Ziua internaţională a voluntarilor – VOLUNTARI FĂRĂ DE CARE SUFERINȚA AR DEVENI STĂPÂNA ABSOLUTĂ

ÎN LUMEA ÎNTREAGĂ SUNT MILIOANE DE VOLUNTARI FĂRĂ DE CARE SUFERINȚA AR DEVENI STĂPÂNA ABSOLUTĂ PENTRU CEL PUȚIN TOT ATÂTEA SUFLETE SAU AR LĂSA TIMPURIU SPAȚIU MORȚII.

Anual, la 5 decembrie, este sărbătorită Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD), reprezentând şansa de a promova voluntariatul, de a încuraja guvernele să sprijine eforturile voluntarilor şi de a recunoaşte contribuţiile acestora la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local, naţional şi internaţional, arată Programul ONU pentru Voluntariat, pe site-ul său www.unv.org.

Tema din acest an a Zilei internaţionale a voluntarilor este ‘‘Voluntar pentru un viitor inclusiv” şi scoate în evidenţă Obiectivul nr. 10 al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă ce urmăreşte stabilirea egalităţii – inclusiv includerea – prin voluntariat.

Voluntariatul oferă oportunităţi oamenilor, în special celor care de cele mai multe ori sunt excluşi, pentru un impact concret asupra propriilor lor vieţi dar şi de a juca un rol constructiv în comunităţile lor, oferind ca voluntari timpul şi abilităţile lor. Prin acţiunile de voluntariat, comunităţile din întreaga lume experimentează adesea sentimente de incluziune şi solidaritate consolidată.

”Rolul divers şi dinamic al voluntariatului în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă merită un sprijin puternic din partea guvernelor şi a altor părţi interesate. În această zi internaţională, le mulţumesc voluntarilor pentru eforturile depuse pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit www.un.org.

În 2018, tema „Volunteers build Resilient Communities” a marcat eforturile voluntarilor în consolidarea responsabilităţii locale şi a rezistenţei comunităţii în faţa dezastrelor naturale, a stresului economic şi a şocurilor politice. Tema zilei din 2017 – ”Volunteers Act First. Here. Everywhere.” – a reprezentat o recunoaştere a solidarităţii voluntarilor din întreaga lume, care vin în ajutor oamenilor în momentele cele mai grele, salvând vieţi şi susţinând oamenii să-şi continue viaţa, potrivit www.unv.org. Tema din 2016 a fost ”Aplauze globale – întinde o mână voluntarilor”, iar în 2015, tema ”Lumea ta se schimbă. Tu? Fii voluntar!” a reprezentat o provocare lansată voluntarilor din întreaga lume de a se implica în implementarea obiectivelor globale, respectiv a Agendei 2030 pentru o dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015. CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.