Transformarea victimelor în călăi – EXPERIMENTUL PITEȘTI devine film de lung metraj

”Un popor care își ignora trecutul, își ratează viitorul”

Iată un comunicat de presă legat de un proiect unic: Filmul despre Experimentul Pitești:


STRÂNGEM FONDURI ÎN CAMPANIA DE PE BURSA BINELUI!

Invităm companiile și entitățile private să facă parteneriat în regim barter publicitar pentru colectarea fondurilor necesare rămase finalizării filmului nostru

Incurajăm companiile să direcționeze parte din impozitul anual pe profit către acest proiect


Am redeschis proiectul de interes național – producția filmului Experimentul Pitești, al regizoarei Victoria Baltag, un film 100% independent, aflat în stagnare timp de mai multe luni.

Ultima campanie de strângere de fonduri necesare pentru post-producție, o ultimă etapă obligatorie pentru ca filmul să poată fi pe marele ecran.

Bursa binelui”, este cea care susține proiectul și publicarea lui, pentru a veni în întâmpinarea celor interesați  să contribuie cu o donație, direct pe site, apăsând butonul Donează:  https://bit.ly/2PAOEkL 

Lung-metrajul este primul proiect de film artistic despre ororile de la Pitești petrecute între 1949-1952, și primul film realizat din strângeri de fonduri în România, primul film adus la viață de o echipă tânără și entuziastă în majoritate 80% la debut.

Este cel mai recent film cu actorul Ion Caramitru, realizat voluntar, din dorința de a aduce contribuție istoriei, educației românești și un omagiu celor care au suferit în perioada regimului comunist, apărându-și valorile și credința cu prețul vieții.


Lansăm un apel la conștiința fiecăruia de a contribui și de a sprijini etapa finală de realizare a filmului despre cea mai cruntă periodă a istoriei noastre, Experimentul Pitești, despre care laureatul Premiului Nobel pentru literatură – Alexandr Soljenițîn spunea că ”este cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma, cu aceeași zguduire emoțională, că ”a fost una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”.

Mărturisirea fiilor unor condamnați

Prof. Andi Daschievici este fiul lui Petru Daschievici, deținut politic care a trecut prin ororile închisorii de la Pitești, iar domnul Lucian Merisca este fiul lui Constantin Merisca, un alt tânăr închis și torturat, tot acolo.

Cei doi fii ai deținuților politici au văzut pentru prima dată bucăți din varianta brută regizorală a filmului ”Experimentul Pitești” la Iasi, în urma cărora au exclamat că sunt imagini identice cu cele povestite de părinții dumnealor la ieșirea din închisoare.

„Este cutremurător să auzi prin ce au trecut acești oameni la Pitești, astăzi am văzut și imagini, pentru prima oară. Acest film este necesar conștiinței noastre naționale. Sprijinim inițiativa și vom ajuta și noi cum putem pentru terminarea acestui film”, spune Dr. Daschievici.


Donații pentru film

Domnul Lucian Merișca a fost primul în cadrul conferinței care a făcut o donație, în urma apelului făcut la finalul discursului despre film. Reamintim că filmul artistic ”Experimentul Pitești” mai are nevoie de 44.000 de euro ca să poată fi prezent pe marile ecrane.

Companiile pot direcționa acum, la final de sezon, parte din impozitul anual pe profit.

Donațiile individuale continuă prin campania deschisă pe Bursa Binelui: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-Pitesti-Film , sau în contact direct către Fundația Connections: www.hermanfilm.com/donatii .

Suntem aproape de finalizarea proiectului, cu filmul gata de a intra în post-producție – transmit organizatorii evenimentului.

În acest moment 80% din film este realizat, iar banii necesari de acum înainte vor completa necesarul pentru ca toate detaliile de final să facă filmul gata de a fi prezentat publicului larg. Matematic vorbind, dacă fiecare persoană care a oferit Like paginii oficiale a filmului donează câte 22 de lei, strângem suma în cel mai scurt timp.

Echipa tânără și plină de entuziasm a depus un real efort în realizarea lung-metrajului, muncind cu dragoste și inima deschisă, benevol. În marea familie a filmului se află până în prezent mai mult de 600 de oameni, specialiști, care au contribuit.


Despre proiect

În 2015 am început un plan de mare amploare: realizarea primului film de lung-metraj artistic despre Experimentul Pitești. Subiectul a fost documentat peste patru ani în arhivele Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (https://ro.wikipedia.org/wiki/Experimentul_Pite%C8%99ti).

Proiectul implică un număr de peste 600 de oameni (incluzând pe Ion Caramitru și alți actori din România, plus 400 de contribuabili) care au contribuit la realizarea acestui proiect de interes național.

Lung-metrajul artistic s-a realizat cu strângeri de fonduri și donații, vizibile pe www.sprijină.ro și www.idigogo.com .

În prezent, ne aflăm în etapa de post-producție, moment pentru care am deschis o noua campanie pe platforma www.bursabinelui.ro/proiecte .

Experimentul Piteșți este un subiect sumbru care face parte din istoria României. Din păcate prea puțin cunoscut de către români, subiectul se regăsește limitat în cărțile de istorie și ca atare, ajunge cu dificultate la publicul larg ce trebuie să cunoască realitatea anilor 1948-1954. Nicolae Iorga spunea că ‘’Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii!’’.

Din păcate cinematografia românească nu promovează subiectele istorice realizate de către tinerii regizori, cei din urmă ducând lupte sisifice pentru colectarea de fonduri necesare realizării unor astfel de producții educative, artistice, culturale, de interes național.

