Brenton Tarrant, autorul masacrului celor 50 de musulmani din Noua Zeelandă, s-a inspirat de la Radovan Karadzic

Sceleratul acuzat de crimele din moschee, care au produs 50 de morți în Noua Zeelandă a călătorit în Balcani în ultimii trei ani, unde a vizitat situri istorice și a studiat se pare, luptele dintre creștini și imperiul Otoman.

Autoritățile din Bulgaria, Turcia și Croația au confirmat că Brenton Tarrant, de 28 de ani, a fost în țările lor în 2016-2018. Autoritățile maghiare de combatere a terorismului au sugerat de asemenea că Tarrant a vizitat și Ungaria, dar nu a dezvăluit alte informații, iar presa locală din Bosnia a raportat intrarea acestuia în țară în 2017.

În timp ce detaliile călătoriilor lui Tarrant sunt deocamdată aproximative, autoritățile din aceste țări au ținut să investigheze mișcările sale și orice contacte pe care le-ar fi putut avea cu populația locală.

Pe timpul masacrului de vineri din Christchurch, Tarrant a manifestat fascinația lui evidentă față de conflictele religioase din Europa și Balcani, o regiune instabilă care a fost scena unora dintre cele mai violente ciocniri din Europa.

Coloana sonoră a lui Tarrant, în timp ce conducea spre Moscheea Christchurch, includea un cântec naționalist sârb bosniac din 1992-95, care a spulberat Iugoslavia. Cântecul îi glorifică pe luptătorii sârbi și pe fostul lider politic sârb bosniac Radovan Karadzic – omul încarcerat pentru crime de război și pentru genocid împotriva musulmanilor bosniaci.

Armele lui Tarrant aveau și nume – numele legendarilor sârbi și muntenegreni care au luptat împotriva supremației de 500 de ani ai otomanilor musulmani din Balcani, scriși în alfabetul chirilic folosit de cele două națiuni creștine ortodoxe.

Într-un manifest de 74 de pagini pe care l-a postat pe rețelele sociale, Tarrant a declarat că este un supremațist alb care dorește să răzbune atacurile din Europa comise de către musulmani.

În timp ce Serbia și Bosnia nu au confirmat faptul că Tarrant i-a vizitat, poliția din Croația  a emis o scurtă declarație sâmbătă spunând că a fost în țară între decembrie 2016 și ianuarie 2017.

Un site croat de știri a declarat că Tarrant a părăsit Croația cu avionul din capitala Zagrebului pe 18 ianuarie 2017, după ce a vizitat orașele coastei Adriatice: Porec, Zadar, Šibico și Dubrovnik, unde a fost cazat în mare parte în pensiuni.

„Până în ieri, această persoană nu se afla în centrul atenției instituțiilor noastre”, a declarat jurnaliștilor sâmbătă prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, potrivit agenției oficiale HINA.

În Bosnia, portalul local de știri Klix.ba, a raportat că Tarrant a sosit în țară dinspre Muntenegru, la începutul lunii ianuarie 2017.

Procurorul-șef al Bulgariei, Sotir Tsatsarov, a declarat vineri că Tarrant a închiriat anul trecut o mașină și a vizitat mai mult de o duzină de orașe, vizitând situri istorice din 9 noiembrie până pe 15 noiembrie. El a fost interesat în principal de luptele dintre creștini și armata otomană, a declarat procurorul.

Ministerul de interne a declarat că Bulgaria coordonează, alături de echipele de combatere a terorismului din diferite țări, inclusiv din Statele Unite, ancheta asupra traseului lui Tarrant. S-a inițiat o investigație pentru a stabili dacă a avut contact cu cetățenii locali.

Și Turcia investighează mișcările lui Tarrant pe timpul celor două vizite.

TRT declară că Tarrant a vizitat Turcia de două ori în 2016-de la 17 la 20 martie și de la 13 septembrie la 25 octombrie.

Centrul maghiar de combatere a terorismului a sugerat într-un e-mail trimis la Associated Press că Tarrant a vizitat și Ungaria, spunând că ei cooperează cu alte țări pentru a „examina pe deplin circumstanțele călătoriei în Ungaria a lui Tarrant și șederea acestuia”.

În Bosnia, mulți rezidenți au declarat că masacrul din Noua Zeelandă și menționarea lui Tarrant despre Karadzic, care a fost condamnat pentru genocid, a reînviat amintirile lor oribile ale războiul din Bosnia, în care au fost uciși peste 100.000 de oameni.

„Acest atac este o dovadă că ideologia lui Karadzic este un model de insiprație pentru crime și terorism”, a declarat Adel Sabanovic, un musulman din capitala bosniacă a Sarajevo și un supraviețuitor al masacrului de la Srebrenica din 1995 în care trupele sârbe bosniace au ucis aproximativ 8.000 de tineri și bărbați musulmani. „Trebuie să fie condamnat în cel mai drastic mod posibil.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.