Papirusul Oxyrhynchus – o descoperire uluitoare

Este un set de documente, care descrie cu lux de amănunte istoria uitată dintr-un oraș antic egiptean. De asemenea, acest papirus conține un set de scrieri despre învățăturile lui Iisus.

În mijlocul ruinelor aride ale unui oraș vechi egiptean numit Oxyrhynchus, cercetătorii de la Oxford, Bernard Grenfell și Arthur Hunt au descoperit sute de mii de fragmente de papirus începând începând cu anul 1897.

Aceste fragmente de hârtie, fabricate din plante, se aflau ascunse în depozitele de gunoi îngropate, sub deșertul nisipos, de peste un mileniu.

Oxyrhynchus, care datează din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea, reprezintă cel mai important depozit al vechilor scrieri găsite vreodată.

Atât de vechi este papirusul Oxyrhynchus, încât multe dintre fragmentele originale au fost adunate una câte una. Astfel, cercetătorii au trebuit să pună împreună fragmentele și astfel au ieșit peste 5000 de pagini de text.

Istoria orașului Oxyrhynchus

Orașul  Oxyrhynchus a fost odată un mic oraș egiptean numit  Per-Medjed. Numele provine de la peștele Medjed la care vechii egipteni s-au închinat precum unui zeu. Pentru că acest dumnezeu era atât de important, au numit un oraș după el. Cu toate acestea, după ce Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în 323 î.Hr., a existat un mare aflux de greci în Egipt.

Noii coloniști au preluat ulterior Per-Medjed și l-au numit  Oxyrhynkhoupolis , adică „orașul peștilor ascuțiți”. În plus, l-au adoptat pe zeul pește de la vechii egipteni.

Orașul Oxyrhynchus a fost un important centru de activitate economică, academică și religioasă. Scribii și cetățeni au aproape totul: guvernul și politica, religia / scripturi, activități comerciale și sociale, mediul academic (medicină, astronomie / astrologie, matematică, literatură), proceduri judiciare, căsătorii, leziuni, dispute și chiar întâmplări banale.

Deoarece papirusul a era scump în Egipt, papirusurile erau scrise atât pe față cât și pe spate. Unul dintre cele mai bune exemple este Papirusul Tulii, în care este relatat faptul că egiptenii se întâlneau cu extratereștrii.

Informații din papirusul Oxyrhynchus

Literatură

  • Lucrări de Sapho . Grenfell și Hunt au găsit cel puțin șase papiuri conținând în jur de opt poezii ale poetului din secolul al VII-lea.
  • Iliada și Odiseea de Homer. O serie de pasaje din aceste opere grecești

Politică

  • Constituția atenienilor . Autor: inițial Aristotel sau unul dintre studenții săi din secolul IV î.en. Aceasta a fost o lucrare pierdută anterior.
  • Despre Alexandru cel Mare. Autor: necunoscut. Tratatul de lungă durată detaliază perioada bătăliei de la Granicus. Cercetătorii dezbat sursa acestei lucrări unice. Data papirusului: mijlocul sau sfârșitul secolului al II-lea.

Mitologia / Astrologie

  • Fragment din Narcis. Autor: necunoscut, dar unii savanți sugerează că lucrarea provine de la  metamorfozele poetului grec Parthenius din Nicaea care a trăit în secolul 1 î.en. Aceasta poate fi cea mai veche versiune a mitului Narcissus.
  • Calendarul astrologic egiptean . Autor: necunoscut. Aceasta este o descoperire fascinantă, cu o priveliște rară în lumea astrologiei egiptene antice. Piesa explică relația dintre timpul lunii (poziția astronomică a planetelor și a stelelor) și constelația, numele și descrierea (parte uman / parte animal) a zeului sau a zeiței care prezidează fiecare constelație.

Religie

  • Logia.  Primele cuvinte despre Isus. Cercetătorii estimează că au fost „probabil scrise nu mai târziu de anul 200”, dar descrierile provin din secolul al doilea sau mai devreme. Logia conține opt afirmații care încep cu „Isus spune“ și continuă cu o zicală. Un extras din Logion II urmează:

„Iisus le-a zis:” Cu excepția faptului că veți fi supuși lumii, nu veți găsi în nici un chip împărăția lui Dumnezeu; și dacă nu veți face din Sabat un adevărat Sabat, nu veți vedea pe Tatăl „.

  • Noi cuvinte ale lui Iisus.

„Iisus a zis: Să nu caute pe cel ce caută. . . încetează până ajunge, și când găsește, va fi uimit; uimit că va ajunge la împărăție și că va ajunge la împărăție să se odihnească.

  • Fragmentul unei Evanghelii Pierdute a lui Iisus.  Cercetătorii au găsit un parcurgător cu opt fragmente de papirus care nu depășesc 250 CE. Se face un fragment din Evanghelie (cu restaurări expert în care lipsesc cuvintele):

„Să nu vă gândiți niciodată de dimineață până seara nici la mâncarea voastră, ce veți mânca, nici pentru îmbrăcămintea voastră, cu care să vă îmbrăcați. Sunteți mult mai bine decât crini care cresc, pentru că nu aveți spin. Având o îmbrăcăminte, ce faceți voi (lipsa?). . . El însuși vă va da hainele voastre „.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.