DEZASTRU LA PARIS – Notre-Dame de Paris, un simbol universal în flăcări

Vom reclădi împreună această catedrală!” – Emmanuel Macron, 15 aprilie 2019

Un incendiu de proporții a cuprins luni, 15 aprilie 2019, ora 18.50, catedrala Notre-Dame din Paris.

La catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa, un incendiu, pornit se pare din podul vechi de sute de ani, a izbucnit în jurul orei 18.50, după declarațiile pompierilor francezi.

Potrivit informațiilor furnizate de aceștia,  vizitatorii au fost evacuați  iar în zonă a fost stabilit un perimetru de siguranță. Nu au existat victime printre turiști. Au fost luate importante măsuri pentru a stinge flăcările, care cuprinsese întregul  acoperiș al faimoasei catedrale, dealtfel, distrus în totalitate.

Din fericire, structura  catedralei nu a fost afectată și nici cele două turnuri, declara comandantul pompierilor.  Au fost mobilizați 500 de pompieri, un număr impresionant, pentru a salva un monument ce aparține patrimoniul mondial.

Din cauza flăcărilor de nestăvilit, s-a prăbușit una din turle, construită prin voia arhitectului Eugène Viollet-le-Duc în 1860, când a avut loc marea restaurare a catedralei, după ce marele Victor Hugo trăsese un semnal de alarmă privind degradarea continuă a acesteia prin romanul  “Notre-Dame de Paris. 1482”

Philippe Villeneuve, arhitectul șef care conduce lucrările de restaurare în prezent, a declarat: ”E o catastrofă. Plâng. Nu puteam să-mi imaginez așa ceva.”

La ora 20,15, ora locală,  președintele francez, E. Macron s-a deplasat la catedrală pentru a  asista la operațiunile de stingere a flăcărilor. Președintele Macron declara: ”Notre-Dame cuprinsă de flăcări. Un gând îndreptat către catolici și către francezi. Ca toți compatrioții mei, în această seară sunt trist văzând cum arde o parte din noi”.

După ce a mulțumit celor 500 de pompieri pentru lupta lor cu flăcările,  președintele Macron a mai declarat: ”Notre-Dame de Paris este istoria noastră, este literatura noastră. Este epicentrul vieții noastre,  kilometrul zero. Sunt atâtea cărți,  atâtea picturi. E catedrala tuturor francezilor, chiar și a celor care nu au ajuns niciodată. E istorie, suntem noi.”

La ora 21,50, postul de televiziune France 24 relata că Parchetul din Paris a lansat o anchetă.

Acest incendiu reprezintă o dramă nu numai pentru francezi, ci pentru întreaga omenire.

S-a reușit salvarea unor relicve de o importanță covârșitoare pentru credincioșii catolici și nu numai,  și  anume,  o bucată din coroana de spini a lui Isus Hristos și tunica sfântului Louis.

Catedrala Notre-Dame din Paris nu reprezintă numai un sanctuar al credincioșilor catolici, ci și un simbol al rezistenței și al istoriei franceze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.