Cine l-a trădat pe califul terorii ISIS, ucis de americani, și ce sumă a primit pentru asta

Abu Bakr al Baghdadi a fost trădat de unul dintre cei mai fideli oameni ai săi care își doreau răzbunare pentru uciderea uneia dintre rudele sale de către Isis.

Washington Post reconstituie identitatea informatorului care a identificat ascunzătoarea lui Abu Bakr al Baghdadi, care subliniază că, acum, bărbatul va primi recompensa de 25 de milioane de dolari pusă pe capul califului.

Omul, un arab sunnit, avea rolul de responsabil în special de deplasările lui al-Baghdadi, așa că a fost întotdeauna cel mai informat de locurile în care se ascundea liderul statului islamic. De multă vreme devenise un informator al milițiilor kurde aliate ale SUA.

Pentru a-i convinge de seriozitatea sa, a livrat părți de îmbrăcăminte și probe de sânge care a făcut posibilă urmărirea ADN-ului lui Al Baghdadi. „Cârtița” ar fi fost prezentă în timpul atacului întreprins de către forțele americane și abia două zile mai târziu ar fi fost scoasă din țară împreună cu familia pentru a-i proteja și a-și reconstrui o nouă viață, mai ales că au devenit foarte bogați primind recompensa uriașă.


Cine a fost de fapt Abu Bakr al Baghdadi


În cei 9 ani în care a condus ISIS a rămas o „prezență întunecată”, dar a înființat și cea mai puternică și mai bogată organizație teroristă existentă vreodată.

În noaptea dintre sâmbătă 26 și duminică, 27 octombrie, Abu Bakr al Baghdadi, șeful ISIS în ultimii nouă ani și cel mai căutat terorist din lume, a murit în timpul unei operațiuni militare americane din provincia Idlib, în ​​nord-vestul Siriei.

Baghdadi avea 48 de ani. El a murit făcând să explodeze un dispozitiv la capătul unui tunel de la un punct mort al unei clădiri izolate din afara orașului Barisha, ucigându-se pe el și trei copii, poate copiii lui.

Anunțul succesului operațiunii a fost dat de președintele SUA, Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă neobișnuite, care a avut loc duminică la Casa Albă.

Baghdadi a fost șeful celei mai puternice și bogate organizații teroriste din toate timpurile. Sub conducerea sa, ISIS a înființat un fel de stat – Califatul islamic – cu instituții proprii și autonome financiar, care a guvernat un teritoriu foarte mare și care a efectuat diverse atacuri teroriste chiar și în Occident. Presa asociată l-a numit pe Baghdadi „unul dintre cei mai eficienți lideri jihadiști ai timpurilor moderne”.

Baghdadi, al cărui nume era Ibrahim Awwad Ibrahim al Badri, s-a născut la 28 iulie 1971 în orașul irakian Samarra. A crescut într-o familie musulmană sunnită foarte religioasă, care pretindea că este descendentă direct de la profetul Muhammad.

Cunoscuții săi, scrie Washington Post, își amintesc de el ca o persoană timidă, care îi plăcea fotbalul, dar prefera să-și petreacă timpul liber în moscheea locală. Timp de câțiva ani, Baghdadi a dus o viață liniștită, studiind pentru a deveni profesor de drept islamic: a absolvit Universitatea din Bagdad în 1996, iar trei ani mai târziu a primit o diplomă post-universitară în recitație coranică.

Dar lucrurile s-au schimbat în 2003, odată cu invazia americană a Irakului și demiterea regimului lui Saddam Hussein, când Baghdadi s-a alăturat așa-numitei „insurgențe”, o revoltă constantă și violentă împotriva noului guvern irakian și împotriva soldaților americani prezenți în țară.

În 2004, el a fost capturat de americani în orașul irakian Falluja și a fost transferat în închisoarea Camp Bucca din sudul Irakului, condus de Statele Unite.

Acolo a întâlnit alți câțiva lideri jihadisti, iar după moartea primului șef ISIS, Abu Musab al Zarqawi, devenind succesorul său Abu Omar al Baghdadi. Atunci când Abu Omar al Baghdadi a murit și în 2010 și s-a explodat înainte de a fi capturat de americani, noul lider al organizației a devenit Abu Bakr al Baghdadi.

Sub conducerea sa, ISIS s-a despărțit de Al Qaida, începând să lupte împotriva acesteia și a cucerit toate teritoriile care vor deveni parte a Califatului Islamic.

Baghdadi a atras pentru prima dată atenția presei internaționale în 2014, când de la amvonul Marii Moschei al Nuri din Mosul, oraș irakian care a fost cucerit atunci de ISIS, el a îndemnat pe toți musulmanii să-l urmeze.

S-a prezentat ca un descendent direct al tribului Quraysh al profetului Muhammad, ceea ce a contribuit imediat la ideea unui lider mesianic care se dezvoltase deja spre el.

Baghdadi a devenit curând cel mai căutat terorist din lume, cunoscut și în Occident pentru videoclipurile cu decapitările ostaticilor occidentali și pentru marile atacuri din Statele Unite și Europa, precum atacurile de la Paris din noiembrie 2015.

Sub conducerea sa, ISIS a fost responsabil pentru violența provocată asupra a milioane de sirieni și irakieni supuși unui regim violent și a unui sistem bazat pe o interpretare extrem de strictă a islamului.

The Washington Post a scris că Baghdadi a fost o „prezență întunecată” fiindcă în cei nouă ani în care a fost responsabil de ISIS, doar două videoclipuri au fost lansate arătându-și discursurile susținătorilor săi – cea a moscheii din Mosul și una din aprilie trecută.

