Mic manual de ”atragere” a copilului tău în LUMEA DROGURILOR

Tânărul, în vârstă de 14 ani, îngrozit, după ce a pierdut 1.000 de lire sterline într-un transport de droguri, a încercat să se spânzure într-un parc.

De la acest caz, pornim aventura … Aflați cum se racolează copiii pentru consum sau trafic de droguri.

Folosim cazul County Lines din Londra dar metodele sunt valabile oriunde în lume, chiar și pe strada ta.

Un băiat în vârstă de 14 ani, foarte speriat, a încercat să se spânzure, după ce a pierdut un pachet de droguri și bani în valoare de 1.000 de lire.

Adolescentul, forțat de o bandă să ducă pachetul la Margate și să-l vândă, a fost aproape indus spre sinucidere după ce l-a uitat accidental într-un tren.

Dott. Simon Harding, profesor de criminologie la Universitatea West London, a declarat: „Acest băiat nu mai ieșise niciodată din Hackney. A sosit în Kent, trenul a intrat în Margate și a văzut pentru prima dată marea. Foarte încântat, a sărit în picioare și a căzut – au rămas drogurile și banii în tren.” … „Și-a dat seama că va avea probleme grave. Așa că a decis să meargă la o benzinărie, a luat o frânghie și s-a dus în parc să se spânzure.”

„El a fost salvat la timp, înainte de a o comite o tragedie. Acesta este doar unul dintre o sută de exemple din acel gen de cazuri pe care vi le-aș putea povesti. Este ceva extrem de grav.”

Povestea acestui băiat tânăr este doar una dintre numeroasele povești, fapte și descoperiri tragice pe care ziarul Sun Online le-a scos la iveală în investigații șocante cu privire la modul în care bandele County Lines distrug viețile din Marea Britanie.

Se crede că peste 1.500 de bande operează în Marea Britanie, obținând un câștig estimat la 1,8 miliarde de lire sterline – și este puternic legat de escaladarea criminalității în Marea Britanie.

Copiilor li se spune cum să „acționeze” la școală, cum să încalce regulile, să fie excluși de la cursuri și astfel să poată face „munca” pentru a vinde droguri.

Vine un moment în care copiii își dau seama că au intrat prea adânc în ceva care la început a  părut teribilist, cool.

Ei mint că „merg la țară”, o sintagmă atât de cunoscută în școli, încât profesorii o vor auzi adesea menționată de copii. Ar putea fi primul semnal de alarmă pentru profesori.

Adolescenții se vor amesteca cu navetiștii stațiilor din Londra, în timp ce își așteaptă trenul spre afara orașului, transportând rucsacuri pline de droguri.

În doar trei luni din această vară, patrulele poliției britanice de transport au capturat peste 100 de copii atrași în bande, folosind rețeaua feroviară.

Organizația caritabilă Safer London consideră că în jur de 4.000 de băieți și fete din Capitală sunt folosiți pentru ambalarea și livrarea de droguri.

Dott. Harding a declarat pentru Sun Online: „[Încercarea de a părăsi trupa] este mult mai complicat ca niciodată, din moment ce gașca este atât de ”adezivă” încât copiii se blochează în ea mai mult decât și-ar fi putut imagina vreodată.”

„Devine acest ciclu în care ești prins foarte repede. Când ești în acea lume nu ai unde să te mai duci. Faci ceva ilegal, nu poți spune părinților tăi, nu poți spune Poliției, nu le poți spune profesorilor. Te miști doar în acea gașcă. Nu există justiție pentru secțiile mari ale societății, unde nu există justiție, există doar …justiția străzii!…

„De aceea vedem atâtea înjunghieri. Îl numesc „jocul”, dar este ceva în care nimeni nu câștigă.”

Tinerii sunt adesea vizați pentru a fi racolați ca, după cum li se spune argotic, catâri, și primesc cadouri în pizza și fast-food de la liderii bandelor.

