560.000 de români nu au medic de familie – fiindcă aceștia au plecat din țară

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie: Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie.

Peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie, susține Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Sunt vizați aproape 560.000 de oameni. Din peste 1.400 de comune și orașe lipsesc aproape 2.200 de medici de familie. Potrivit știrile.tvr.ro

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță pe Facebook că a actualizat hărți publicate anterior ale localităților unde nu există deloc medici de familie. În decembrie 2019, Federația publicase hărțile cu localitățile în care nu sunt suficienți medici de familie, iar acum susține că răspunsurile medicilor de familie din țară au arătat că datele pe care le-a folosit atunci, primite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, erau incomplete.

„Așadar, am trimis din nou solicitări în baza Legii accesului la informații de interes public, de data aceasta la CASAOPSNAJ. Iar colegul nostru, dr. Catalin Petrencic, a adunat localitate cu localitate numărul cetățenilor de pe siteul Institutul Național de Statistică și a comparat cu datele primite de la CNAS. Ceea ce a rezultat sunt patru hărți care ne arată accesul cetățenilor români la serviciile de asistență medicală primară”, scriu cei de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Astfel, 328 de comune nu au niciun medic de familie, fiind vizați 559.611 de oameni, adică 2,52% din populația României. Din 1.414 de comune și orașe lipsesc 2187 de medici de familie.

Doar 1.496 de localități din România (47%) au suficienți medici de familie, iar 271 de localități au mai mulți medici de familie decât este necesar pentru populația existentă. Cel mai mare excedent este în București, urmat de alte centre universitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.