Atac terorist asupra Ambasadei României la Kabul – Un mort și un rănit

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în cursul nopții de 2 spre 3 septembrie, într-un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini, anunță MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susținut timp de câteva ore și că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au condamnat atacul terorist și au transmis condoleanțe familiei românului ucis.

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, românul rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

„Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.(…) Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol”, se mai arată în comunicat.

Cel puțin 16 oameni, toți civili, și-au pierdut viața, iar alți 119 au fost răniți într-un atentat comis luni noapte la Kabul, potrivit unui bilanț furnizat marți de Ministerul de Interne afgan.
„Explozia a fost provocată de un tractor încărcat cu explozibili”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP.
Cinci atacatori au fost uciși, iar operațiunile de căutare și salvare s-au desfășurat până la ora 05.00 dimineața.

Atentatul, care a fost revendicat de talibani, a avut loc în apropierea unui vast complex din Zona Verde, care adăpostește agenții umanitare și organizații internaționale.

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a precizat că diplomatul român care a murit în atacul terorist de la Kabul avea 43 de ani și făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice. Ea a precizat că atacul a fost unul susținut, cu mașini-capcană. 

​„Este un moment tragic pentru România, nu doar pentru MAE, pentru că un om tânăr, născut în 1976, și-a pierdut viața. Și-a dat viața pentru a-i salva pe ceilalți, într-un efort de a combate acest atac. Este incredibil cum în continuare, cu toate eforturile pe care România și toate țările partenere NATO le fac în Afganistan, în continuare avem aceste atacuri teroriste. E la ordinea zilei această situație. A fost țintită Ambasada, misiunea României de acolo. Atacul a început aseară, sigur este un atac susținut, cu mașini-capcană, așa cum sunt obișnuiți teoriștii talibani”, a declarat Ramona Mănescu.

Ministrul a precizat că, la momentul atacului, erau 12 diplomați români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, și durând câteva ore după miezul nopții.

„Dimineața au reușit să-i scoată de acolo, să-i evacueze și acum sunt în siguranță. După ce au atacat clădirea principală, au incendiat și alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat în acest moment”, a mai spus Mănescu.

Ministrul a precizat că atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă au fost informați despre tragedie și că, după părerea sa, pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naționale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă.

Ea a adăugat că românul rănit este în afara pericolului în acest moment.

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat marți seară, referitor la atacul terorist din Kabul în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României a murit, iar altul a fost rănit, că instituția pe care o conduce este pregătită să intervină în funcție de ce e nevoie.

„Din păcate, se întâmplă astfel de tragedii. În campusul în care-și desfășoară activitatea Ambasada României, a avut loc acest atac terorist, îndreptat împotriva unor cetățeni străini, de data aceasta un cetățean român a fost ucis, respectiv unul a fost grav rănit. Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât mai repede posibil în Europa și vom vedea care va fi evoluția stării de sănătate a acestuia. În funcție de cererile pe care ni le vor da cei de la Ministerul Afacerilor Externe, vom lua deciziile cele mai bune. În funcție de ce va fi nevoie, de avioane de transport , noi vom fi la dispoziție astfel încât să putem transfera pe cei răniți și să vedem care sunt măsurile de luat pentru diplomatul decedat”, a declarat Gabriel Leș, potrivit Mediafax.

Vom reveni cu detalii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.