Lucian Boia a primit ”Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei”

Preşedintele Ungariei, János Áder a acordat istoricului român Lucian Boia Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei în semn de recunoaştere a activităţii deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi a întregii opere prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român. Potrivit https://hirado.hu/

Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti.

Istoricul care nu o dată s-a opus concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români, a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere; ştia că lucrările sale sunt citite şi în maghiară, dar nu şi-a închipuit că se bucură de o asemenea popularitate.

El a precizat că se consideră un om liber, iar în democraţie fiecare are dreptul să judece şi să-şi exprime opinia proprie. Crede că nu există contradicţie între disputele româno – maghiare despre istorie şi faptul că a primit o decoraţie din partea statului ungar.

Întrebat fiind că această distincţie îi este înmânată în anul centenar al Tratatului de pace de la Trianon, când pe ordinea de zi a parlamentului român se află un proiect de lege care vrea să decreteze zi de sărbătoare data de 4 iunie, pe care Ungaria o consideră ca ziua celei mai mari nedreptăţi din istorie, Lucian Boia a răspuns că nu ştie despre această iniţiativă, dar crede că românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon
reprezintă o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară.

Lucian Boia a afirmat: rezolvarea durerilor din trecut – şi nu numai în cazul maghiarilor – nu trebuie căutată în trecut, deoarece istoria nu poate fi schimbată, ci în viitor. “Istoria şi-a
accelerat cursul, schimbările sunt tot mai repezi şi s-ar putea ca peste două sau trei generaţii să ni se pară foarte departe toate aceste dispute naţionaliste de secol 19”, a spus istoricul, adăugând că el crede în Uniunea Europeană care este în curs de consolidare în care nu vor mai exista graniţe. “Cu toţii suntem europeni până la urmă, ne asemănăm între noi şi problemele noastre se aseamănă între ele în mult mai mare măsură, decât cu problemele celor care trăiesc pe alte continente”, a spus Lucian Boia.

La întrebarea: unde trebuie căutate punctele de plecare ale unei reconcilieri româno-maghiare, profesorul a spus: poate că este naiv, dar el consideră relaţiile dintre România şi Ungaria mai degrabă bune în ansamblu. A recunoscut că există dispute privind istoria, însă acestea ar trebui rezolvate de istoricii celor două popoare, aşa cum au reuşit să facă francezii şi germanii.

La observaţia presei că tocmai concepţiile diferite despre istorice, prezente în manuale, sunt cele care transmit adversităţile între români şi maghiari de la o generaţie la alta,
Lucian Boia a precizat: din păcate, istoria nu este ştiinţa adevărului absolut, ci o interpretare ulterioară a unei realităţi petrecute, influenţată de perspectiva, de cultura, de ideologia autorului său.

El a adăugat: nici el nu consideră de bun augur faptul că în Europa există atât de multe interpretări ale istoriei. Istoricii români şi unguri ar trebui să ajungă la o înţelegere cel
puţin în chestiuni esenţiale, pentru a elabora o istorie, chiar dacă nu oficială, cel puţin conformă principiilor europene.

“Eu am scris istoria pe care am crezut-o de cuviinţă, am scris-o onest, am încercat să interpretez lucrurile ferindu-mă cât mai mult de ideologii şi mai ales de naţionalismul extrem care a făcut atâta rău. Acesta e demersul meu. Aş vrea să pot să schimb
lumea, s-o fac mai bună, mai dreaptă, dar nu am asemenea forţe”, a conchis istoricul român.

În discursul său laudativ, Botond Zákonyi a subliniat: Lucian Boia nu rescrie istoria în cărţile sale eseistice care au iscat controverse mai mult sau mai puţin violente, ci el o regândeşte, punând evenimentele istorice într-o altă lumină. Nu are o semnificaţie deosebită faptul că Boia a primit distincţia statului ungar în anul centenar al Trianonului, deoarece ea ar fi actuală şi anul viitor, aşa cum ar fi fost de actualitate şi anul trecut, în
acest an însă se condensează această aglomeraţie de probleme care poartă de obicei numele de “trauma Trianonului”, iar problemele maghiarilor sunt foarte bine “atenuate” de lucrările lui Boia, a arătat ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Activitatea de excepţie a lui Lucian Boia a fost recunoscută şi de Germania prin acordarea unei distincţii de stat, astfel în 2018 el a fost decorat cu Crucea Federală de Merit a Germaniei în grad de cavaler.


Ce este un istoric? Acela care aduce la lumină pe baza celor mai temeinice și de nezdruncinat dovezi documentare și arheologice și formulează în concordanța acestora o opinie istorică ca fiind drept adevăr istoric.

Dacă Boia a scris astfel de opinii istorice bazate pe dovezi, (nu doar ipoteze personale și halucinante interpretări deductive), atunci este de necontestat, altfel, nu este demn să fie numit istoric sau om de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.