Filmul conflictului cu jandarmii: Cum a început și cum a fost întreținută violența – Potrivit HOTNEWS

Nebunia a început la putin timp dupa ora 16, cand era liniște, iar piata abia incepea să se aglomereze. Atunci, în jur de 16.20 manifestanții au plecat din țarcul din fața Guvernului, au mers prin Piață și apoi s-au întors în fugă forțând cordonul de jandarmi din fața clădirii Executivului. A fost momentul în jandarmii au dat prima dată cu gaze lacrimogene… și au continuat să tot dea pe tot parcursul zilei cu jeturi de gaz, cu grenade lacrimogene sau să tragă cu cartușe lacrimogene, multe dintre acestea lovind in plin protestatarii, fapt care a creat confunzie, oamenii fiind disperați că se trage în ei cu gloanțe de cauciuc.
Doar între 16.20 și 16.30 s-a dat în cel puțin trei rânduri cu jeturi de gaz lacrimogen. Manifestanții huiduie și strigă ”Fără Violență” și ”Jandarmeria apără hoția!”. De la o portavoce se cere jandarmilor să nu mai dea cu gaze, că sunt copii. Cei care forțează cordonul sunt și cei care aruncă în jandarmi cu sticle. Șapte protestatari au avut nevoie deja de intervenția medicilor, după ce li s-a făcut rău.
La 18:40 au loc noi incidente violente între protestatari și jandarmi. Manifestanții aruncă cu obiecte în forțele de ordine. Jandarmii au folosit din nou cgaze lacrimogene. Se observă clar că este vorba de un grup distinct, care forțează mereu cordonul de jandarmi. Majoritatea protestatarilor pleacă de lângă ei. Un număr de 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
18:49 Spiritele s-au încins din nou după ce jandarmii au apelat la gazele lacrimogene. Mulțimea dinspre guvern s-a dispersat și apoi a revenit scandând împotriva jandarmilor și a guvernului La câteva momente după ce lumea s-a apropiat din nou de cordonul de jandarmi, scutierii au dat iar cu gaze.
La 19:07 Jandarmii folosesc din nou gaze lacrimogene. Aceasta, la scurt timp după ce au făcut manevre cu tunul de apă inainte de a-l retrage mai în spate, dar totul după ce mulțimea a fost extrem de supărată pe demosntrația jandarmilor. Alte 40 de persoane au avut nevoie de asistență medicală din partea echipajelor SMURD. Un alt jandarm a fost lovit în zona feței. În total, până la ora 19.00, 76 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.
La ora 20:00 tensiunea crește în Piața Victoriei. Unii protestatari aruncă cu obiecte în jandarmi. Aceștia dau cu gaze lacrimogene. Se face apel la calm și se cere ca jandarmii să scoată agitatorii din mulțime. Jandarmii nu reacținează la cerere. Potrivit ISU București-Ilfov, în intervalul 19:00-20:00 au fost acordate îngrijiri medicale pentru 35 de persoane. În total, până la ora 20.00, peste 100 de de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.
La 20:34 se dă masiv cu gaze lacrimogene în toată Piața, fără alegere. Mulți dinspre protestatari se retrag către Muzeul Antipa, bd. Aviatorilor și parcarea dinspre Buzesti – Mihalache. Unii protestatari aruncă cu pietre și bucăți din borduri înspre jandarmi. Era clar de acum că violențele nu mai puteau fi oprite. Toată lumea este furioasă. Peste tot vezi oameni întinși pe jos care abia respiră și primesc ajutor de la alte persoane. Scenele sunt groaznice, iar furia este în creștere.
În ciuda tensiunilor, manifestații nu pleacă din Piață și revin în zona unde s-a dat lacrimogene. Se scandează „Nu plecăm! Nu plecăm!”.
21:06 Noi confruntări între unii protestatari și jandarmi. Au fost aruncate petarde. Jandarmii intervin. Pe clădirile din zonă se proiectează „Fără violență!”. Unii protestatari s-au așezat jos în fața jandarmilor.
De pe blocuri se trag cartușe cu rază mare de acțiune care cad printre manifestanți și fumegă. Nimeni nu înțelege de unde vin și cum au ajuns în mijlocul pieței. Devine clar că se încearcă degajarea Pieței și dispersarea manifestanților. Urmează alte jeturi de gaze împrăștiate peste tot in Piață.
22:26 În Piață jandarmii folosesc din nou gazele lacrimogene. Multi dinspre protestatari se retrag către bd. Titulescu și 1 Mai din cauza gazelor lacrimogene, folosite masiv de jandarmerie. Se strigă : „La Universitate!”, „La Parlament”  VIDEO Momentul în care jandarmii folosesc masiv gazele lacrimogene în Piața Victoriei

Grenada cu gaz iritant explodata Grenada cu gaz iritant explodata
Foto: Facebook

22:19 Jandarmeria Română anunţă că se va interveni în Piaţa Victoriei pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română. Violențele continuă în Piața Victoriei. Se aruncă cu pietre și bucăți din bordurile sparte înspre jandarmi.

 
La ora 23 violențele escaladează incredibil după ce doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperinsu-i cu trupurile lor. Urmează o ripostă dură a jandarmilor care lovesc la întâmplare orice le pică în cale. Se dă masiv cu gaz, se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Lmea fuge disperată și sofocată către bulevardele din jur. Piața Victoriei a fost evacuată.
Jandarmi calare 2 Jandarmi calare 2
Foto: Hotnews

La 23:45 au loc ciocniri cu jandarmii în continuare pe strazile adiacente, deși majoritatea oamenilor pleaca. Pe Buzesti și Titulescu bubuie petarde și grenade lacrimogene. Un incendiu a izbucnit în zona bulevardului Banu Manta.

După miezul nopții, jandarmii intră victorioși pe cai în Piaţa Victoriei, în aplauzele ironice a celor rămași în Piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.