Implantul mamar produce boli – O femeie dezvăluie faptul că a fost atât de disperată încât, să scape, le-a îndepărtat printr-o operație periculoasă, făcută cu mâna ei…

Peste 100.000 de femei au fost otrăvite prin implanturile mamare. Un nou scandal este în curs de escaladare – O femeie dezvăluie faptul că a fost atât de disperată încât, să scape, le-a îndepărtat printr-o operație periculoasă, făcută cu mâna ei…

Când a fost întrebată despre decizia de a avea un implant la vârsta de 28 de ani, Biba Tanya Lincoln a răspuns: „Aș spune că o fac pentru mine, vreau să mă simt mai încrezătoare”. 

„Dacă aș fi să fiu cinstită, nu ar de făcut asta doar pentru mine. Mi-am dat seama că pentru a fi atractivă e nevoie să am un sân care arată de un anumit fel. Și, în ciuda faptului că sunt căsătorită în mod fericit, un parcurs de intervenții chirurgicale majore pentru a realiza aceasta pare ca fiind un lucru perfect rezonabil de făcut”. Acum, are cu totul alte păreri.

A fost o decizie pe care a regretat-o amarnic. Un deceniu după, cheltuiala de 4.000 de lire sterline i-a adus modificări ample la bust dar, Biba a ajuns și cu sănătatea în bucăți.

Ea a fost afectată de o serie nesfârșită și aparent inexplicabilă de simptome, de la oboseală la probleme de piele, căderea părului și durere debilitante în tot corpul.

Doctorii au avut pentru ea câteva răspunsuri. Dar ea este convinsă de cauza problemelor ei: implanturile mamare. Și Biba nu e singura.

Sunt mii de femei cu povești tulburătoare similare cu ale ei.

Cu toate acestea, medicii sunt în imposibilitatea de a explica exact ce se întâmplă sau să le trateze. Astăzi, medicii se tem că un nou scandal asupra implanturilor ar putea înghiți industria de chirurgie cosmetica.

La cinci ani după operația lui Biba de a-și transforma silueta, sănătatea ei a început să se clatine. „Îmi pierdeam părul, am resimțit febre și epuizată în mod constant”, își amintește ea. „Am fost testată, pentru toate precauțiile, și mi-au spus că sunt bine. Mi s-a prescris analgezice, dar nu am vrut să trăiesc cu pastilele, așa că am rezistat și am continuat.”

Când Biba a rămas însărcinată cu copilul ei cel mai mic, în 2017, simptomele s-au accelerat. „M-am simțit mizerabil și am fost spitalizată având o mulțime de stări de vărsături.”

Când a sosit copilul, lucrurile nu s-au mai putut ține sub control. Biba a continuat: „aveam încă greață și fetița mea abia născută a devenit greu de hrănit. Probabil că laptele meu a făcut-o bolnavă. Soțul meu, Kevin, a făcut un comentariu nonşalant despre sânii mei zicând că ca și acum și înainte de naștere, sânii mei au îmbolnăvit fetița.”

”M-a bântuit chestia asta. Înainte de a avea sânii mei artificiali, am aflat că alăptarea ar putea fi dificilă, dar ar fi în siguranță pentru copil. Dar când am început să caut online din nou, am fost șocată. Am văzut povești despre siliconul provenind din proteze ajuns în laptele matern și că s-a constatat faptul că mii de femei care au avut modificări de sâni au fost suferinde de aceleași probleme de sănătate pe care și eu l-am avut. A fost terifiant.”

Starea de sănătate a lui Biba, a descoperit ea on-line, avea și un nume: boli de implant mamar. Și alți pacienți din grupurile de sprijin i-au spus că singura soluție a fost îndepărtarea implanturilor, așa-numita intervenție chirurgicală de îndepărtare. „Am fost la medicul meu în câteva zile și a insistat pe o scanare”, spune Biba. „Am descoperit că implantul stâng s-a rupt și siliconul s-a scurs.”

Femeile care suferă de dureri severe datorate întăririi și îngustării țesutului cicatricial intern, cunoscut sub denumirea de contractură capsulară, pot fi eligibile pentru a-și elimina implanturile la NHC. În caz contrar, ele trebuie să plătească aproximativ 3.500 de euro.


Tonia Rossington, a aflat de pe Google cum să efectueze operația, a luat un bisturiu, o sticlă de dezinfectant și o pungă de gheață s-a apucat în a-și efectua procedura cu mâna ei, de una singură, în luna martie a anului trecut.


După efectuarea procedurii înspăimântătoare pe sine, despre care ea a susținut că nu a rănit-o, a mers la spital, la urgențe, unde au tratat-o pentru leziunile ei destul de serioase. Și-a revenit complet și a spus că speră ca povestea ei va fi lecție altora… arătând „cât de multe pot face femeile când sunt disperate”.

Chiar dacă NHC le îndepărtează implanturile, pacienții nu vor putea beneficia de un înlocuitor decât dacă procedura inițială de extindere a fost finanțată de NHC, ceea ce este puțin probabil.