În ciuda acestui aspect al conducerii sale, Baghdadi a reușit de-a lungul anilor să-și unească viziunea extremistă și extrem de ideologică a islamului cu un „pragmatism iscusit” în gestionarea dinamicii din interiorul ISIS.

El a avut alături jihadiști radicali, foști oficiali irakieni bahați (adică ai partidului Baath, care a fost și partidul lui Saddam Hussein) și ofițeri militari, viețuind împreună în cadrul unei forțe militare unice și eficiente, care în decursul câtorva luni a reușit să câștige o mare parte din Siria și Irak.

William McCants, expert în islamul radical, a declarat pentru Washington Post: „A fost cel care a construit punți între luptători străini și localnici irakieni. Capacitatea sa de a se deplasa între aceste două facțiuni a contribuit la ascensiunea sa la rolul de Calif și apoi i-a permis să rămână în fruntea organizației mult timp.

Mai mulți analiști au subliniat faptul că moartea lui Baghdadi nu înseamnă sfârșitul ISIS. De ceva timp organizația condusă de Baghdadi începuse să se reorganizeze, cu scopul de a supraviețui numeroaselor înfrângeri militare suferite în Siria și Irak și la sfârșitul Califatului Islamic.

ISIS ar putea profita, de asemenea, de ceea ce se întâmplă în nord-estul Siriei, cu ciocniri între turci și kurzi, care ar putea duce la eliberarea a sute de milițieni reținuți în închisorile kurde. Trebuie, de asemenea, să considerăm și că, fiind cel mai căutat terorist din lume, Baghdadi a avut de ceva timp libertatea foarte limitată de mișcare și capacitatea de luare a deciziilor.


Baghdadi nu a desemnat public un succesor și nu este clar ce se va întâmpla acum, deoarece și mulți dintre liderii istorici ai ISIS au fost uciși.


Statul Islamic (alternativ: Statul Islamic din Irak și Levant sau Statul Islamic din Irak și Siria, abreviat: ISSIISIL și ISIS, în arabă: الدولة الاسلامية في العراق والشام‎ / ad-Dawlat al-Islāmiyya fī’l-‘Irāq wa’sh-Shām) este o grupare sunnită și salafistă insurgentă afiliată inițial la al-Qaida, activă în Irak și Siria și un stat (autoproclamat califat) islamic nerecunoscut, din punctul de vedere al dreptului internațional, cu capitala la Raqqa (Siria).

Statul Islamic mai e numit Daeș ( داعش‎ – Dāʿish sau Dāʿiš ), după acronimul arăbesc al titulaturii organizației jihadiste ISIL. Acest acronim semnifică din limba arabă: „cel care zdrobește sau calcă în picioare” și se aseamănă cu alt termen arăbesc: Dāhis („cel care seamănă discordie”). Acronimul e utilizat de dușmanii vorbitori de limbă arabă ai acestor jihadiști.

Din 2010, SIIL a fost condus de Abu Bakr al-Bagdadi. Aceasta activează în zone din Siria, Irak, Turcia, Liban, Libia, Nigeria, Egipt, Filipine, iar, mai nou, și în Arabia Saudită, grupările jihadiste declarându-i lui al-Bagdadi loialitate, până ce, recent, americanii au reușit să-l anihileze.

Ceea ce este demn de notat este faptul că această armată a urii, a terorii și a destabilizării lumii arabe și islamice, are în componența sa un numeros contingent de mercenari occidentali și nu doar, provenind din 79 de state, deci aproape jumătate din statele lumii.

Controverse

Una dintre cele mai mari controverse în legătură cu Statul Islamic este aceea prin care politicienii americani au ajutat la constituirea și înarmarea grupului terorist. Această controversă pare să fie confirmată de către senatorul republican Rand Paul.

Acesta a declarat în luna mai a anului 2015 pe postul de televiziune american MSNBC: ISIS există și a crescut mai puternică pentru că „șoimii” din partidul meu au oferit arme fără discernământ. Ei i-au creat pe oamenii ăștia. ISIS este peste tot în Libia pentru că aceiași „șoimi” au fost încântați de războiul lui Hillary Clinton din Libia. Au vrut și mai mult ca ea.

Rand Paul a mai acuzat de asemenea de agravarea situației în legăură cu Statul Islamic pe președintele Barack Obama și pe Hillary Clinton. Un purtător de cuvânt al rebelilor sirieni, singura grupare siriană susținută fățiș de SUA, i-a respins afirmațiile, declarând că „Armata Siriană Liberă luptă împotriva ISIS încă din ianuarie și continuă să o facă asumându-și mari riscuri și un preț scump. Mii de luptători sirieni pentru libertate au murit luptând acestei amenințări teroriste”.

Abu Yusaf, comandant ISIS, afirma și el în august 2014 că unii membri ai Armatei Siriene Libere, pregățiți de ofițeri americani, turci și arabi, dezertaseră și se alăturaseră ISIS.

În septembrie 2014, au apărut zvonuri cum că unii rebeli sirieni susținuți de SUA ar fi semnat un pact de neagresiune cu ISIS. Frontul Islamic, Frontul Revoluționarilor din Siria și alte grupări rebele, au negat afirmația, pe fondul continuării luptelor între aceste grupări și ISIS.

Graham Fuller, fost ofițer CIA, a declarat că „SUA a creat ISIS”, în sensul că a creat terenul fertil pe care a crescut această organizație.

De asemenea, Michael Weiss, redactor al publicației Daily Beast, a remarcat faptul că președintele SUA, Barack Obama nu este interesat de tema ISIS.

În august 2016, Donald Trump l-a acuzat pe preșidetele american Barack Obama că ar fi „creatorul” grupării jihadiste Statul Islamic, iar contracandidata sa, Hillary Clinton, ar fi cofondatoarea acestei grupări. Vorba noastră, ”Nu iese fum fără foc!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.