Oameni și câini

Mergem mai întâi la Frosinone, unde preotul paroh oficiază slujba liturgică având alături lângă altar un câine.

Timp de câteva luni, prietenul cu patru picioare, în timpul slujbei, stă nemișcat și tăcut la baza altarului, lângă Don Giuseppe Rizzo, care l-a aciuat la biserică.

Un băiat de altar (chiericheto) tăcut și foarte loial. În fiecare duminică stă nemișcat lângă altar, în timp ce Don Giuseppe Rizzo, paroh al Bisericii San Folco Pellegrino, din Santopadre, provincia Frosinone, spune liturghia.

Este un câine care încă nu are un nume, dar că, pentru toți enoriașii, a devenit o mascotă, o prezență prietenoasă.

La celebrarea zilei localității câinele s-a speriat de focuri de artificii și de sunetele de muzică și s-a strecurat în locul de cult și din acea zi preotul l-a ținut lângă el.

Un astfel de gest însă, ar fi o ofensă gravă în bisericile creștine necatolice.


Acum, haideți să mergem la Verona, unde… este interzis să fie părăsit câinele pe balconul apartamentului: amenzi de până la 500 euro.

Amenzi de până la 500 de euro pentru cei care părăsesc voit câinele pe balcon, pentru mai multe ore din zi. Se întâmplă în Verona, unde fenomenul, care este deosebit de accentuat în timpul verii, poate fi urmărit penal dacă este încadrată ca maltratare.

„Reglementările municipale ne impun să verificăm bunăstarea animalului, controlarea stării de sănătate, posibilitatea de a avea apă, hrană și spații curate potrivite pentru exerciții fizice. Un balcon de un metru pe metru este, cu siguranță, deloc potrivit scopului.

În fiecare zi, rapoartele de situații de control sunt multe și așa, ne-am format patru ofițeri specializați în protecția animalelor. Este o problemă la care lucrăm de luni de zile”, a explicat Luigi Altamura, comandantul Poliției Locale, la Corriere del Veneto.

Administrația a numit, de asemenea, un consilier anume pentru protecția animalelor, Laura Bocchi.

„Noi emite sancțiuni între 25 și 500 de euro pentru proprietari, spunem noi …neatenți, care lasă câinii pe balcoane, precum și în alte spații inadaptate, în curți, în zonele rurale și chiar și în construcții dezafectate, pentru întreaga zi”, adaugă Altamura.

Sunt cei care merg la muncă, apoi, care ies în oraș, care merg chiar departe tot week-end-ul și lasă câinele pe balcon. Și apoi mai e un alt obicei care vine sancționat și este foarte răspândit, în special în rândul turiștilor străini: să părăsească voit câinele în mașină pentru mai multe ore.

Regulamentul impune o perioadă limitată de timp și cu ferestrele deschise pentru a permite o ventilație, dar nu prea mult deschise, în caz contrar botul animalului poate rămâne blocat, cum de fapt, s-a întâmplat de multe ori.

Intervenim cu brigada de pompieri și cu serviciul veterinar, operând 24 de ore din 24. Și nu se întâmplă peste tot” concluzionează comandantul Poliției locale.


Anual, cifra de afaceri la produsele destinate animalelor de companie, nu doar pisici sau câini, fie că vorbim de alimente, medicamente, jucării, bijuterii, obiecte de vestimentație, servicii de frizerie – cosmetică și multe altele, se ridică la foarte multe miliarde de euro, în vreme ce copiii planetei sunt lăsați să moară de foame, de boli, de câte alte nenorociri…

Nu avem cum să nu iubim animalele și este foarte bine că le îngrijim, dar, cumva se exagerează, prin snobisme, prin chinuirea animalelor, prin cheltuiala exagerată, mă refer la acea parte care nu ține de hrana și de sănătatea animalului, iar dacă astfel de om, pretins iubitor de animale, trece pe lângă un copil al străzii, întoarce capul cu indiferență… pune pe Facebook emoticonul acela lăcrămos unde se arată copii în suferință și… atât.

Lumea se prăvale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.