Simptomele tiroidiene de care să aveți neapărat grijă

Simptomele tiroidiene de care să aveți neapărat grijă

Tiroida, o glandă în formă de fluture, situată în zona gâtului, produce hormoni esențiali pentru metabolism și activitatea creierului.

Simptomele unei probleme tiroidiene sunt adesea vagi, dar dacă observați unul dintre următoarele semne persistente sau aveți mai multe, endocrinologii recomandă consultarea unui medic pentru a solicita un simplu test de sânge pentru a măsura nivelul hormonilor.

Schimbarea somnului

Dacă ai dormit întotdeauna bine, dar recent ai descoperit că nu te poți odihni peste noapte, ar putea semnala o problemă tiroidiană. O tiroidă hiperactivă elimină în exces unii hormoni (triiodotironină, cunoscută sub numele de T3 și tiroxină, cunoscută sub numele de T4), care pot supra-stimula sistemul nervos central și pot duce la insomnie

Anxietatea bruscă

Dacă nu te-ai luptat niciodată cu anxietatea, dar începi să te simți constant anxios sau instabil, glanda tiroidă poate fi hiperactivă. Prea mulți hormoni tiroidieni determină adesea pacienții să se simtă nervoși sau anxioși fără legătură cu ceva specific.

Modificări ale obiceiurilor intestinale

Constipația frecventă poate fi un simptom inactiv al tiroidei. Hormonii tiroidieni joacă, de asemenea, un rol în menținerea tractului digestiv. Dacă produci prea puțin, lucrurile sunt salvate. O tiroidă hiperactivă poate crea efectul opus: diaree.

Subțierea parului

Subțierea părului, în special sprâncenele, este unul dintre numeroasele simptome ale tiroidei de care trebuie să ai grijă. O tiroidă hipoactivă sau hiperactivă dereglează ciclul de creștere a părului. De obicei, majoritatea părului crește în timp ce o parte mică se odihnește, însă, atunci când hormonii tiroidieni sunt în afara echilibrului, prea mult păr se nutrește în același timp. Acest lucru face ca părul să fie mai subțire.

Transpirația în momente aleatorii

Transpirația excesivă atunci când nu faci exerciții fizice este un semn comun al tiroidei hiperactive. Tiroida reglează producția de energie a organismului. Nivelurile de hormoni mai mari decât cele normale indică faptul că metabolismul a crescut, ceea ce face ca oamenii să se simtă excesiv de …fierbinți.

Creștere în greutate neobișnuită

Dacă blugii nu se mai simt confortabil, dar juri că nu ai schimbat obiceiurile alimentare sau de exerciții fizice, ar putea fi vina unei tiroide sub-active. Lipsa de hormoni reduce metabolismul și consumul de calorii, astfel încât este posibil să observi o creștere în greutate treptată, dar inexplicabilă.

Senzație de foame, dar nu câștigă în greutate

Pe de altă parte, dacă dintr-o dată ești capabil să aluneci în haine mici care nu se încadrau de ani de zile, fără o schimbare substanțială a regimului de viață sau a regimului de antrenament, este posibil să ai o tiroidă hiperactivă, care provoacă o creștere a metabolismului. Oamenii spun adesea că pofta de mâncare a crescut și mănâncă foarte mult, dar pierd în greutate în loc să câștige.

Creierul …înfundat

Când tiroida nu funcționează bine, nici măcar creierul tău. Cu o tiroidă hipoactivă, unii oameni raportează senzația de ceață a creierului. Alții raportează că suferă o pierdere de memorie subtilă, lapsus (de genul „este pe vârful limbii!”) Senzație sau oboseală mentală generală. O tiroidă hiperactivă poate îngreuna concentrarea.

Prea multa energie

O supraîncărcare a hormonilor tiroidieni grăbește procesele organismului. Oamenii spun că simt că au băut prea mult cofeină sau palpitații cardiace chiar și atunci când sunt relaxați.

Simți nevoia unui pui de somn în fiecare zi

Oboseala de peste zi sau nevoia de a face un pui de somn pot fi un simptom inactiv al tiroidei. Organismul are nevoie de acești hormoni tiroidieni pentru energie.

Perioade în afara calendarului

Tiroida ajută, de asemenea, la controlul ciclului menstrual, spune Oficiul Federal de Sănătate a Femeilor. Dacă perioadele tale devin mai grele, mai lungi sau apar mai devreme, glanda tiroidă ar putea să nu producă suficient hormoni. Dar dacă menstruația devine mai clară sau apare întârziat, o tiroidă hiperactivă ar putea produce prea mulți hormoni.

Infertilitate sau avort spontan

Femeile care au dificultăți în a concepe fără istoric familial de infertilitate sau care au un avort în stadiile incipiente ale sarcinii ar trebui să fie supuse screening-ului tiroidian. Nivelurile scăzute de hormoni afectează ovulația și predispun la infertilitate sau avort. Dacă aveți boală tiroidiană, suplimentarea hormonului [tiroidă] poate fi de mare ajutor în timp ce încercați să concepeți și în timpul sarcinii.

Întârzieri de dezvoltare la copii

Problemele tiroidiene se manifestă adesea diferit la copii, deoarece copiii nu vor putea întotdeauna să își exprime simptomele. Dacă observați că ei cresc semnificativ mai lent decât colegii lor, se plâng de dureri musculare sau dacă profesorii spun că sunt nervoși și nu sunt concentrați, acest lucru ar putea fi un semn că au un nivel scăzut de hormoni, ceea ce le poate afecta dezvoltarea.


Cum să tratezi o problemă tiroidiană


Simptomele tiroidiene hiperactive și hipoactive sunt ambele tratabile.

Dacă tiroida este hiperactivă: unul dintre cele mai frecvente tratamente este ablația de iod sau distrugerea medicală a glandei tiroide. Este o alternativă la chirurgie și necesită tratament cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vieții. De asemenea, medicii prescriu medicamente anti-tiroidiene care încetinesc producerea și eliberarea de hormoni T4 și T3. Odată ce nivelul de hormoni este echilibrat, pacienții pot înceta în cele din urmă să mai ia medicamentul. Cu toate acestea, dacă hipertiroidismul este ignorat și lăsat netratat, uneori este necesară intervenția chirurgicală pentru a îndepărta o parte sau toată glanda.

Dacă tiroida este inactivă: aceasta necesită de obicei un tratament permanent cu un hormon tiroidian sintetic numit levotiroxină. Medicamentul oral restabilește nivelul hormonilor și ajută la inversarea simptomelor precum creșterea în greutate, oboseala, ceața creierului și constipația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.