Un tânăr de 18 ani a găsit cum să-și ajute tatăl bolnav de diabet …și nu doar pe el

Când Javier Larragoiti, în vârstă de 18 ani, i s-a spus că tatăl său că a fost diagnosticat cu diabet, tânărul, care tocmai a început cursurile ingineriei chimice la colegiul din Mexico City, a decis să-și dedice studiile pentru a găsi o alternativă sigură la zahăr pentru tatăl său.

„Tatăl meu a încercat să folosească stevia și zaharina, a urât gustul lor și a continuat să-și trădeze dieta”, a spus Larragoiti pentru The Guardian.

Stevia și zaharina sunt ambele cele mai frecvente alternative la zahăr și multe produse cu conținut scăzut de zahăr disponibile astăzi conțin una sau alta.

Cu stevia și zaharina ieșite din imagine, tânărul chimist a trebuit să privească mai departe. A început să se ocupe de xilitol, un alcool cu ​​gust dulce găsit în lemnul de mesteacăn, dar și în multe fructe și legume.

Xylitolul este utilizat în produse fără zahăr, precum guma de mestecat și, de asemenea, în medicina copiilor, dar este toxic pentru câini chiar și în cantități mici.

„Are atât de multe proprietăți bune pentru sănătatea umană și același gust ca zahărul, dar problema era că producerea acestuia era atât de scumpă”, a spus Larragoiti. „Așa că am decis să încep să lucrez la un proces mai ieftin pentru a-l face accesibil tuturor”.

Xilitolul a devenit mai ieftin

Porumbul este cea mai mare cultură agricolă din Mexic, iar Javier a brevetat acum o metodă de extragere a xilitolului din știuleții aruncați. Mai presus de toate, cu 28 de milioane de tone de porumb generate în Mexic în fiecare an ca deșeuri, nu există lipsa de sursă care generează xilitol.

În același timp, Larragoiti s-a lovit de ideea modalității de a face xilitolul mai puțin costisitor, inventând o modalitate de a reutiliza cele 28 de milioane de tone de porumb, îmbunătățind substanțial mijloacele tradiționale de eliminare: arderea lor.

Mai ales într-o țară puternic poluată precum Mexicul, reducerea cantității de deșeuri de porumb ars ar elimina o parte din emisiile de carbon.

Afacerea sa, Xilinat, cumpără deșeuri de la 13 fermieri locali, producând 1 tonă de produs în fiecare an. Invenția sa a primit un premiu prestigios Chivas Venture, în valoare de 310.000 de dolari, ceea ce îi va permite să-și industrializeze afacerea și să crească producția de 10 ori, deturnând alte 10 tone de porumb de la cuptor.

O alegere mai bună pentru diabetici

Obezitatea afectează un număr amețitor de oameni din întreaga lume. Unele estimări variază de la 1 la 7 persoane, în timp ce diabeticii de tip 2 și cei cu risc de diabet de tip 2 reprezintă 10% din populația lumii.

Javier spune că dietele zaharoase sunt o problemă reală în Mexic; o țară cu a doua cea mai mare rată de obezitate din lume. Națiunea a impozitat deja băuturile zaharoase ca mijloc de a combate una dintre principalele surse ale problemei.

Într-o ciudată coincidență, metoda Larragoiti de extragere a unui înlocuitor la zahăr încorporează aceeași legumă al cărei alt produs secundar incită la epidemia de obezitate din Statele Unite: siropul de porumb cu nivel de fructoză înalt.

„Este un pic ironic”, continuă Larragoiti în interviul The Guardian, „siropul de porumb cu fructoză ridicată este doar o bombă de carbohidrați și zahăr concentrat care produce un vârf ridicat de insulină. Este de multe ori mai dulce decât glucoza normală. Companiile folosesc și plătesc mai puțin și asta este problema.”

Siropul de porumb cu fructoză mare se adaugă la majoritatea alimentelor și băuturilor procesate și ambalate și joacă un rol important în epidemia de obezitate din Statele Unite, potrivit CDC, care susține 93 de milioane de adulți.

Cu toate acestea, în timp ce America de Nord crește mai mult porumb decât oriunde altundeva pe planetă și cu Departamentul Agriculturii (DOA) care susține creșterea acesteia, aprovizionarea cu porumb pentru conversia siropului de porumb este ieftină și garantată.

Dacă metoda Javier de extragere a unui înlocuitor fără zahăr ar fi pusă în aplicare, Statele Unite ar putea transforma câmpurile de grâu într-o cultură mai bogată în nutrienți, să schimbe oferta de la crearea siropului de porumb cu fructoză ridicată sau chiar să crească utilizarea porumbului pentru bioetanol, ceea ce ar provoca o scădere a prețului diferitelor produse petroliere.

Indiferent, Larragoiti susține că este pur și simplu încântat de faptul că proiectul său a ajutat la împiedicarea tatălui său să cedeze la o dietă zaharoasă care i-ar fi provocat diabet.

„Tatăl meu este foarte fericit”, spune Larragoiti, terminându-și interviul. „Folosiți-mi produsul în fiecare zi și nu veți mai fi dispuși să vă trădați dieta!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.