Abuzurile asupra copiilor, de la imagini online la faptă – Unii oamenii de știință încearcă să justifice pedofilia…

Imaginile cu abuzuri sexuale asupra copiilor au ajuns într-un punct de criză pe Internet, răspândindu-se în proporții fără precedent, deoarece platformele tehnologice și agențiile de aplicare a legii nu au reușit să țină pasul în această privință.

Dar cu atât mai puțin înțelegem problema pedofililor: ce îi determină pe oameni să abuzeze sexual de copii?

Știința din ultimii ani a început să ofere câteva răspunsuri. Un lucru pe care majoritatea pedofililor îl au în comun: ei descoperă, de obicei, încă de adolescenți, că preferințele lor sexuale nu s-au maturizat precum cele ale celorlalți. Majoritatea rămân blocați la băieți sau fete de aceeași vârstă care i-au atras pentru prima dată la începutul pubertății, deși unii își dezvoltă interesul pentru copiii mult mai mici.

„Ei nu aleg ce îi încântă, descoperă”, a spus Dr. Fred Berlin, director al Clinicii de sex și gen Johns Hopkins. „Nimeni nu crește dorind să fie un pedofil”.

În generația trecută, psihologii, specialiștii în criminalistică și alții, au studiat pedofilia, o tulburare caracterizată prin „fantezii, impulsuri sau comportamente recurente, intense, care trezesc activitate sexuală cu un copil prepubescent”, conform manualului de diagnostic al psihiatriei. Acești experți au intervievat pacienții în profunzime, punând laolaltă povești de viață și efectuând o varietate de măsuri psihologice și anatomice.

Deși niciun studiu nu oferă o imagine completă, un portret este în curs de limpezire, care ajută la clarificarea dinamicii mentale din spatele creșterii abuzurilor și a depravării mai profunde pe care o descriu. Aceste rezultate contestă, de asemenea, stereotipurile comune despre ce este pedofilia și care sunt riscurile pentru abuzul fizic.

Majoritatea infractorilor sunt bărbați cărora le cad pradă copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Dar și femeile comit infracțiuni, estimările plasează rata de atracție a pedofililor de la 1 la 4% la bărbați și femei. Studiile sugerează că un subgrup mic de pedofili bărbați și femei au interes pentru copii sau …chiar pentru nou-născuți.

În timp ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă cum se dezvoltă tulburarea, există un consens tot mai mare că originea este în mare parte biologică. Această viziune se bazează în parte pe studii care indică trăsături fizice subtile care au o incidență mai mare în rândul pedofililor.

„Indiciile biologice legate de pedofilie arată că rădăcinile sale sunt prenatale”, a declarat James Cantor, directorul Centrului de sexualitate din Toronto. „Acestea nu sunt genetice și pot fi urmărite la perioade specifice de dezvoltare în uter.”

Factorii psihologici și de mediu pot contribui și ei, deși nu este încă limpede ce sunt sau cum interacționează cu condițiile de dezvoltare.

În schimb, prezumția comună potrivit căreia pedofilii au fost la rândul lor abuzați, are acum mai puțin sprijin. Se credea că victimele prezintă un risc mult mai mare să abuzeze la rândul lor, afectați de depresie, stres traumatic persistent sau tendințe de agresiune criminală. Marea majoritate a infractorilor neagă orice abuz sexual în copilărie, deși ar putea să se bucure de simpatie în instanță dacă ar fi acest lucru, spun specialiștii. „O copilărie haotică crește probabilitatea unei maturități haotice de orice fel”, a spus dr. Cantor.

Relația dintre vizualizarea sau colectarea de imagini și comiterea unor abuzuri practice este o problemă de dezbatere continuă între unii experți, fundamentală pentru evaluarea riscului reprezentat de un violator. Până de curând, opinia predominantă a fost că doar o minoritate de oameni surprinși văzând astfel de imagini, între 5 și 20 la sută, au comis abuzuri fizice.

Această percepție a început să se schimbe în 2007, când câțiva psihologi ai Biroului Federal al Penitenciarelor au raportat că 85% dintre infractorii online au recunoscut în terapie că au abuzat sexual copii.

Această descoperire este larg răspândită, înainte ca studiul să fie publicat oficial, creând o revoltă în rândul terapeuților, cercetătorilor și specialiștilor în aplicarea legii. Oficiul penitenciar a refuzat să îl publice și l-a retras dintr-un ziar pentru o revizuire…

Mulți au citat îngrijorări cu privire la faptul că eșantionul de studiu a fost părtinitor: s-a bazat pe mărturisirile a 155 de deținuți care au solicitat terapia închisorii, nu pe un eșantion reprezentativ de pedofili, un grup mult mai mare cu obiceiuri diferite.

