate foarte multe tradiţii şi credinţe.
În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamna este legat de încheierea muncilor agricole, sărbătoarea recoltelor. Este un punct de cotitură pentru natură, când se iau ultimele recolte şi se sădesc seminţe pentru toamna. Păsările zboară spre ţările calde, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru iarnă. Acum se face primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Se bat nucii, se adună merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură. În mitologia greacă, toamna începea odată cu întoarcerea zeiţei Persefona în lumea subpământeană a lui Hades, soţul ei. Începutul toamnei astronomice este considerat că fiind favorabil unor ritualuri de protecţie, dar şi un moment de reflecţie asupra izbânzilor asupra greutăţilor pe care le-au trăit în perioada trecută de la echinocţiul de primăvară.

Potrivit tradiţiei, până la echinocţiul de toamna trebuie adunate toate plantele de leac. Echinocţiul este o sărbătoare a pământului. Arăturile de toamna sunt în toi. Acesta este şi momentul de judecată pentru târâtoare, insecte, care trebuie să intre în pământ până la începutul toamnei astronomice. Vieţuitoarele care în cursul anului au făcut rău oamenilor vor rămâne pe din afară şi vor îndura frigul iernii. Este perioada optimă pentru semănarea grâului. Pentru zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării şi pentru câmpia Transilvaniei concordă cu intervalul 25 septembrie-15 octombrie iar pentru zonele colinare între 15-20 septembrie şi 1 octombrie. În teritoriile din preajma zonei montane, semănatul trebuie încheiat până la dată de 25 septembrie.
Viaţă socială se va transformă, uşor, într-o viaţă de interior, aşa cum era şi în vechime, amintind de tradiţiile satului, când viaţa şi activităţile se mută de la muncile câmpului in căldura caselor. Încep şezătorile, când se toarnă prima vadră de vin în butoi şi se pune busuioc la gura polobocului pentru  ca vinul să iasă bun şi aromat. Se încing petreceri pe cinste.
Corespondență semnată de Nicoleta Barbu