Academicianul Augustin Buzura a murit – ”liber la lectură”!

academician augustin buzura

Se spune că abia după ce mori societatea începe să îți aprecieze la justa valoarea opera. Marele om de cultură, eruditul Buzura, oferă, iată, prin moartea sa, ocazia unei lecturi de căpătâi tuturor, mai ales tinerilor, care aleg preponderent operele străine. Probabil, deja tipografiile trag la foc continuu în aceste zile cărțile sale!… Stați cu ochii pe librării…


Augustin BUZURA – născut la 22 sept. 1938, corn. Berinta, jud. Maramureş. Prozator. Decedat ieri 10 iulie 2017. Fiul lui Ilie Buzura şi al Anei (n. Miclea); tatăl muncitor, mama ţărancăDupă studii liceale la BaiaMare, urmează cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Cluj, absolvită în 1964, cu specializare în psihiatrie.

Este secretar responsabil de redacţie la revista Tribuna, în paginile căreia a şi debutat (1960). Debutează editorial cu voilumul de povestiri Capul Bunei Speranţe (1963). După încă o culegere de povestiri şi nuvele (De ce zboară vulturul?, 1966), se consacră în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă şi largă recunoaştere din partea criticii şi a publicului. Absenţii (1970), Fețele tăcerii (1974), Orgolii (1977), Vocile nopţii (1980), Refugii (1984), Drumul cenuşii (1988), ultimele două făcând parte dintr-un ciclu intitulat Zidul morţii, configurează o problematică, un univers literar şi o suită de modalităţi caracteristice; romane ale unor cazuri de conştiinţa, aceste cărţi urmăresc în egală măsură şi implicaţiile sociale, istorice şi politice ale devenirii colective, astfel încât se realizează, în fiecare, o densă pânză epică, în cuprinsul căreia sondajul analitic dus până la cele mai profunde straturi ale existenţei, cronică de moravuri şi reconstituirea unor destine individuale, se întrepătrund şi fuzionează indestructibil. A fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1970, 1974, 1980). Premiul Academiei (1977). Augustin BUZURA este unul dintre cei mai reprezentativi romancieri din literatura română postbelică. Volumul de publicistică Bloc notes (1981) conţine mărturisiri şi atitudini semnificative pentru spiritul nonconformist al scriitorului. (sursa:http://www.autorii.com/scriitori/augustin-buzura/)


Membru al Academiei Româno-Americane (din 2000), al Academiei Latinității (din 2001), al Academiei Braziliene de Litere (din 2001). Membru al Comitetului național pentru ocrotirea copilului, membru al Asociației Libere a Medicilor Psihiatri — București (din 1989).

A fost decorat cu Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2000) și cu Ordinul brazilian ”Rio Branco” în grad de Comandor. În aprilie 2013 a primit Premiul Opera Omnia al Revistei Convorbiri Literare, iar în mai 2013, a lansat, la Bookfest, romanul ”Recviem pentru nebuni și bestii”, o reeditare a unei cărți scrisă în urmă cu 14 ani.

A fost membru corespondent, din 3 iulie 1990, al Academiei Române, devenind membru titular la 12 martie 1992.

Augustin Buzura a tradus din literatura germană, maghiară, franceză, spaniolă, poloneză, rusă, chineză, slovenă. De asemenea, a publicat articole, eseuri, interviuri, note în reviste de literatură și cultură din țară și străinătate. Artistul a scris și scenarii de film.

S-a manifestat ca anti-Patavieci și anti-Liiceanu, publicând unele polemici în revista Cultura. Totodată, Buzura era privit cumva ,,altfel,, și pentru că era socrul fostului șef al SRI, George Maior. O perioadă a fost interzis și supravegheat de regimul comunist. Odihnească în pace.