A stat închis nevinovat vreme de 22 de ani – solicită acum 66 de milioane de euro despăgubiri

Victima uneia dintre cele mai grave erori judiciare din Italia

Giuseppe Gulotta, a cărei mărturie a fost smulsă de carabinieri prin amenințări și tortură, a fost achitat în 2012. El este victima uneia dintre cele mai grave erori judiciare din Italia, și a cerut despăgubiri de peste 66 de milioane de euro pentru că a stat pe nedrept aproape 22 de ani în închisoare. Cererea a fost depusă la Curtea de la Florența: actul citează, printre altele, Președinția Consiliului, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și Ministerul Economiei.

Gulotta a fost arestat în ianuarie 1976 pentru uciderea lui Salvatore Falcetta și Carmine Apuzzo, doi carabinieri din Alcamo Marina, provincia Trapani. Atunci, în vârstă de 18 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață, dar după 9 procese și 22 de ani de închisoare nedreaptă, în 2012, a fost achitat de către instanța de apel din Reggio Calabria, care a stabilit că modul în care mărturisirea a fost obținută prin tortură de către poliție.

În poveste au fost implicate și alte trei persoane, care s-au dovedit nevinovate la fel ca Gulotta: Vincenzo Ferrantelli, Gaetano Santangelo și John Mandala: acesta din urmă, a murit în 1998, și a fost achitat în 2014.

Avocatul lui Gulotta, Baldassare Lauria, a spus că „există două aspecte care sunt conținute în act: primul se referă la responsabilitatea statului, pentru că nu a legiferat în ani infracțiunea de tortură, al doilea aspect, se referă la actele de tortură instituite într-un sediu instituțional (cazarma carabinierilor, etc) de către personalul aparținând armei prin care s-a generat o eroare judiciară foarte gravă”. (adaptare tgcom24.it)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.