Nick Roseveare, CEO al Children’s Society, a declarat: „Copiii sunt exploatați cinic cu promisiunea de bani, droguri, statut și afecțiune. Sunt apoi controlați folosind amenințări, violență și abuz sexual, lăsându-i traumatizați și trăind în frică”.


Copiii vulnerabili și izolați sunt identificați și le sunt dați bani pentru a îndeplini sarcini mici. Cei mai mici copii implicați ajung și până la șapte ani.

REȚELE NARCO – Scandalul exploatării copiilor de către bandele de traficanți și cum sunt educați copiii să consume droguri?

Liniile COUNTY fac parte dintr-o tehnică sinistră de trafic de droguri pe care bandele o folosesc pentru a vinde droguri în alte orașe prin exploatarea copiilor și adulților vulnerabili.

Tehnica de negociere folosește adulți tineri sau vulnerabili pentru a transporta și vinde droguri dincolo de granițele Londrei, folosind anumite chat-uri sau forumuri dedicate, pe telefonul mobil.

Avantajul pentru comercianții cu amănuntul este că pot vinde droguri în afara zonei în care trăiesc – adesea orașe sărace – și astfel, reduce riscul de a fi descoperiți.

Un grup infracțional poate viza o persoană vulnerabilă, care locuiește într-o zonă din afara Londrei și a altor orașe importante, apoi, să-și folosească și casa ca bază pentru vânzarea drogurilor.

Băieții cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani sunt cei mai des vizați, cu toate acestea fetele pot fi exploatate, începând adesea o relație cu un membru al bandei care poate duce la violență sexuală și domestică.


Cum verifici dacă fiul sau fiica ta este implicată în astfel de bande:

 – Copilul se întoarce târziu acasă, stă toată noaptea sau dispare.
 – Îl găsiți în zone departe de casă.
 – Consumă droguri sau aflați că aveți în casă cantități mari de droguri, de ajuns să controlați atent locuința.
 – Are mereu ”secrete” față de tine despre cu cine vorbește și unde merge.
 – Absențe inexplicabile de la școală, universitate, instruire sau muncă
 – Deține dintr-odată bani, telefon nou scump, haine sau bijuterii nejustificate.
 – Comportament din ce în ce mai perturbator sau agresiv.
 – Folosește un limbaj vulgar, legat de droguri sau violent pe care nu te-ai aștepta să-l cunoască.
 – Se întoarce adesea acasă cu răni sau pare adesea pierdut… buimac.
 – Descoperiți că deține foi de cazare de hotel sau chei în locuri ascunse din spațiul său.

Nu vă fie greu să mai dați o privire din când în când printre lucrurile copilului și cotrobăiți-i camera, s-ar putea să aveți surprize și, mai ales, urmăriți discret orice gest al său.


Înainte de a-l racola, copilului i se cere să ia pachete de droguri și bani de la Londra și să le ducă undeva aproape și sunt pedepsiți dacă nu reușesc.

Dacă pierde bani sau droguri, băieții trebuie să muncească gratuit pentru a despăgubi banda – uneori se confruntă cu jafuri efectuate chiar de conducătorii bandelor pentru a-i determina să lucreze gratuit.

Dott. Harding a declarat: „Acești băieți câștigă 1.000 de lire sterline pe săptămână. Nu este doar capitala, ci se merge până la Aberdeen și Inverness.”

„Și este vorba despre obținerea unui avantaj competitiv. Astfel, piețele saturate înseamnă acum consumul de droguri oriunde din orașele costiere rurale, târgurile, orașele universitare, etc.”

„Vorbim despre cocaină și heroină. Și acestea erau cândva două piețe diferite: a avut consumatorii de heroină și, separat, consumatorii de cocaină.”

„Acum, prin bandele de astăzi, aceste grupuri se reunesc. Oamenii care iau heroină sunt obligați să ia și cocaină.”

„Una care să urce, una care să coboare: de două ori pe piață, de două ori bani, dublează profitul.”