„A fost ceea ce numim un exemplu de comoditate – asta a fost o critică legitimă”, a declarat Michael L. Bourke, coautor al studiului cu Andres E. Hernandez, într-un interviu. Dr. Bourke este acum șeful unității de analiză comportamentală a Marshals din SUA.

De atunci, numeroase alte studii bazate pe sesiuni în închisori. Într-una, inspectorii de la mai multe agenții guvernamentale au intervievat 127 de infractori online, la scurt timp după arestare. Mai puțin de 5% au recunoscut că au hărțuit anterior cel puțin un copil.

Când agenții au urmat metode mai amănunțite și asistate de poligraf, alte 53% au admis infracțiuni practice, însumând aproape 60 la sută.

„Acesta nu a fost un exemplu de comoditate; au fost autorii unor infracțiuni, dintre care unii au descărcat doar o singură imagine, fără istoric infracțional cunoscut, provenind din toată țara, intervievați de persoane din diferite agenții ”, a spus Dr. Bourke. „Au avut zero stimulente să recunoască o crimă anterioară – exact opusul”.

Rata ridicată a crimelor anterioare subminează o altă presupunere comună despre pedofili. „Nu ar trebui să presupunem că vizualizarea imaginilor online duce neapărat la abuzul unei victime minore în persoană”, a spus Joe Sullivan, specialist în crime sexuale împotriva copiilor din Irlanda și Marea Britanie. „În experiența mea clinică, este invers. Majoritatea acestor bărbați au comis deja infracțiuni practice.”

”Din acest punct de vedere, descărcarea imaginilor de abuz – și în special conexiunea cu grupuri de pedofili care cred deopotrivă – nu trezește dorințe latente. Dorințele sunt deja foarte treze și, în multe cazuri, au fost deja consumate. Dar imaginile și comunitățile online pot ajuta la erodarea inhibițiilor în continuare, aducând pedofilii în acte mai frecvente sau mai agresive”, a spus Dr. Bourke.

„Ceea ce vezi în poveștile lor de cercetare”, a spus el, „este că învață să scape de poliție, devin mai încrezători și încep să folosească distorsiuni cognitive pentru a-și depăși inhibițiile morale”.

Unii terapeuți și cercetători susțin că aceste constatări ale forțelor de ordine amenință să dăuneze unor oameni care nu acționează niciodată din dorințele lor. Acest grup există cu siguranță – uneori sunt numiți „pedofili virtuoși” – dar într-o eră a alarmei tot mai mare cu privire la proliferarea abuzurilor online, acestea merg mult mai profund.

„Este nu doar o rușine, ci o tragedie”, a spus dr. Cantor. „Acesta este grupul despre care trebuie să știm. Acesta este genul de persoană pe care am dori-o să devină clientul nostru pentru terapii, o persoană care este conștientă de impulsuri și învață să le gestioneze eficient.”

Tratamentul poate necesita medicamente care reduc testosteronul și software-ul care limitează unele obiceiuri de navigare online.

De multe ori terapia se ocupă și de abuzul de substanțe. Studiile sugerează că cel puțin 40% dintre infractorii sexuali au consumat droguri sau alcool atunci când și-au comis infracțiunile.

„Lucrul important, cred eu, este că oamenii știu că este posibil un tratament”, a spus Dr. Berlin. „Există un subgrup acolo, în online, ei se ascund aici și sunt destul de convinși că nu vor să facă sex în viața reală cu copiii.”

Piața online de imagini pedofile este în continuă creștere, oricât de sofisticate devin simultan și sistemele de detectare sau de protecție. Sursa NYT.

Sfatul numărul unu: feriți-vă să vă expuneți copiii în imagini pe rețelele de socializare, apoi, controlați activitatea online a copiilor, controlați anturajul și chat-urile unde copiii frecventează necunoscuți, aveți grijă să nu fie atrași pentru întâlniri cu necunoscuții deveniți ,,amici,, online… Pericolul este iminent!

În cazul în care suferiți de o astfel de atracție față de copii, mergeți urgent la psiholog, vă poate ajuta să să vă inhibați pornirile și să vă salvați de …o nenorocire… totodată, salvați viitorul unui copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.