A trecut mai bine de o lună de când a început școala iar elevii nu au încă toate manualele

Începe prima vacanţă din acest an şcolar, iar elevii nu au încă toate manualele pe bănci. Lipsesc cel puţin cinci cărţi de la clasa a şasea şi sunt toate şansele ca situaţia să se prelungească până la Crăciun. Editura de stat nu are încă nici manuscrisele.

Manualele de engleză, franceză, muzică, desen şi sport încă nu au ajuns la clasa a şasea.

Elevii folosesc culegerile şi fişele făcute de profesori, iar părinţii şi editurile private dau vina pe Ministerul Educaţiei şi pe editura de stat.

Tocmai de aceea, federaţia părinţilor împreună cu asociaţiile editurilor private au depus amendamente la legea manualului şcolar din Senat. Vor ca orice autor şi orice editură să poată scrie şi edita cărţi pentru elevi. Astfel, calitatea învăţământului ar fi una mai bună.

DAN IACOB, editor privat: Statul nu a permis din ’99 până acum nicio evaluare. Imaginati-vă că acei autori, după 20 de ani, vin să propună acel manual la care s-au gândit acum 20 de ani. Nu mai sunt vizionări.

De partea cealaltă, iniţiatorul legii – fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop – susţine că editura unică a fost singura soluţie pentru a-i îndepărta pe baronii manualului, dintr-o afacere de 24 de milioane de lei.

LIVIU POP, fost ministru al educţiei, initiatorul legii manualului: Eu îi rog pe editorii privaţi, pe banii lor, să îşi corecteze toate greşelile din manualele de a treia, a patra şi a cincea. După ce termină toate greşelile şi le corectează, după aceea putem discuta.

MARIA NISTOR, manager EDP: Îmi vine greu să cred că statul român va permite reiterarea situaţiei anterioare, unde timp de două decenii editurile private au avut şansa să aducă la timp manualele pe băncile elevilor, dar au căzut acest examen.

Anul trecut, primele manuale de la clasa a cincea au ajuns pe băncile elevilor la începutul lunii decembrie. Anul acesta, multe dintre cărţile scoase de editura didactică şi pedagogică au fost pline de greşeli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.