”E pur si muove!” – Ceva foarte ciudat se întâmplă la Polul Nord

Planeta Pământ este o ființă vie. Este o …portocală cu coaja albastră!!!… În adâncul său, sub scoarță sângele ei, magmă incandescentă, pulsează în jurul nucleului.

Acest fluid încins este ceea ce generează câmpul magnetic care provoacă aurora – și …ne ține în viață.

Dar, potrivit revistei științifice Nature, se întâmplă ceva ciudat în profunzime. Se întâmplă că polul magnetic se îndepărtează de Canada, în direcția Siberiei.

„Polul magnetic se mișcă atât de repede încât forțează experții în geomagnetism din lume să ia o decizie rară”, spune Natură.

La 30 ianuarie (amânată din cauza blocajului guvernului SUA), World Magnetic Model – un standard care guvernează sistemele moderne de navigație – va fi supus la o actualizare de urgență.

Acest model este o componentă vitală a sistemelor care variază începând de la ascensoarele utilizate pentru a ridica sau coborî navele pe canele,  până la cele de pe dispozitivele de navigare și urmărire și, desigur, chiar pentru hărțile de pe smartphone-uri.

Modelul actual trebuia să fie valabil până în 2020. Dar polul magnetic a început să se miște atât de repede, încât în ​​2018 s-a realizat că modelul a trebuit să fie corectat chiar acum.

Ei și-au dat seama că a devenit atât de inexact încât să depășească limita acceptabilă (sigură) pentru a se evita erorile de navigație„, scrie Nature.

În fiecare an, geofizicieni Administrației Naționale de Oceanografie și Atmosferei (NOAA) din Statele Unite și British Geological Survey fac o verificare atentă cu privire la modelul câmpului magnetic al Pământului care, iată, este în schimbare.

Explicația ipoteză sau adevăr:  deoarece fluidul incandescent din miezul Pământului se mișcă iregular, nicidecum într-un mod coerent.

„În 2016, de exemplu, o parte din câmpul magnetic s-a accelerat temporar în adâncuri sub America de Nord și Oceanul Pacific de Est”, mai scrie Nature. Această schimbare a fost surprinsă de sateliți.

Mișcarea polului magnetic de nord a fost studiată începând cu anul 1831. Inițial, înregistrându-se mutarea lunecarea lui spre Oceanul Arctic, la o viteză de aproximativ 15 km în fiecare an. Dar, de la mijlocul anilor 1990, și-a intensificat viteza.

Acum se deplasează cu o viteză de aproximativ 55 km pe an.

Un alt studiu recent a arătat faptul că acest câmp magnetic al Pământului a fost stabil cumva (până acum o sută de ani) pentru aproape 1000 de ani.

Motivul pentru care câmpul magnetic se mișcă atât de dramatic, este necunoscut.

„Impulsurile geomagnetice, cum ar fi cele măsurate în 2016, trebuiesc comparate cu cele ale undelor hidromagnetice care rezultă din adâncurile Pământului,“, ipotizează Nature. „Și mișcarea rapidă a polului magnetic de nord ar putea fi legată de jetul de magmă încinsă de sub Canada”.

Acest fluviu topit, care curge rapid, pare să destabilizeze influența magnetică a nucleului de fier în America de Nord.

„Poziția polului magnetic pare a fi determinată de două câmpuri magnetice ce se manifestă pe scară largă, unul în Canada și unul în Siberia“, a declarat Phil Livermore de la Universitatea din Leeds, la o reuniune americană a  Geophysical Union . „Câmpul siberian câștigă competiția!”.

Și din moment ce încălzirea globală va deschide mai multe canale de transport maritim, la nord de Rusia și Canada, această schimbare magnetică prezintă o problemă potențial mortală.

„Faptul că polul magnetic se mișcă rapid face ca regiunea să  devină mai sensibilă la erori în navigație“, spune Arnaud Chulliat, geomagnetist la Universitatea din Colorado, Boulder și NOAA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.