Ai grijă de acum ce spui și ce postezi, poți face închisoare – iată pentru ce

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Manifestările fizice sau verbale, motivate de ură împotriva evreilor, constituirea sau aderarea la organizaţii cu caracter antisemit, precum şi promovarea antisemitismului prin diverse materiale ori simboluri vor fi considerate infracţiuni şi vor fi pedepsite cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege care tocmai a primit votul final din partea deputaţilor.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, adoptată recent de senatori, a primit azi votul favorabil şi din partea Camerei Deputaţilor. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de Preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

Ca element de noutate în legislaţia românească, proiectul de lege oferă câteva definiţii clare şi destul de elaborate referitoare la antisemitism, respectiv:

 • antisemitismul reprezintă „atât percepţia referitoare la evrei exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor comunităţilor evreieşti sau lăcaşurilor lor de cult”; prin organizaţie cu caracter antisemit se înţelege „orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antisemite” (în această categorie pot intra organizaţii cu sau fără personalitate juridică, partide politice, asociaţii, fundaţii, societăţi comerciale etc.).

În ceea ce priveşte pedepsele pentru infracţiunile de promovare a antisemitismului, proiectul menţionat anterior stabileşte următoarele:

 • închisoare de la trei luni la trei ani pentru promovarea în public, sub orice formă, a unor idei, concepţii sau doctrine antisemite, pentru utilizarea în public a simbolurilor antisemite (drapele, insigne, uniforme, sloganuri etc.), precum şi pentru confecţionarea, vânzarea, răspândirea ori deţinerea în vederea răspândirii a acestora; închisoare de la un an la cinci ani pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, a materialelor antisemite (imagini, mesaje text, conţinut audio-video etc.); închisoare de la trei la zece ani pentru iniţierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei organizaţii cu caracter antisemit.

În expunerea de motive la iniţiativa legislativă, se arată că „în 2018 se împlinesc 80 de ani de la introducerea în România a legilor rasiale şi antisemite, care au constituit catalizatorul Holocaustului pe teritoriul românesc”, iar adoptarea legii menţionate anterior „va reprezenta atât un instrument legislativ esenţial, cât şi o expresie a puternicului angajament politic de a acţiona hotărât împotriva tuturor formelor de manifestare ale acestei percepţii, bazată pe ură împotriva evreilor”.

De asemenea, iniţiatorii proiectului susţin că „promovarea luptei împotriva antisemitismului trebuie să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranţei, discriminării, rasismului, xenofobiei etc.”.

ATENȚIE! Prevederile proiectului de lege privind prevenirea şi combaterea antisemitismului nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial. sursa: avocat.net

În rest, despre alte popoare sau etnii ori categorii, expresii sau gesturi… totul este permis, în lege nu se specifică decât …ceea ce ați citit!

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •