Mamă și fiică, românce, printre victimele SERIAL KILLER-ului din Cipru

NICOSIA, Cipru – Poliția din Cipru caută încă dacă mai sunt victime a ceea ce se crede a fi opera unui ucigaș în serie, într-un caz care a îngrozit națiunea și a condus la acuzații că autoritățile au făcut cercetări cu superficialitate și nu au reușit să investigheze în mod adecvat cazul când membrii familiilor unor străini rezidenți au raportat rude sau colegi dispăruți.

Un căpitan de la gardă națională, cu vârsta de 35 de ani, care a mărturisit că a ucis șapte femei și fete și a fost reținut pentru o săptămână, se confruntă acum cu multiple acuzații de omucidere. El a fost adus în instanță sâmbătă pentru audiere. (foto)

Amploarea crimelor a șocat această țară cu o populație de puțin peste un milion de oameni, unde crimele multiple sunt rare. Șeful poliției, Zacharias Chrysostomou, a declarat reporterilor săptămâna trecută: „Aceasta este o formă de infracțiune fără precedent pentru normele Ciprului”.

Sute de oameni au ținut un priveghi vineri în afara Palatului prezidențial al Ciprului pentru a comemora morții.

Descoperirea corpului unei femei filipineze într-o galerie de mină abandonată a declanșat investigația care a dus la arestarea căpitanului.

Poliția a identificat-o ca fiind Mary Rose Tiburcio, de 38 de ani. D-na Tiburcio și fiica ei de 6 ani dispăruse din luna Mai a anului trecut. Anchetatorii cred că și fetița de 6 ani a fost ucisă.

În cadrul audierilor judiciare, Poliția a spus că ucigașul a abordat femeile pe un site de dating online.


Ciprul are o populație de origine filipineză considerabilă. La priveghi, un grup de femei înlăcrimate țineau  lumânări aprinse și și-au plecat capetele în rugăciune pentru victimele filipineze.

„M-am simțit obligată să fac ceva pentru aceste femei, toate femeile declarate dispărute, toate au fost ucise”, a declarat organizatorul protestelor, Maria Mappouridou. „Cred că în adâncul sufletului, tot ceea ce vrem, ceea ce toată lumea vrea, este dreptatea.”

Ester Beatty, președinta Federației organizațiilor filipineze din Cipru, a ridicat problema conștientizării cu privire la lucrătorii migranți. „…este foarte dificil pentru noi să acceptăm ceea ce s-a întâmplat, ce se întâmplă”, a spus dna Beatty. „Mai avem nevoie de multe răspunsuri.”

Protestatarii spun că Poliția a ignorat temerile exprimate pentru siguranța dnei Tiburcio și a copilului ei când au dispărut anul trecut.

Un militant, Louis Koutroukides, a declarat că Poliția i-a pus la îndoială motivele și a sugerat că femeia dispărută și copilul ei posibil să se fi mutat în nordul insulei. „Dacă m-au fi crezut când m-am dus la poliție lucrurile s-ar fi dovedit diferite azi”, a spus el.

În timp ce investiga moartea dnei Tiburcio și căutând-o pe fiica ei, Poliția a găsit un alt cadavru în galeria de mină inundată, la 20 de mile vest de capitală, Nicosia.

Presa cipriotă a identificat această victimă ca fiind Palanas Lozano, de 28 de ani, de asemenea, din Filipine.

Joi, suspectul a spus Poliției despre încă patru victime și le-a dat indicații către o bază militară de tragere. Corpul altei femei, care, conform suspectului, era de origine nepaleză sau indiană, a fost găsit îngropat acolo.

Poliția din Cipru s-a confruntat cu critici din partea activiștilor pentru drepturile imigranților care au declarat că nu au acționat suficient de repede pentru a găsi victimele.

Declarațiile suspectului și alte informații au determinat Poliția cipriotă să creadă că o femeie filipineză de 31 de ani, care lipsește din decembrie 2017, Maricar Valtez Arquiola și o mamă și fiică, românce – identificate ca fiind  Livia Florentina Bunea, de 36 de ani, și Elena Natalia Bunea, de 8 ani, din Buzău (foto) – sunt, de asemenea, printre victimele acestui macabru caz. Ele au dispărut din septembrie 2016.


Președintele Nicos Anastasiades a declarat vineri că a împărtășit protestul cetățenilor față de  „crimele care par să fi vizat selectiv femeile străine care sunt în țara noastră pentru a munci”.

„Astfel de instincte sunt contrare tradițiilor și valorilor culturii noastre”, a adăugat  Anastasiades într-o declarație transmisă din China, unde se afla într-o vizită oficială.

Poliția din Cipru s-a confruntat cu critici din partea activiștilor pentru drepturile imigranților care au declarat că nu acționează suficient de repede pentru a găsi victimele. Țara are 80 de cazuri nerezolvate dispărute-persoane care datează din 1990.

Un purtător de cuvânt al Poliției, Andreas Angelides, a apărat vineri tactica forțelor în rezolvarea rapoartelor persoanelor dispărute. El a spus că investigațiile ar fi fost mai eficiente dacă parlamentarii ar fi luat în seamă recomandarea departamentului de a da agenților de aplicare a legii autoritatea legală de a avea acces la datele personale ale unei persoane dispărute, la înregistrările telefonice și la emailuri.

Șeful Chrysostomou a declarat că un grup de trei membri a fost desemnat să verifice dacă ofițerii au urmat procedurile corecte de anchetare  a crimelor recente.

Anchetatorii au intensificat căutarea cadavrelor victimelor la poligonul de tragere, rezervorul și un lac artificial lângă mina de pirită de cupru abandonată. Cinci polițiști britanici, inclusiv un medic legist, un psihiatru și anchetatorii care se specializează în omucideri multiple, s-au îndreptat în  Cipru pentru a ajuta la anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.