Nenorociri precum prăbușirea podului de la Genova se pot întâmpla la tot pasul

Mai devreme decât mai târziu vor ieși la iveală toate înșelăciunile arhitecților și ale constructorilor, ale celor care au investit în case, poduri, șosele și edificii industriale ori de uz public.

Până acum o sută de ani, clădirile se ridicau cu chibzuială și erau folosite toate resursele pentru trăinicie. De câteva decenii, în întreaga lume, se construiește din economie, minimalist, precar și din ce în ce mai scump fiindcă sunt foarte multe căpușe în joc care vor să ia felii cât mai mari din tortul foșnitor!

Când se întâmplă câte o tragedie precum cea recentă de le Genova unde prăbușirea podului Morandi a provocat zeci de victime, guvernanții sar să caute vinovații…

Vinovații sunt absolut toți cei implicați în construcția de poduri și în întreținerea lor, vinovați sunt politicienii care trăiesc din șpăgile de pe seama investițiilor din construcții. Statul este responsabil prin faptul că acceptă sistemele corupte și îngăduie să se construiască deloc strategic și prea cu multă ușurință expertizate la omologare. Reconstruirea podului nu ar trebui făcută acum din bani publici!

Cum este posibil astăzi, când umanitatea dispune de progres tehnologic, de materiale de construcții avansate, de mijloacele financiare mari, să ridice poduri care nu au trăinicie nici măcar jumătate de secol, iar construcțiile vechi de până la ordinul sutelor de ani să fie încă solide și utilizabile, fără niciun risc?

Încearcă să dai o gaură în pereții unei case vechi de peste o sută de ani, apoi, în pereții uneia construite recent… vei avea lămurite toate cauzele trăiniciei unei clădiri.

Se construiește scump și prost și totul trebuie schimbat și schimbarea să înceapă de la sistemele de control ale statului, de la interesele ălora ce își zic partid care sug șpăgile aferente și încurajează înșelăciunea.

Statul trebuie mai întâi condamnat iar plata să nu fie viețile omenești nevinovate, contribuțiile publice, ci efectiv din salariile și averile tuturor politicienilor și tuturor celor din sistemele statului care au rol de omologare, expertizare, aprobare investiții, ș.am.d. Acolo sunt miliardele țării.

Arhitecții, constructorii, investitorii, responsabilii cu autorizările și omologările, cei care au putere de decizie în domeniu, absolut toți trebuiesc responsabilizați înainte să se ajungă la nenorociri precum cea de la Genova.

Pentru că totul s-a construit precar, nimic nu rezistă mai mult de cincizeci de ani – casele sunt din ce în ce mai mici și clădirile din ce în ce mai urâte, făcute din sărăcie, cu materiale de proastă calitate sau expirate, ca alde CINEVA să își umple buzunarele… ne putem aștepta ca orice edificiu să ne pice în cap sau de sub tălpi… Civilizația lăcomiei și al lucrului prost făcut, asta trăim, asta ne caracterizează, asta lăudăm și, mult mai grav, cu asta educăm generațiile viitoare, pentru ca să construiască și mai prost…

Se simte tot mai mult nevoia întoarcerii la vechile valori și reguli, altfel, ne ducem naibii cu tot cu moftul nostru modernist și …arogant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.