„Copii de 14 ani sunt împinși în acest sens. Și dacă sunt arestați, cui îi pasă, gașca poate să racoleze altul. Copiii au „frica să spună NU comercianților de retail”

Un anonim în vârstă de șaptesprezece ani i-a spus mentorului său de la organizația de caritate pentru educația contra drogurilor: „Deci, unul dintre prietenii mei … ei bine, de fapt, mulți dintre prietenii mei … obișnuiam să stăm cu niște ,,bătrâni,,.” Deci, ce se întâmplă, este ca persoanele mai mari în vârstă să se apropie de oameni care știu că ia droguri și să le spună: „bine, vrei să vinzi pentru mine și eu îți voi oferi atât de multe chestii.”

”Odată ce ai vândut totul, dă-mi înapoi această sumă de bani și apoi păstrezi restul de bani pentru tine sau dacă vrei voi schimba acești bani pe care i-ai câștigat în droguri”.”

”[Ei încep cu] iarbă, într-adevăr, apoi vine implicat în cocaină și chestii de genul acesta, tablete extasy, apoi, devine …alergătorul – îi numim alergători – va urma banda pur și simplu pentru că, în acest moment, le este frică să spună Nu.”

„Sunt carne de tun de unică folosință, de regulă copii. Bandele îi vor recruta, îi vor hrăni, îi vor ajuta, le vor oferi o sumă de bani, adesea de 500 de lire sterline, o mulțime de droguri de 500 de lire sterline, îi vor trimite într-un autobuz sau un tren într-unul din aceste orașe și le vor spune că trebuie să vândă drogurile respective… Și dacă nu o fac, au probleme.”

Brandul County Lines a înregistrat anul trecut o rată de infracțiuni cu droguri în zonele suburbane, precum Bedfordshire (până la 39%), Northamptonshire (până la 35%), Surrey (până la 19%), Kent (până la 17%) și Norfolk (+ 13%).

Fetele – și uneori băieții – sunt violate, astfel încât faptul să poate fi folosit împotriva lor ca formă de șantaj, astfel încât și ele să lucreze gratuit.

Tinerilor catâri de droguri li se oferă trackere GPS, astfel încât aceștia să poată fi monitorizați unde află în orice moment și li se spune să raporteze managerilor lor oriunde merg – deseori nu există scăpare.

Dott. Harding solicită mai multă educație cu privire la informarea în școli – copiii fiind învățați cum să se ferească de bande, să nu creadă în mirajul vieții de stradă, oricâtă ”bogăție” ar oferi și oricât de cool ar părea…

El a spus: „Există un flux nesfârșit de copii pregătiți și așteptați și dispuși să o facă. Vine un moment în care copiii își dau seama că au intrat prea adânc în ceva grav. A fost nevoie de mult timp până când apele s-au retras suficient pentru a ne permite să vedem această lume și este într-adevăr una foarte urâtă.”

Sunt folosiți copiii din mai multe motive:

Sunt mai ușor de convins, de atras, de păcălit, de intimidat și de …abuzat.  Sunt plătiți mai puțin decât adulții. Pedepsele pentru faptele penale sunt mai blânde la copii decât la cei majori. După ce ies din școlile de reeducare majoritatea se reintegrează în lumea drogurilor. Copiilor li se pare un joc, ceva teribilist, nu au conștiența gravității acestei lumi.

Ce rămâne de făcut:

– urmărește ce lucruri deține pe care nu i le-ai cumpărat tu. Nu apleca urechea la minciunile lui, verifică justificarea lui. Comunică foarte mult cu fiul sau fiica ta, indiferent de vârstă și încearcă să îi explici care sunt pericolele vieții în așa fel încât să nu îl atragă din mirajul curiozității și nici să îl transformi într-un copil timorat de lume și viață.

Întâi de toate este să fii la curent cu cât mai multe aspecte legate de viața lui și de intenții, mai ales atunci când vezi ceva ușor …suspect… îi poți salva viața, ia seama.

Nu uita, lumea drogurilor începe cu o nevinovată țigară ticsită cu ”iarbă”… apoi, urmează strada spre …dezastru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.