A început postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Acest post mai este cunoscut și sub denumirea populară de Postul Sâmpetru. Acesta este rânduit de către Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel, dar și în amintirea obiceiului acestora de a posti mereu înainte de a întreprinde acte importante. În trecut, acest post mai era cunoscut și sub denumirea de Postul Cincizecimii, datorită tuturor darurilor Sfântului Duh, care au ajuns la Sfinții noștri Apostoli.

Primele atestări ale Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel datează din secolul IV d. Hr, fiind consemnate în Constituțiile Apostolice. Ulterior, informații referitoare la acest post se vor găsi și la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, dar și la Leon cel Mare. Conform oamenilor de știință, acest post obișnuia să se țină doar în cercurile monahale. Abia apoi a ajuns să se extindă și în rândul credincioșilor.

Acest post nu are niciodată o dată fixă, dat fiind faptul că începutul acestuia se stabilește în funcție de data în care cad Sfintele Paști.

Postul începe mereu în lumea de după Duminică Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.

În Postul Sampetrului sunt zile cu dezlegare la pește. De asemenea, dezlegarea le pește este și pe data de 24 iunie, moment care marchează sărbătorirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Mai mult, dezlegare la pește este și lumea, marțea și joia, dacă în aceste zile se sărbătorește un sfânt cu doxologie mărie și cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare pică într-o zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare și la untdelemn și vin. Dacă prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile se face dezlegare la peste, vin și ulei.