Acum două miliarde de ani – reacții nucleare?

Africa ascunde multe mistere, dar reactorul nuclear din Oklo este unul extrem de ciudat

Există un loc în Africa unde, în urmă cu două miliarde de ani, s-au produs reacții nucleare în lanț în mod inexplicabil. Ce-ar putea căuta un astfel de loc pe orice listă de descoperiri misterioase?

Este vorba despre reactorul nuclear fosilizat de la mina Oklo, din Gabon. Reactorul a fost descoperit în mod întâmplător în 1972, când un angajat francez al unei uzine nucleare a observat ceva „curios” la izotopii de uraniu din minereul pe care îl analiza.
Materialul provenea de la mina din Oklo.

În mod normal, concentrația izotopului de uraniu 235 – folosit la fabricarea bombelor nucleare și a centralelor atomice – este de 0.720%. Dar mostrele de uraniu prelevate de la Oklo aveau o concentrație de 0.717%.

Diferența era de 0,003%. Cifra pare infimă, dar aceasta dovedea că din mină dispăruseră nu mai puțin 200 de kilograme de uraniu.
Ca să ne facem o idee despre ce înseamnă această cantitate trebuie să știm că bomba care a devastat Hiroshima în cel de-al Doilea Război Mondial  a creat efectul catastrofal cu doar 1 kilogram de uraniu din cele 63 cu care a fost dotată.

Fizicienii au intrat imediat în alertă, crezând în primă fază că cineva furase cele două sute de kilograme de material radioactiv. Și-au dat repede seama, însă, că de fapt uraniul fusese consumat în urmă cu foarte, foarte mult timp.
După cercetări amănunțite, la care au participat echipe de fizicieni din toată lumea, s-a dovedit că, în urmă cu două miliarde de ani, în străfundurile minei din Gabon a funcționat un reactor nuclear în toată regula.

Acesta a funcționat fără oprire timp de 500.000 de ani. Atât de senzațională a fost descoperirea, încât ea a fost prezentată la o conferință a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Și mai ciudat este că cercetările ulterioare au demonstrat că acest reactor vechi de două miliarde de ani era mult mai avansat decât cele din zilele noastre.

Avea forma unei galerii subterane cu o lungime de câțiva kilometri și o lățime de 40 de metri. Mai mult, geologia locului fusese astfel alcătuită încât a permis ca deșeurile radioactive rezultate din activitatea reactorului să fie păstrate în condiții perfecte.
Astăzi, la aproape o jumătate de secol de la această descoperire incredibilă, lucrurile sunt departe de a fi clare în privința originii reactorului.

De exemplu, s-a stabilit că, în mod cu totul inexplicabil, mineralele din mină au fost îmbogățite înainte ca reactorul să înceapă să funcționeze. Aceasta era o condiție necesară pentru ca reacția în lanț să se declanșeze și să se poată autosusține.

De asemenea, s-a descoperit că în procedeu s-a folosită apă, ceea ce a diminuat intensitatea reacției și a prevenit o explozie nucleară. Reactorul nuclear de la Oklo are toate caracteristicile unei instalații de ultimă generație. Potrivit lui Glenn Seaborg, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, apa folosită în reactoarele nucleare trebuie să fie foarte pură.

Numai că acest tip de apă nu există nicăieri în stare naturală, ea trebuie produsă în combinate specializate, pe cale artificială. Se naște, așadar, întrebarea: cine și în ce scop ar fi putut declanșa și controla o reacție nucleară în urmă cu două miliarde de ani?