Baikal – gheața ca o oglindă de safir

Baikal, cel mai bătrân și cel mai adânc lac al lumii. Baikalul este minunat în aproape toate ipostazele și, cu siguranță, în toate anotimpurile. În năpraznicele ierni siberiene, apele de cristal ale lacului Baikal (printre cele curate din lume) formează un strat de gheață care poate ajunge până la 200 de centimetri grosime. Astfel, podul de gheață poate susține vehicule de până la 15 tone.

Gheața lacului Baikal este, datorită purității apei, cea mai transparentă din lume. Atunci când apa nu este înghețată, se poate vedea totul, până la 40 de metri adâncime. Prin gheață, fie ea și groasă de zeci de centimetri, se pot vedea uneori peștii înotând.

Oglinda de gheață a lacului Baikal se crapă necontenit, întreaga iarnă, până când are loc dezghețul, în luna mai. Unele dintre fisurile care îl brăzdează ajung la 10-30 km lungime, iar lățimea lor este de 2-3 metri. Curios este că fisurile apar în fiecare an, aproximativ în aceleași zone ale lacului. A ajuns, oare, cel mai bătrân lac din lume să-și creeze propriile legi?

Adesea, crăparea subită a gheții este acompaniată de către un zgomot puternic, ca un tunet sau o împușcătură. Înghețat sau nu, lacul Baikal poartă în sine mulțime de enigme. Rămâne un univers tainic, parțial necunoscut, de o frumusețe fabuloasă! Sursa: www.boredpanda.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.