BREXIT LA FINAL: Regina a semnat Acordul de retragere din Uniunea Europeană

Acordul Brexit la care a ajuns Boris Johnson cu Bruxelles este acum lege în Regatul Unit.

Regina a finalizat, punând semnătura acestuia (avizul regal) sub textul Acordului de retragere din Uniunea Europeană, care ieri a încheiat procesul de ratificare parlamentară la Westminster la trei ani și 7 luni de la referendumul de ieșire din UE a Regatului, din 2016.

Anunțul consimțământului regal a fost oficializat în Camera Comunelor, în aplauzele unor deputați conservatori, inclusiv vicepreședintele Nigel Evans.

Prima prioritate va fi negocierea unui acord comercial cu UE. Marea Britanie dorește un acces cât mai mare pentru bunurile și serviciile sale în UE.

Dar guvernul a precizat că Regatul Unit trebuie să părăsească uniunea vamală și piața unică și să pună capăt jurisdicției generale a Curții Europene de Justiție.

Este puțin timp. UE ar putea dura săptămâni pentru a fi de acord cu un mandat formal de negociere: toate cele 27 de state membre rămase și Parlamentul European trebuie să fie de acord. Aceasta înseamnă că discuțiile formale ar putea începe abia în martie.

Guvernul a exclus orice formă de extindere la perioada de tranziție.

Dacă până la sfârșitul anului nu au fost convenite și ratificate acorduri comerciale, Marea Britanie se confruntă cu perspectiva tarifelor la exporturile către UE.

Premierul a spus că, din moment ce Regatul Unit este pe deplin aliniat la standardele UE, negocierile ar trebui să fie directe. Criticii au subliniat însă că Regatul Unit dorește să aibă libertatea de a se abate de la normele UE, astfel încât să poată încheia acorduri cu alte țări – ceea ce va îngreuna negocierile.

Nu trebuie doar încheiat un acord comercial. Marea Britanie trebuie să fie de acord cu privire la modul în care va coopera cu UE în materie de securitate și aplicare a legii.

Marea Britanie este gata să părăsească regimul european de mandat de arestare și va trebui să fie de acord cu privire la o înlocuire.

De asemenea, trebuie să fie de acord asupra acordurilor într-o serie de alte domenii în care este necesară cooperarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.