Descoperire unică în piatră, cu cea mai timpurie ortografie complet ebraică a cuvântului „Ierusalim”

O inscripţie unică în piatră, datând din secolul I d.Hr, cu cea mai timpurie ortografie complet ebraică a cuvântului „Ierusalim”, a fost prezentată marţi la o conferinţă de presă de către Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA) şi Muzeul Israelului, informează Xinhua.

Inscripţia, cu o vechime de 2.000 de ani, a fost descoperită în apropierea Centrului Internaţional de Convenţii din Ierusalim, în timpul unor săpături efectuate de AIA, înainte de construirea unui nou drum.

Săpăturile au scos la iveală fundaţiile unei structuri romane, susţinute de coloane.

Cea mai importantă descoperire o constituie însă un bloc de piatră cilindric, refolosit în structura romană, pe care apare inscripţia, în aramaică, cu litere ebraice tipice perioadei celui de-al Doilea Templu, în jurul domniei lui Irod cel Mare.

În istoria evreilor, perioada celui de-al Doilea Templu a durat între anii 530 î.Hr. şi 70 d.Hr, cât timp a existat ce de-Al Doilea Templu din Ierusalim.

Inscripţia va putea fi văzută de către public la Muzeul Israelului din Ierusalim, în cadrul unei noi expoziţii care prezintă artefacte unice din oraş.

Pe lângă această inscripţie unică, vizitatorii vor putea admira alte două descoperiri recente; o inscripţie în mozaic grecească din secolul al VI-lea şi o acoperitoare de coşciug, din secolul I, pe care se pot citi, în limba ebraică, cuvintele „fiul Marelui Preot”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.