Acest lucru înseamnă că pacientele pot fi lăsate cu excesul și pielea în vrac, ca și în cazul lui Biba. Cu toate acestea, ea spune că retragerea implanturilor a schimbat vieți. Cei de la   NHS Trust a aprobat operația și, în septembrie 2018, la zece ani după mărirea sânilor ei, ea a suferit operația de îndepărtare a implanturile de sân.

„În termen de două săptămâni, aproape toate simptomele mele au dispărut”, spune ea.

Fără proteze, sânii mei arată ca niște saci goi. Dar pentru a fi liber de toată durerea și epuizarea nesfârșită, se merită.

Biba este doar una dintre… o armată în continuă creștere a… femeilor care sunt considerate afectate.

Multe au suferit ani de zile simptome inexplicabile, cum ar fi oboseala, creier în ceață și pierderi de memorie, insomnie, depresie, dureri articulare și musculare, căderea părului.

Altele acuză probleme digestive, erupții misterioase și alte probleme ale pielii. Dar boala implanturilor mamare nu este un diagnostic oficial dpdv medical. Nu există nici un test pentru asta.

Studiile care caută o legătură definitivă între implanturile mamare și bolile sistemului imunitar care ar putea provoca aceste simptome au sfârșit într-un vid. Și nu există tratament.

În timp ce îndepărtarea implantului ajută unele femei, altele continuă să sufere de simptome.

Implanturile din silicon sunt adesea învinuite de bolnavi. Dar chiar și sânii umpluți cu un alt tip, cu apă sărată sterilă de exemplu, sunt afectate.

În absența cunoștințelor medicale solide, conștientizarea bolilor de implant mamar s-a răspândit online prin intermediul grupurilor de sprijin pentru pacienți.

Un grup de Facebook, vindecarea de boala implantului la sân, are acum aproape 100.000 de membri, și-a dublat numărul de la începutul anului.

Și numărul de femei care caută îndepărtarea implantului de sân  în Statele Unite, unde mai mult de 300.000 de femei pe an au ales o mărire a sânilor, este în creștere. Între 2015 și 2018, societatea americana pentru chirurgie plastică estetică a înregistrat o creștere de 30% în operațiunile de îndepărtare, de la 38.000 la aproape 50.000 anul trecut.

În Marea Britanie, imaginea este mai puțin clară. Femeile care se identifică fiind bolnave de la implanturi mamare încep să se facă auzite, deși nu există date oficiale.

Acest nou sindrom este doar cel mai recent dintr-o serie de controverse care implică augmentarea sânilor. În anii 1980, mii de femei din America și Marea Britanie au raportat simptome similare și de anvergură pe care le-au atribuit implanturilor lor de silicon  „scurgerile” în corp.

În 2012, Guvernul Regatului Unit a ordonat o examinare urgentă a siguranței pe fondul rapoartelor că implanturile realizate de firma franceză Poly, implant Prophèse, umplute cu silicon industrial, de tipul celui utilizat în saltele, la aceasta au venit 40.000 de femei britanice.

FEMEILOR TREBUIE SĂ LI SE SPUNĂ DESPRE RISCURILE IMPLANTULUI

În 2014, The Mail on Sunday a fost primul ziar care a raportat apariția unei noi forme de cancer aparent declanșat de o reacție la anumite tipuri de implanturi mamare.

Boala, cunoscută sub numele de limfom anaplazic, asociată cu implanturile mamare, sau bia-alcl, este considerat a afecta până la unul din 3.000 femei care au anumite tipuri de implanturi mamare.

Deci, ce se întâmplă? „În acest moment, există mai multe întrebări decât răspunsuri”, admite chirurgul plastician Marc Pacifico, care este implicat într-un grup operativ britanic care este în căutarea soluțiilor în această problemă. „Nici un studiu nu a arătat o legătură între implanturile de silicon și una dintre aceste probleme raportate.”

Site-uri de boli de implant mamar menționează adesea statistici de cercetare care arată că femeile cu implanturi mamare sunt mai susceptibile de a suferi de fibromialgie (o condiție care cauzează dureri musculare și oboseală), artrita si cancerul de sân a țesutului conjunctiv, inclusiv lupus.

„Pacienții au descris până la 95 de simptome diferite”, spune el. În ciuda acestei lipse de dovezi, chirurgul mamar Fiona MacNeill, la Royal Marsden NHS Foundation Trust, spune: „dacă m-ai fi întrebat acum zece ani dacă implanturile mamare ar putea cauza cancer, aș fi spus categoric nu. Dar acum știm că da. Implanturile pot cauza și alte probleme? Răspunsul este că noi chiar nu știm.”

„Astăzi vorbesc cu pacienții având în vedere creșterea sânilor în ceea ce privește boala implanturilor mamare. Este important ca ei să știe că există atunci când iau deciziile lor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.