Cine este și ce a făcut Cesare Battisti

Zilele acestea, întreaga presă din Italia (și nu doar) a fost ocupată de un singur subiect major: Cesare Battisti. Cine este, ce a făcut, de ce este un personaj atât de important, vom încerca să aflăm pe parcursul celor ce urmează.

Fostul terorist, care ispășește o condamnare pe viață pentru patru crime, care au avut loc la sfârșitul anilor șaptezeci în Italia, în 1981 a evadat din închisoare din Frosinone și a părăsit Italia.

A fost arestat zilele acestea în Bolivia și ieri a sosit pe pământ italian, însoțit de autorități și dus în penitenciar.

Cesare Battisti a fost membru al Pac (Proletari armați pentru Comunism), condamnat în absență la închisoare pe viață, în Italia, pentru patru crime concurente comise la sfârșitul anilor șaptezeci.

Povestea lui Cesare Battisti este demnă de un roman sau de un film:  arestat, evadează, fuge, refuzul extrădărilor – scena se plasează în plan internațional: Italia, Franța, Mexic, Brazilia și Bolivia. Ultimul capitol are cadrul în Bolivia, unde fostul terorist a fost arestat, la data de 12 ianuarie 2019, după o lungă perioadă în care s-a ascuns. 38 de ani fugar.

Cine este Cesare Battisti?

Cesare Battisti s-a născut în 1954, în Cisterna di Latina, aproape de Roma, într-o familie de țărani. La 18 ani a fost arestat pentru prima dată, pentru un jaf în Frascati, apoi câteva luni mai târziu era iarăși în cătușe pentru o răpire.

De la o infracțiune la alta, Battisti în 1977 se află în închisoarea Udine pentru atac asupra unui ofițer de armată. Aici, în celulă, s-a întâlnit cu Arrigo Cavallina, un ideolog al Pac (Proletari Armați pentru Comunism). Odată liber, Battisti începe să participe la o serie de acțiuni de subversiune ale PAC.

Ce a făcut el

Battisti este acuzat că a luat parte sau a furnizat o „acoperire armată” la patru crime, la sfârșitul anilor 1970. La 6 iunie 1978, Andrea Santoro este primul care a căzut sub gloanțele PAC; avea 52 de ani și trăia împreună cu soția și cu cei trei copii, în Udine, unde conducea cu gradul de mareșal închisoarea din Spalato.

Potrivit anchetatorilor, executanții crimei sunt Battisti și un complice. Pentru PAC este considerat botezul focului noului membru.

În 1979, au loc celelalte trei crime: două în Milano și una lângă Mestre. La 16 februarie, la câteva ore distanță, bijutierul Pierluigi Torregiani și măcelarul Lino Sabbadin au fost uciși în capitala Lombardă. Cele două victime au în comun un singur lucru: au împușcat și au ucis un hoț.

Pentru uciderea lui Torregiani, Cesare Battisti a fost mai târziu condamnat ca instigator și plănuitor. La două ore după asasinarea lui Torregiani, Lino Sabbadin este asasinat, era ora 18:00. În această a doua crimă, Battisti este acuzat că a oferit „acoperire armată.“ La 19 aprilie 1978 Andrea Campagna, agent Digos la Milano, în zona Barona, este ucis cu cinci gloanțe.

Două apeluri telefonice către ziarele Secolo XIX și Vita revendică „uciderea în numele proletarilor armați pentru comunism”, Battisti este acuzat că a fost executantul direct al acestei crime.

cele patru victime din vina lui Battisti
cele patru victime din vina lui Battisti

Zborul în Franța și perioada din Mexic

Cesare Battisti a fost arestat din nou, de data aceasta pentru participare la grup armat în 1979. Se află în detenție, în penitenciarul din Frosinone. În timp ce ancheta era în curs de desfășurare, la 04 octombrie 1981, el reușește să evadeze și să fugă în Franța.

Timp de un an, el trăiește clandestin la Paris, unde își întâlnește viitoarea soție. Apoi se mută cu soția sa în Mexic, unde se naște prima lor fiică. În timpul șederii în Mexic, judecătorii italieni l-au condamnat în absență la închisoare pe viață pentru patru crime.

Battisti se întoarce la Paris, unde soția și fiica lui au ales să trăiască. În capitala franceză el este portarul unei clădiri, dar frecventează și o comunitate de refugiați italieni. Battisti începe să scrie romane noir. Rămâne în Franța până în 2004, când se acordă extrădarea. În august, însă, Battisti este iarăși nevoit să fie fugar.

Capturarea în Brazilia și extrădarea nu au fost acordate niciodată

De câțiva ani nu mai era nicio veste despre Battisti, până în 18 martie 2007 când este arestat în Brazilia. Fostul membru al PAC, cu toate acestea, apelează la șeful de stat sud-american și solicită statutul de refugiat politic, statut care îi este aprobat la începutul anului 2009, după ce prima solicitare i-a fost respinsă, în noiembrie 2008.