Suntem în etapa de post-producție, și solicitam cu amabilitate sprijinul Dumneavoastră în acest sens.


Pentru antreprenori exista posibilitatea directionării a 20% din impozitul anual pe profit, pentru salariați exista posibilitatea direcționării a celor 2% din impozitul lor pe venit iar pentru parteneriate companii,  business angels sau filantropi am pregătit un pachet frumos de vizibilitate după cum urmează:

  • Posibilitatea de a deveni producător asociat (pentru o donația de la 7 000 de euro în sus)
  • Posibilitatea de a deveni co-producator (pentru o donație de la 10 000 de euro în sus
  • De a avea numele pe genericul filmului (de la 1000 de euro în sus)
  • De a primi credit IMDB, cel mai recunoscut website pentru filme la nivel international (idem)
  • Posibilitatea de a cunoaște echipa și afla dintre secretele producției noastre (de la 7000 euro în sus)
  • Puteți primi în mod special 5 invitații la premieră sau 5 invitații la petrecerea de după Premieră (de la 7000 euro în sus)
  • Puteți deveni Art Angel Special – plătind unii dintre actorii noștri, sau unii dintre membrii echipei. Contact la: [email protected] si la 0040747551721 (titulatura se primește dela suma de 5000 de euro în sus)
  • De asemenea, scoatem la licitație obiecte și articole vestimentare pe care actorii noștri le-au purtat. Acestea din urma pornesc de la un preț special.
  • O colaborare de promovare a firmei sau ideii Dv. De proiect prin realizarea unui spot sau alte proiecte video. Prețuri avantajoase sau oferte în regim barter.
  • Logo și banner al firmei pe genericul filmului (de la suma de 4000 de euro în sus)
  • Promovarea companiei la evenimentele noastre prin menționarea numelui, distribuirea de flyere, acceptarea de panouri publicitare la conferințe de presă, simpozion, premieră (de la 20000 de euro in sus)

Așadar, las spre considerația Dumneavoastră reportaje și emisiuni realizate de TVR, Realitatea TV, Digi TV, unde sunt prezentate detaliile proiectului (povestea din spatele filmului este la fel de frumoasa și interesanta ca filmul în sine):

.           Articol in Adevarul: https://lnkd.in/d3j_Cra, in Evenimentul Zilei: https://evz.ro/povestea-film-ingrozit-realizatori.html, articole publicate acum câteva zile

.           Articol despre film pe Bursa Binelui:    https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Articole/Victoria-Baltag-Un-asa-trecut-cutremurator-din-care-avem-de-invatat-trebuie-adus-la-cunostinta-romanilor?fbclid=IwAR2Vw7Fu41csuU82PG6zDIsjchkzGmEIJWznBuRCprgAxN5yt2NaB41r22E

. 6 minuteTVR: http://stiri.tvr.ro/experimentul-pitesti–primul-film-despre-ororile-celui-mai-terifiant-experiment-comunist-de-reeducare-mai-are-nevoie-de-50-000-de-euro-pentru-a-fi-in-cinematografe_837055.html#view

. Ziarul Argesul: https://ziarulargesul.ro/50-000-euro-pentru-filmul-care-ar-putea-pune-pitestiul-langa-auschwitz/

. Europa Libera: https://www.europalibera.org/a/fenomentul-pite%C8%99ti-%C3%AEntre-fic%C8%9Biune-%C8%99i-realitate-istoric%C4%83/29334837.html

. 4 minute reportaj TVR: http://bit.ly/2oZqBQY si

. 4 minute emisiune culturala: https://vimeo.com/271377393

  • 7 minute interviu TVR despre proiect: https://vimeo.com/258861399
  • 7 minute Antena 3: https://vimeo.com/271548183
  • 30 de minute de emisiune Digi24: https://vimeo.com/146707447
  • draft trailer: https://vimeo.com/167487370
  • emisiunea cu Rares Bogdan de pe Realitatea TV: https://vimeo.com/268167574
  • articol in Adevarul: http://adevarul.ro/locale/pitesti/victoria-baltagregizoarea-primului-film-artistic-despre-experimentul-pitesti-toata-lumea-lucrat-benevol-inclusiv-domnul-caramitru-1_57ecfeb55ab6550cb81d6df1/index.html

Transfer bancar direct cu textul ‘Pentru Experimentul Pitesti Film’ se pot face prin fundația Connections la :

Cont în EURO (puteți dona doar EURO):

  • Numele beneficiarului ASOCIAȚIA CONNECTIONS
  • Numele băncii: Patria Bank
  • Numele sucursalei SUCURSALA TRAIAN
  • Adresa sucursalei și a băncii BUCURESTI SECTOR 2
  • IBAN : RO86CARP0451P0067179EU01
  • BIC (SWIFT): CRDZROBU

Cont în lei (puteți dona doar LEI):

  • Numele beneficiarului ASOCIATIA CONNECTIONS
  • Numele băncii Patria Bank
  • Numele sucursalei SUCURSALA TRAIAN
  • Adresa sucursalei și a bancii BUCURESTI SECTOR 2
  • IBAN RO05CARP0451P0067179RO02
  • BIC (SWIFT) CRDZROBU

Cont în Lire Sterline (puteți dona doar Lire Sterline):

  • IBAN RO72CARP0451P0067179GB01
  • BIC CRDZROBU

Contact: Victoria Baltag +40747551721 – autor comunicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.