50 de ani de la aselenizare – 16 iulie 1969 – controverse și mândrie

În urmă cu 50 de ani, la 16 iulie, omul împlini un vis vechi de milenii: să ajungă pe Lună. – „Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”, Neil Armstrong.

Apollo 11 – prima misiune în care omul a pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului, Luna.

Este totodată și cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASA, și a treia care transportă oameni pe orbita lunară.

Lansată la data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar.

Pe data de 20 iulie, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit vreodată pe Lună, în timp ce Collins orbita deasupra lor.

Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Luna, iar după 18 minute a fost urmat de Aldrin. După ce au înfipt steagul Statelor Unite ale Americii în solul lunar, cei doi au vorbit cu președintele american Richard Nixon.

Momentele au fost capturate de camerele de filmat instalate anterior de Eagle, care au fost pornite de Armstrong. Acesta și-a petrecut primele minute pe satelitul Pământului făcând poze și luând mostre de sol.

Cei doi astronauți au dezvelit și o placă, pe care scria „Aici, oamenii de pe planetă Pământ au fost primii care au pus piciorul pe Luna în 1969. Am venit cu un mesaj de pace pentru toată lumea”.

Armstrong și Aldrin au petrecut în total 21 de ore pe suprafață Lunii, dintre care mai mult de două ore și jumătate direct pe solul lunar, în afară modulului. Ei au recoltat 22 de kilograme de roci selenare, aterizând după alte patru zile înapoi pe Pământ.

Misiunea a îndeplinit visul președintelui american John F. Kennedy, acela de a trimite un om pe Lună până la sfârșitul anilor 1960, exprimat limpede într-un discurs ținut înaintea unei întruniri a Congresului Statelor Unite pe 25 mai 1961.

Criticii acerbi ai „aselenizării”, creatorii unor adevărate teorii ale conspirației referitoare la evenimentele petrecute după 16 iulie 1969 afirmă, pe baza dovezilor incluse în film, că acesta fusese realizat într-un studio de pe Pământ.

Scopul falsificării ar fi, după unii, justificarea fondurilor deturnate din programul Apollo, care, conform lor, n-ar fi ajuns niciodată pe Lună. Totodată, să ia, din orgoliu, fața rușilor care se pregăteau intens în industria spațială.

Alții consideră că misiunea Apollo 11 ar fi ajuns cu adevărat pe Lună, însă filmul cu ce s-a petrecut cu adevărat acolo este ținut secret, publicului servindu-i-se …un fals.

Vizionează și video despre controversatele critice aduse evenimentului. Menționând faptul că un echipaj din China a vizitat recent Luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.