A 10-a ediție a Global Media Forum

Global Media Forum

Șansele și riscurile digitalizării reprezintă subiectul central al GMF, organizat de Deutsche Welle. Ministra federală a Economiei, Zypries, a vorbit în discursul său de deschidere despre jurnalismul de calitate.

„Din punct de vedere tehnologic trebuie să fim deschiși, dar nu avem voie să facem compromisuri în ceea ce privește conținutul”, a declarat ministra federală a Economiei, Brigitte Zypries, la deschiderea evenimentului. Este clar, a adăugat aceasta, că mai ales tinerii se informează de pe media sociale. ”’Am citit asta pe Facebook’ nu are aceeași greutate ca ‚Am citit asta în Süddeutsche Zeitung, în Die Zeit sau la Deutsche Welle’”, a punctat ministra.

Societatea complexă a secolului 21 are nevoie de un jurnalism de calitate – mai ales pe platforme moderne, a declarat Zypries în fața mai multor sute de spectatori, aflați în fosta sală plenară a Bundestag din Bonn.

Cu toate acestea, două dintre cele mai cunoscute postări pe Twitter și Facebook din timpul campaniei electorale din SUA au fost ”fake news”: informația cum că Papa Francisc ar îndemna americanii să-l voteze pe Donald Trump, iar a doua, că Hillary Clinton ar sprijini Statul Islamic. Totuși, este evident că rețelele sociale nu fac numai rău: nici fostul președinte american, Barack Obama, nici Emanuel Macron nu ar fi câștigat alegerile dacă nu ar fi existat aceste platforme.

Dar folosirea lor exclusivă, în căutare doar de opinii conforme propriilor păreri, ne face să ne blocăm într-un turn de fildeș, crede ministra. ”Lucru care este periculos, pentru că democrația noastră trăiește din confruntarea între păreri diferite”.

Și intendantul DW, Peter Limbourg, a admis în discursul său de deschidere că timpurile în care trăim au devenit mai agitate. Cu ocazia a 10 ani de GMF, el a privit scurt înapoi: ”În urmă cu 10 ani a avut loc aici, la Bonn, prima ediție a Global Media Forum. Erau timpuri relativ liniștite atunci. Nu exista nicio criză financiară, nu exista dezintegrarea sângeroasă a unei bune părți a lumii arabe, nu existau valurile de refugiați, războiul din Ucraina, naționalismul era un fenomen marginal, Donald Trump avea o emisiune TV și nicidecum rachete nucleare. Iar la Brexit visa numai o minoritate restrânsă”.

Astăzi trăim timpuri turbulente – cu efecte asupra muncii jurnaliștilor și mai ales a jurnaliștilor internaționali: ”Există o legătură directă între nivelul presiunilor la nivel național și consumul de mass-media străine”, e de părere Limbourg. Intendantul DW a făcut un apel către toți liderii politici: ”Le spun astăzi tuturor despoților, autocraților și dictatorilor: nu veți putea interzice la nesfârșit libertatea de exprimare. Ea este mai puternică decât voi”.

Ca o coincidență, în urmă cu 10 ani nu a apărut numai Global Media Forum, ci și iPhone-ul, un gadget care a revoluționat consumul de mass-media. În ziua de astăzi, instituțiile mediatice care vor să aibă succes trebuie să considere rețelele sociale ca pe niște platforme de sine stătătoare.

Dar transformarea jurnalismului este mai mult decât o chestiune tehnică, a subliniat Limbourg. Pentru că și presa trebuie să se poată schimba – să-și recunoască greșelile și să reacționeze la critică. ”Nu avem nevoie de atât de multe povești despre lucrurile care nu funcționează, ci mai multe despre lucrurile care merg bine: despre oameni care schimbă ceva, din toată lumea”.

Primarul orașului Bonn, Ashok Sridharan, e de acord că sediul DW din Bonn este locul ideal pentru Global Media Forum. A punctat acest lucru în discursul său, argumentând nu numai cu cele 180 de naționalități care trăiesc aici. În plus, a spus acesta, Ludwig van Beethoven nu era renumit numai pentru muzica sa, ci și pentru mesajele sale de pace, de înțelegere și de multilateralism, evidente mai ales în Simfonia a 9-a și în Oda Bucuriei.(dw.com)