49 de morți la o Moschee din Noua Zeelandă – detalii despre masacru

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că 49 de persoane au fost ucise și multe altele rănite, într-un schimb de focuri la o moschee din centrul orașului Christchurch, Noua Zeelandă.

Poliția din Noua Zeelandă a declarat că agenții au răspuns la un incident grav ”în curs de desfășurare cu arme de foc ” în jur de ora 1:40 p.m. vineri. Ei au spus că școlile din oraș au fost puse în carantină și a cerut oamenilor să rămână în clădiri.

La aproape două ore după răspunsul inițial, poliția a anunțat că situația este  „gravă și încă evoluează.” „Poliția răspunde cu capacitatea lor deplină de a gestiona situația, dar mediul de risc rămâne extrem de ridicat.”

Nu a existat nici un cuvânt oficial despre victime, dar martorii au spus că moscheea Masjid Al Noor a fost plină cu oameni pentru rugăciunile de vineri după-amiază și mulți dintre aceștia au fost omorâți.

Martorul Len Peneha a spus presei că a văzut un bărbat îmbrăcat în negru intrând în moschee și apoi a auzit zeci de împușcături, urmate de momente de panică, oameni care fugeau îngroziți, îndepărtându-se de moschee. Peneha, care locuiește lângă moschee de aproximativ cinci ani, a declarat că un bandit a fugit, a lăsat ceea ce părea a fi o armă semiautomată pe aleea sa și a fugit înainte de sosirea serviciilor de urgență.

Peneha a spus că s-a dus la moschee să încerce să ajute. „Am văzut oameni morți peste tot”, a spus el.  „Erau trei în coridor, pe ușa care duce la moschee, și oamenii în interiorul moscheii.

Zayd Blissett, președintele Asociației musulmane Marlborough, a declarat la Stuff.co.NZ că a primit un mesaj de la Federația Asociațiilor Islamice din Noua Zeelandă (Fianz), în care s-a citat „50 acuzații” asupra acestei moschee.

„Am inima frântă”, a spus el. „De fapt, eu stau aici plângând, aceasta este Noua Zeelandă, nu se poate întâmpla aici așa ceva. ”

Un al treilea martor, Mohammed Nazir, a spus că a văzut trei femei împușcate și sângerând în fața moscheii. El a sunat la poliție, a urcat un zid pentru a scăpa, lăsând pantofii în urmă.

Un martor a declarat că a văzut banditul, avea o cască și a tras mai mult de 50 de focuri.

Presa a raportat că Poliția a descoperit o bombă într-un Subaru bej care s-a accidentat  în centrul orașului Christchurch, la aproximativ două mile de moschee.
Christchurch, situat pe insula de Sud a Noii Zeelande, este al treilea cel mai mare oraș din țară, cu o populație de peste 400.000 de locuitori. Acesta a fost lovit de un cutremur devastator în februarie 2011, care a cauzat moartea a 185 de oameni și a dus la prăbușirea a mii de clădiri în oraș.

(revenim cu detalii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here