Acordarea statutului de refugiat politic a creat dezacorduri puternice între Italia și Brazilia. Curtea Supremă Federală (STF), Brazilia, 18 noiembrie 2009, declară nelegitim statutul de refugiat politic acordat de guvern, dar decizia finală revine președintelui Lula da Silva. 31 decembrie 2010, ultima zi a președinției sale, acesta decide să nu acorde extrădarea.

Retragerea statutului de refugiat în 2017

În octombrie 2017, cazul Battisti continuă să fie discutat. Fostul terorist este arestat la începutul lunii în timp ce fugea spre Bolivia, din Brazilia, la câteva zile după ce președintele brazilian Michel Temer a vorbit despre extrădarea lui în Italia. Același Temer, din nou, în octombrie 2017, revocă statutul de refugiat lui Battisti și dă o ordonanță de a fi extrădat în Italia. Dar fostul terorist face apel judecătorilor Curții Supreme Federale să amâne decizia și să fie cerute să se acorde în Italia măsuri alternative la pedeapsa cu închisoarea.

Vine Era Bolsonaro și …arestarea în Bolivia

Battisti se întoarce în octombrie 2018. Jair Bolsonaro, candidat de dreapta la președinția țării, promite ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, extrădarea fostului terorist.

După victoria lui Bolsonaro la prezidențiale, la sfârșitul lunii octombrie 2018, Cesare Battisti își pune praf pe tălpi, pierzându-și urmele, până când, unul  dintre avocații săi ”scapă” o informație:  ”este pur și simplu mutat de la Cananeia – unde are rezidența – în Sao Paulo, unde s-a întâlnit cu reprezentanții săi legali”.

Două luni mai târziu, în decembrie 2018, Brazilia anunță: „Cesare Battisti trebuie să fie arestat, pentru a evita pericolul fugii sale, în vederea unei posibile extrădări”. Ordonă arestarea, cu o dispoziție imediat executivă, un magistrat al Curții Federale Supreme, cu aceeași condiție precum cea din octombrie anul trecut, prin care Brazilia a solicitat statului italian măsuri alternative la închisoare. Președintele interimar Temer semnează decretul, iar Battisti …dispare.

Brazilia admite că „s-ar părea că a părăsit țara” și a răspândit fotografii cu posibilele deghizări pe care le-ar folosi Cesare.

Battisti rămâne un fugar până când arestarea lui a avut loc în Bolivia, la 12 ianuarie 2019.

Restul, știți de la televizor, fiindcă toate canalele doar asta au ținut ca prim plan, precum și toate celelalte organe de presă.

Un adevărat show mediatic cu aterizarea avionului, sute de ofițeri armați, diverși politicieni care au ținut să fie prezenți și să arate că…  ce?!…

Cesare a fost transportat la Oristano, dus în panitenciar și băgat la izolare. Punct.

Iată și reacția fratelui lui Cesare Battisti: „El nu este vinovatul, ci victima, dacă ar vorbi el s-ar prăbuși politica”

„Salvini este fascist, să se ducă să-i aresteze pe prietenii lui care sunt încă ascunși în Brazilia”

„Pentru mine, Cesare nu a omorât pe nimeni, nu este vinovat, ci victima”. Procesele au fost în absență și el a fost condamnat în lipsă”. Potrivit lui Vincenzo Battisti, fratele mai mare al teroristului arestat în Bolivia și extrădat în Italia.

„Fratele meu – spune în interviul luat de Il Messaggero  – a fost atras în astea de către făptași ”pocăiți” care s-au predat și au zis că fratele meu a fost, dar nu e așa, mi-a jurat că niciodată nu a ucis pe nimeni. Nu a fost niciodată în stare să se apere, și toți au descărcat vina pe el ca să se salveze.  Arestarea? Este o nedreptate, îl acuză de ceea ce nu a făcut. Torreggiani, de exemplu, s-a spus mai întâi că Cesare nu a fost acolo, apoi au schimbat versiunea”.

„Ceea ce mă deranjează mai mult este că ei au dat întotdeauna în fratele meu, în timp ce pe fasciștii care au ucis și sunt în Brazilia, nimeni nu îi caută“, spune Vincenzo Battisti, subliniind că va angaja un avocat și va rămâne aproape de Cesare. Apoi concluzionează: ”Matteo Salvini. Este un fascist, el să se ducă să-și aresteze prietenii în Brazilia”.

Se încearcă astfel să se sugereze faptul că PAC, inexistent astăzi, a servit politicii italiene, comuniștilor de pe atunci, apoi, debarasându-se, au pus armata pe el. A urmat o perioadă lungă de ”lăsat în pace”, oare de ce? Iar acum, fiind, chipurile, un ”fascist” la Interne, se lovește doar în foștii activiști comuniști, nu și în fugarii fasciști care au ucis la fel precum comuniștii, în acea tulbure perioadă a anilor 70-80.

Istoria are ițele încurcate iar cine știe adevărul …îl tace.  Probabil Battisti e este și mai vinovat decât se știe sau …deloc! 

(traducere text și preluare foto: adaptare din mai multe surse virtuale din presa vremii și creative commons)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.