Adio biopsie, o nouă metodă de diagnosticare precoce a cancerului

Oamenii de știință au dezvăluit o nouă tehnică de diagnosticare folosind o metodă cu ultrasunete cu rezoluție foarte mare, care îmbunătățește rezoluția de 5 până la 10 ori în comparație cu imaginile standard cu ultrasunete.

Procedura, care permite scanarea organelor întregi în rezoluție superioară pentru prima dată, ar trebui să conducă la diagnosticul precoce al cancerului și să permită personalului medical să direcționeze mai eficient tratamentele către orice țesut malign. De fapt, ar putea în cele din urmă să înlocuiască complet nevoia de biopsie.

Scriind în Journal of Investigative Radiology, echipa a demonstrat pentru prima dată detectarea cancerului de prostată prin cartografierea vaselor de sânge din jur și arătând un model diferit de țesutul normal.

Imaginile optimizate folosesc echipamentele ecografice bidimensionale (2D) existente și modurile standard cu ultrasunete de contrast (CEUS). Aceasta înseamnă că spitalele nu vor trebui să investească în echipamente noi și nu este necesară dezvoltarea de noi tehnologii hardware.

După ce au arătat că funcționează pe animalele vii, cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt își propun să inițieze teste umane folosind noua tehnică până în decembrie 2019. Pacienții cu prostată vor fi primii care vor beneficia de imagistica îmbunătățită.

Abordarea se bazează pe CEUS, o metodă de examinare cu ultrasunete instituită pentru a vizualiza circulația sângelui la organe precum prostata, pancreas sau ficat cu o precizie milimetrică, tipică pentru majoritatea imaginilor medicale.

Imagistica CEUS evaluează fluxul vascular folosind o injecție intravenoasă de micro-bule pline de gaz, care pot dispersa eficient ultrasunetele. Diametrul lor, în general între 2 și 3 μm, le permite să treacă prin întregul pat vascular. Modul CEUS se bazează în mod special pe procesarea în cadrul echipamentului cu ultrasunete care îmbunătățește dispersia acestora, suprimând și semnalele de la țesut. Cu toate acestea, după mai bine de 20 de ani de cercetare în acest domeniu, în prezent există foarte puține aplicații CEUS în lumea clinică.

Avansul, dezvoltat de Universitatea Heriot-Watt, este o metodologie de analiză a imaginii, tradusă prin algoritmi folosiți în astronomie și microscopie optică, care utilizează o injecție de bolus sau o infuzie de suspensii de micro-bubble la începutul examenului. Noi caracteristici personalizate pentru datele CEUS și dinamica circulației sângelui au fost dezvoltate pentru detectarea și segmentarea dispersiei microbubble, permițând algoritmului să le localizeze și să le urmeze pe măsură ce trec prin fluxul sanguin, evidențiind astfel arborele vascular vizibil.

„Până acum, utilizarea CEUS a fost limitată datorită variabilității sale inter și intra-observatoare ridicate în comparație cu alte tehnici imagistice precum RMN sau CT. În timp ce imagistica cu ultrasunete oferă o rezoluție comparabilă cu RMN sau CT, o serie de factori, inclusiv tipul de echipament și setări, variabilitatea pacientului și materialul de contrast au influențat performanțele acestuia. Credem că tehnica noastră depășește majoritatea acestor provocări.”

„O altă limitare fundamentală a imaginii cu rezoluție superioară poate fi perioada nerealistă de timp în care un pacient ar trebui să rămână încă într-un cadru clinic. Am depășit acest lucru asigurând că imagistica este realizabilă într-o perioadă de examinare realistă de câteva minute, comparabilă cu orele, la metodele existente.”

Mortalitatea asociată cu un număr mare de tumori se datorează dezvoltării unei rețele vasculare care le susține și este responsabilă pentru creșteri secundare maligne, departe de locul primar al celulelor canceroase. Cartografierea dezvoltării acestor rețele va oferi un instrument nou pentru medici, în încercarea de a înțelege și exploata mai bine evoluția cancerului.

Primele imagini cu cancerul de prostată au fost incluse în studiul inițial cu rezultate promițătoare. Atât hărțile densității, cât și viteza arată o corelație puternică cu evaluarea histologică după operație. Echipa de cercetare speră că metoda lor va face progrese semnificative în lupta împotriva cancerului.

Profesorul Alan McNeill, consultant medic urologic la Spitalul General Western din Edinburgh, a declarat: „Cancerul de prostată este o problemă în creștere pentru societatea noastră. Deși avem o serie de metode pentru a-l detecta, acestea nu ne oferă întotdeauna informațiile importante de care avem nevoie cu privire la cine trebuie tratat și cine nu.”

„O metodă care mapează cu exactitate fluxul de sânge al tumorilor ar putea oferi noi informații despre starea bolii care ne permite să identificăm mai bine acei bărbați care au nevoie de îngrijiri urgente și cei care nu. Este interesant că vom fi primul spital din lume care va evalua această metodă cu pacienții.” Sursa: Universitatea Heriot-Watt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.