Accident la locul de muncă: cum putem cere daune angajatorului

Accident la locul de muncă: cum putem cere daune angajatorului

O tânără vânzătoare a plasat produse pe rafturile instabile ale magazinului unde lucrează, ea a suferit astfel un accident. Scara pusă la dispoziție de angajator a fost defectă și a cauzat căderea femeii. Coliziunea a fost violentă. Leșinând, s-a trezit într-un spital, coastele rupte a forțat-o să stea acasă pentru o lună. Ea a apelat la Avocatul Cetățeanului pentru conslutanță și a fost foarte bucuroasă să afle că, pentru daunele fizice urmare unui accident la locul de muncă, în plus față de compensațiile de la INAIL, ar putea solicita angajatorului daune diferențiale.”

Dar ce sunt aceste daune diferențiale? – reprezintă suma în compensare pe care angajatul poate solicita angajatorului, odată dedusă compensația plătită de INAIL. Daunele diferențiale pot fi necesare atunci când accidentul a produs vătămări din vina sau responsabilitatea angajatorului, în acest caz, angajatul are dreptul la repararea integrală a prejudiciului suferit, în conformitate cu principiul răspunderii civile.

Ce oferă INAIL? INAIL- furnizează compensații pentru sprijin social lucrătorului. INAIL poate despăgubi prejudiciul material, din care face parte remunerația pentru daunele biologice permanente, doar în caz de invaliditate permanentă.

INAIL nu acoperă cheltuieli medicale și daunele biologice temporare, și nu asigură răspunderea civilă potențială a angajatorului (de fapt, este o indemnizație și nu o compensație)
Dacă ați suferit daune ca urmare a unui accident și aveți nevoie de consiliere juridică, pentru angajații care operează în Lazio, puteți suna la 06.45433408 și să solicitați o audiență cu avocatul cetățeanului. Taxa pentru consultația juridică este de 20 Euro.

Nu vă așteptați ca angajatorul să vă deconteze instant sumele prevăzute de lege. De obicei angajatorii aleg să parcurgă lungi căi juridice doar pentru a descuraja angajatul să mai ceară aceste daune. Justiția, până la urmă, mereu dă dreptate angajatului, și dispune plata daunelor, dar timpul pierdut prin procese, mai ales în condițiile de sănătate afectate de accident, nu este o plăcere însă vă recomandăm să aveți răbdarea necesară și să nu vă lăsați intimdați sau să ,,negociați” cu angajatorul despăgubiri la ,,mica înțelegere” fiindcă în mod sigur sunt sub ceea ce prevede legea ca sume.

Puteți solicita detalii scriind un mesaj la:  info@avvocatodelcittadino. (Adaptare după Romatoday) Puteți urmări și site: Avv.Emanuela Astolfi