A condus beat criță – scutit de orice sancțiune – precedent creat în instanță

Judecătorii au recompensat „delicatețea deosebită” la volan a omului beat, pentru că nu a rănit pe nimeni și s-a comportat bine!

Un automobilist de 33 de ani, rezident în Spresiano (Treviso), a fost achitat definitiv după ce a fost prins conducând cu o alcoolemie de 1,10g/l, mai mult decât dublul maxim admis (0,50 și 0,80). Motivul? „o atenție sporită al volan“ pe timpul infracțiunii: a condus încet, nu a provocat accidente și a cooperat cu cei de la Poliția Rutieră. Fapta a avut loc la 1 Mai 2016, când polițiștii  l-au oprit pe tânăr în Villorba (Treviso).


O sentință care, cu siguranță, este discutabilă fiindcă deja constituie un precedent și poate folosit în instanțe.


Povestea – Inițial, completul de primă instanță a impus o pedeapsă de douăzeci de zile de închisoare pentru șoferul de 33 de ani, o mie de euro amendă și opt luni fără permis pentru vina că a condus beat.

A urmat apelul:  Curtea de Apel din Veneția acceptă recursul și răstoarnă totul în acest proces.  O serie de circumstanțe luate în considerație: comportament bun – nu a dăunat nimănui, ș.a. laude fără legătură cu faptul penal – judecătorii la recurs au decis achitarea pe motivul așa-numitei „naturi rarefiate“ a infracțiunii, în ciuda faptului că omul a avut deja un precedent similar care datează cu aproximativ zece ani în urmă.

Judecătorii au șters efectiv infracțiunea, dar nu și pentru erorile de procedură, așa cum a fost în trecut. În acest caz, „infracțiunea de conducere în stare de ebrietate (articolul 186 din Codul rutier) a fost aplicată pentru prima dată sub un concept general, acela de  nepedepsire, dacă «nu are urmări deosebit de grave». Asta înseamnă că omul de 33 de ani era beat, dar nu destul!.

Procuratura Generală, care s-a opus răsturnării sentinței, a sesizat Curtea Supremă. Surpriză sau nu: Vineri, 15 ianuarie, cea de-a patra secțiune a Curții Supreme a respins recursul și a confirmat achitarea, care este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.