Aceste modificări ale unghiilor pot arăta că ați avut Coronavirus

Aceste modificări ale unghiilor pot arăta că ați avut Coronavirus

Principalele semne ale COVID-19 sunt febră, tuse, oboseală și pierderea simțului gustului și mirosului. De asemenea, au fost observate semne de COVID-19 la nivelul pielii.

Dar există o altă parte a corpului în care virusul pare să aibă un impact: unghiile.

În urma unei infecții cu COVID-19, pentru un număr mic de pacienți, unghiile apar decolorate sau deformate câteva săptămâni mai târziu, fenomen care a fost numit „unghii COVID”.

Un simptom este un model de semilună roșie care formează o bandă convexă peste zona albă de la baza unghiilor.

Acest lucru pare să apară mai devreme decât alte afecțiuni ale unghiilor legate de COVID, pacienții observând acest lucru la mai puțin de două săptămâni după diagnostic. Au fost raportate cazuri, dar nu multe.

Modele de unghii de jumătate de lună roșii ca acestea sunt în general rare și nu au fost văzute anterior atât de aproape de baza unghiei. Deci, acest tipar ar putea fi doar o indicație a unei infecții COVID-19.

Mecanismul din spatele acestui model semilună rămâne neclar. O posibilă cauză ar putea fi deteriorarea vaselor de sânge asociate cu virusul însuși.

Alternativ, se poate datora răspunsului imun montat împotriva virusului cauzând mini cheaguri de sânge și decolorare.

Este important de menționat că aceste semne par să nu fie nimic îngrijorător, deoarece pacienții sunt altfel asimptomatici, deși nu este clar cât timp vor rămâne, după ce au durat de la o săptămână la peste patru săptămâni în cazurile raportate.

Semne de stres fizic

Unii pacienți au găsit, de asemenea, noi indentări orizontale la baza unghiilor și a unghiilor de la picioare, cunoscute sub numele de liniile lui Beau. Acestea tind să apară la patru săptămâni sau mai mult după o infecție COVID-19.

Liniile lui Beau apar atunci când există o întrerupere temporară a creșterii unghiilor datorită stresului fizic asupra corpului, cum ar fi o infecție, malnutriție sau efectele secundare ale medicamentelor, cum ar fi medicamentele pentru chimioterapie.

Deși este plauzibil ca acestea să fie cauzate de COVID-19, cu siguranță nu sunt un simptom exclusiv al bolii.

Când unghiile cresc în medie între 2 mm și 5 mm pe lună, liniile lui Beau tind să devină vizibile la patru până la cinci săptămâni după stresul fizic – pe măsură ce unghia crește, este descoperită indentarea.

Momentul evenimentului stresant poate fi apoi estimat examinând cât de departe sunt liniile lui Beau de baza unghiei.

Nu există un tratament specific pentru liniile lui Beau, deoarece acestea tind să crească dacă starea de bază sa rezolvat.

În prezent, dovezile disponibile sugerează că nu există nicio asociere între gravitatea infecției cu COVID-19 și tipul sau amploarea modificărilor unghiilor.

Alte rezultate neobișnuite

Cele de mai sus sunt cele mai frecvente două tulburări ale unghiilor legate de COVID, dar cercetătorii au înregistrat și alte evenimente neobișnuite.

Unghiile unui pacient s-au slăbit de la baza unghiei și au căzut în cele din urmă, la trei luni după infecție.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de onicomadeză și se crede că se întâmplă din motive similare cu apariția liniilor lui Beau.

Acest pacient nu a primit tratament pentru aceste modificări, deoarece unghiile noi și sănătoase puteau fi văzute crescând sub cele care s-au desprins, indicând că problema începea să se rezolve singură.

Un alt pacient, la 112 zile de la testarea pozitivă, a văzut o decolorare portocalie pe vârfurile unghiilor.

Nu s-a administrat niciun tratament și decolorarea nu s-a rezolvat încă după o lună. Mecanismul din spatele acestui lucru este necunoscut.

Și într-un al treilea caz, un pacient avea pe unghii linii albe orizontale care nu dispar cu presiunea.

Acestea sunt cunoscute sub numele de linii Mees sau leuconichie transversă. Au apărut la 45 de zile după testarea pozitivă pentru COVID-19.

Acestea tind să se rezolve odată cu creșterea unghiilor și nu necesită tratament. Se crede că liniile Mees sunt cauzate de producția anormală de proteine ​​în patul unghial din cauza tulburărilor sistemice.

Un mister – deocamdată

Deși aceste trei condiții au urmat toate o infecție cu COVID-19, întrucât avem doar un număr limitat de pacienți de examinat în fiecare caz, nu este încă posibil să spunem dacă au fost cauzate de boală.

Este pe deplin posibil ca toate cele trei să nu aibă legătură cu starea.

Într-adevăr, chiar și cu liniile Beau și modelul semilună roșie, mai este încă un drum lung de parcurs pentru a confirma o legătură clară între aceste modificări și COVID-19, precum și mecanismele din spatele lor.

Pentru toate aceste condiții, vom avea nevoie de multe alte cazuri de raportat înainte de a putea spune cu certitudine că există o legătură.

Mai mult, chiar dacă există o legătură cauzală, este important să ne amintim că nu toți pacienții cu COVID-19 vor avea aceste afecțiuni ale unghiilor.

Și unele dintre aceste anomalii nu înseamnă neapărat că ai avut COVID-19.

În cel mai bun caz, ar trebui să le considerăm ca indicatori potențiali ai unei infecții anterioare și nu ca dovezi definitive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.