”44 de pahare cu vin” – semnificații

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. (atenție, se bea vin, nu bere, țuică ori alte băuturi)

Praznicul fiind al numai 40 de sfinți mucenici, de unde vine diferența până la 44?

După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, însă, după tradiția geto-dacică, ar fi fost 44, tot atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința că acești Sfinți au fost 44.

Vinul băut acum, se zice că ar reprezenta sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei.

Cei care nu pot să bea cele 44 de pahare, e bine ca măcar să guste un strop în această zi sau să fie stropiți cu vin, gestul însemnând sânge în vene și putere de muncă peste an.

Povestea celo 40 de sfinți, pentru care în tradițiile din România, în memoria cărora se prepară colăcei unși cu nucă și miere în forma cifrei opt numiți chiar așa, mucenici, sau, în Muntenia, colărezii fierți în lapte, este următoarea:

…Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Aceștia au refuzat și au fost întemnițați timp de opt zile, bătuți cu pietre și condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor.

În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Moaștele lor au fost răspândite la  mai multe biserici ortodoxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.