La 1 noiembrie 1928 are loc prima emisiune oficială transmisa de Radio România

Radio România Actualități la aniversare…

Înființat în anul 1928, sub numele de Societatea de Difuziune Radio–Telefonică, Radio România este unul din cele mai vechi posturi de radio din Europa, bine racordat însă, prin dinamică, strategie editorială și conținut al emisiunilor la realitatea imediată.

Înainte de 1 noiembrie 1928, data la care a avut loc prima transmisiune a postului național, exista în România o adevărată mișcare pro-radiofonie, al cărei principal protagonist era profesorul Dragomir Hurmuzescu (primul președinte al Consiliului de Administrație al Societății); pasiunea și munca unor pionieri ai domeniului, în România, s-au concretizat prin înființarea instituției care astăzi poartă numele de Societatea Română de Radiodifuziune și pe care milioane de ascultători o cunosc drept Radio România.

Postul fanion al Radio România, Radio România Actualități, este considerat drept urmaș al primului post național, deși acum are numeroși „frați”. Așadar, la 1 noiembrie 1928 are loc prima emisiune oficială transmisa de Radio România. CITEȘTE MAI MULTE

Pentru multi dintre oamenii de radio de astăzi este foarte importanta istoria instituției si valoarea pe care a avut-o de-a lungul timpului. În același spațiu cu Nicolae Iorga, Vasile V. Voiculescu, Cezar Petrescu, Constantin C. Giurescu sau Ion Pillat. Pe urmele lui Ioan Petrovici, ale lui Mircea Eliade sau Mihail Ralea.

Prezenți la microfon au fost si Adrian Maniu, Constantin Rădulescu Motru, Nicolae Noica, Pamfil Șeicaru, Dumitru Almaș și alții. Primii crainici ai radioului erau conștienți de importanța acestei instituții.

În componența Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune au intrat chiar de la înființare intelectuali de marcă. Dragomir Hurmuzescu, Dimitrie Gusti, Ion Al. Brătescu Voinești, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu sunt doar câteva nume de referință. Hurmuzescu a fost primul director și un foarte bun technician, fără de care nu s-ar fi putut emite.

Organizarea era pe măsură. În anul 1937, Societatea avea un Consiliu de Administrație, care fixă principiile de organizare și conducere, un Comitet de direcție, care controla activitatea Societății, o Direcție Generală, care includea directorii adjuncți, și Secretariatul general (arhivă și registratură).

Avea și o Direcție a programelor vorbite și muzicale, o Direcție tehnică, Direcția contencios, Direcția administrativă, Direcția comercială. La toate acestea se adaugă rigoarea și maximă seriozitate.

Există un președinte și un director general, numit de Consiliul de Administrație. Multe personalități și-au început carieră aici. La 20 februarie 1937 s-a lansat Maria Tănase.

Nume care nu va fi niciodată uitat. După ea au urmat mulți mari artiști români, iar lista lor se va încheia doar la dispariția Radioului. Până atunci rămâne deschisă.

La Mulți Ani! Radio România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.