45 de ani de la primul apel telefonic mobil – astăzi am putea trăi fără?

La 3 aprilie 1973, în New York, de la un telefon mobil imens, cât o cutie de pantofi, a fost efectuat primul apel de pe telefon mobil. Protagonistul acestui moment istoric, care ne-a schimbat viața, acum 45 de ani, a fost inginerul american Martin Cooper. Dispozitivul utilizat a fost un DynaTac. Dispozitivul cântărea peste un kg. și nu avea afișaj. Timpul de încărcare era de 10 ore și avea doar 35 de minute de autonomie operațională.

„Noi, cei de la Motorola, am făcut-o prima dată, telefonia celulară a devenit o realitate” – acestea sunt cuvintele rostite de Martin Cooper în primul apel „fără fir” făcut rivalul său direct, cercetătorului de la Bell Labs, Joel Engel. Pentru acele vremuri, DynaTac a fost un miracol tehnologic care a pus punct la o rivalitate între cele două companii începute în ’47. Dar, la numai 17 ani de la primul apel telefonic, invenția reușește să aibă o audiență mai largă doar  datorită alocării primelor frecvențe.

Succesorul prototipului Cooper este DynaTac 8000X, vândut la 3.995 dolari în acel moment, adică 9322 dolari astăzi. Cifrele care fac astăzi dintr-un  iPhone, să arate ca un dispozitiv de low-cost. Începând cu anii optzeci, telefonul mobil a urmat o stradă neoprită spre succes, la început a durat șapte ani pentru a ajunge la un milion de utilizatori, apoi, din ce în ce mai rapid, până la numărul impresionant de astăzi, care dă primele sale semne de saturație a pieței.