Reprogramarea genetică a celulelor ar putea inversa procesul de îmbătrânire

varsta a treia

Cercetătorii americani susţin că îmbătrânirea nu este nicidecum un proces ireversibil şi că noi terapii genetice ar putea duce la descoperirea elixirului tinereţii. 

Ridurile, încărunţirea părului şi durerile articulare sunt probleme inevitabile pe măsură ce îmbătrânim, însă oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk din La Jolla, California, au constatat, în urma unui studiu realizat pe şoareci de laborator, că procesul de îmbătrânire ar putea fi reversibil.

„Acest studiu ne arată că îmbătrânirea nu trebuie să meargă într-o singură directie. Prin intermediul reprogramării genetice, procesul de îmbătrânire ar putea fi inversat”, a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, autorul studiului.

Desigur, având în vedere că studiul a fost realizat pe şoareci, nu se poate statua că aceleaşi efecte de reîntinerire vor fi valabile în cazul oamenilor, însă oamenii de ştiinţă sunt optimişti în privinţa rezultatelor obţinute şi speră că în mai puţin de 10 ani vor începe testele pe subiecţi umani.

Cu toate acestea, ei subliniază că îmbătrânirea nu şi-a găsit pe deplin leacul, ci mai degrabă ar putea fi încetinită cu ajutorul unor noi terapii care să modifice ceasul biologic al fiecărui individ, prelungind speranţa de viaţă, precum şi calitatea acesteia.

În cadrul experimentelor, care au durat 6 săptămâni, savanţii au reprogramat celulele pielii unor cobai care sufereau de Progeria – boală genetică ce se manifestă prin îmbătrânie prematură – să se comporte ca şi cum ar fi celule stem, embrionare. La finalul studiului, cobaii care au fost supuşi acestor proceduri arătau mai tineri, inima lor funcţiona mai bine şi au trăit cu 30% mai mult decât cei care nu au primit tratamentul.

Tehnica presupune stimularea intermitentă a patru gene, deosebit de active în perioada dezvoltării intrauterine.

Cercetătorii ştiau de mai multă vreme că aceste gene, cunoscute colectiv drept factorii Yamanaka, pot să întoarcă celulele adulte în stadiul de celule stem, de unde pot creşte în orice parte a corpului, dar s-au temut că acest lucru ar putea să afecteze organele făcute din acele celule şi chiar ar putea declanşa afecţiuni precum cancerul.

Acum însă, ei au descoperit că tehnica nu provoacă efecte secundare periculoase, iar dacă ar funcţiona similar în cazul oamenilor, speranţa de viaţă ar putea depăşi 100 de ani, faţă de 80 de ani, cât este în prezent.

„Prin acest tratament, orice tip de celulă poate fi reprogramată să acţioneze precum celulele stem care se găsesc în embrioni. Prin alterarea unor factori genetici, celulele par să întinerească şi se divid mai rapid, la fel ca celulele tinere”, afirmă Wolf Reik, profesor la Institutul Babraham, Cambrigde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.