Noi legi privind divorțul – mai ales pentru cazurile când soții continuă concubinajul

Divorțurile în Italia – stop rentei de întreținere pe viață. Iar cei care au divorțat anume pentru a nu cumula veniturile, dar trăiesc în concubinaj, adio venitul de cetățean, faimosul ”reditto di cittadinanza”

Comisia de Justiție a Parlamentului va lansa o lege care se referă la un subiect sensibil, familia. Aceasta este propunerea care modifică normele de atribuire a rentei după divorț, prin eliminarea criteriului de „standard de trai”.

Pentru aprobare va intra la Camere la 13 Mai, „Acest lucru – explică Alessia Morani, care-i și raportorul – este o propunere în cota opoziție, dar trebuie să spun că munca pe care am făcut-o în legislativul trecut și re-propusă în acest mandat, a fost recunoscută de majoritatea și, de fapt, adoptarea legii este urgentată și sunt încrezătoare în aprobarea ei.”

De fapt, cu această lege, se încercă să se pună ordine în stratificarea hotărârilor care au avut loc în ultimii ani, încercând să se elimine incertitudinile. „Jurisprudența se schimbă și ne-am gândit că este necesar să scriem o lege cu care să dăm indicații precise”, confirmă DEM.

Prin conceptul de „standard de trai”, prin urmare, pentru a determina dacă, cine și cum ar trebui să primească rentă de divorț, o serie de criterii sunt identificate: durata căsătoriei, vârsta și starea de sănătate a persoanei care solicită întreținerea, contribuția adusă de către ambii  la decizia și formarea patrimoniului comun, capacitatea de venit redusă din motive obiective, îngrijirea copiilor sub 18 ani, cu handicap sau ne-independentă din punct de vedere economic.

În plus, pentru definirea sumei cecului, evaluarea economică a beneficiarului nu se va baza numai pe venit, ci trebuie, de asemenea, să dețină o condiție de capital.

De fapt, conceptul larg de „condiții ale soților” în temeiul legislației actuale se înlocuiește cu „condițiile personale și economice mai specifice în care soții ajung să fie după încheierea căsătoriei”.

Deciziile cu privire la indemnizația de divorț, prin urmare, va fi diferit în funcție de situații. Dacă vă confruntați, de exemplu, cu o căsătorie fulger sau o uniune de durată sau chiar va trebui să se ia în considerare dacă unul dintre cei doi foști soți a trebuit să renunțe la locul de muncă din motive familiale.

Una dintre noutățile care sunt normate este predicția unei rente în timp sau una care durează pentru o perioadă determinată de judecător în cazul în care situația economică dificilă a soțului solicitant se datorează „unor motive contingente sau care pot fi depășite”.

Dar există un alt caz în care plata este întreruptă, adică atunci când fostul soț sau fosta soție decid să se recăsătorească (se aplică și în cazul unei uniuni civile) sau au o „coexistență stabilă”.

De fapt, se pune negru pe alb în lege un criteriu care deja astăzi este implementat în mai multe articole de legi. Propunerea prevede, de asemenea, că dreptul la rentă nu va fi restabilit chiar dacă o coexistență ar trebui întreruptă.

„Scopul acestei legi – explică Morani – nu este de a se găsi în situațiile în care un soț ajunge constrâns material și celălalt să profite. Este o modalitate de a aborda diferite probleme care au apărut în ultimii ani, fără a contrazice partidele, în căutarea unui punct de mediere. Faptul că a fost atât de bine dorită de majoritate arată că este o măsură echilibrată. „

Francesca Businarolo, președintele M5S al Comisiei pentru justiție, dorește, de asemenea, să sublinieze importanța textului. „Este o chestiune de asimilare a unei norme de drept a hotărârii secțiunilor casației că indemnizația de divorț este de natură asistivă, compensatorie și echivalativă.

Audierile experților cu legiuitorii au confirmat oportunitatea intervenției legislative pentru stabilirea unor criterii clare și stabile.


În plus, pentru cei care au depus cere si au primit cardul pentru venitul de cetățenie, vor trebui să presteze munci în folosul comunității ca astfel să nu poată deține simultan vreun job la negru… neprezentarea la aceste munci implică anularea cardului.

Pentru soții care au divorțat recent dar locuiesc împreună, se consideră venitul lor la comun și nu mai împlinesc condițiile de a primi ajutorul de la stat numit …venitul de cetățenie… așa că… orice strategie de a păcăli legea este sortită eșecului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.